Hopp til innhold

Innvandrere i politikken

Hvor stor politisk innflytelse har innvandrere hatt i norsk politikk til nå?

Saera Khan (Ap)

Stortingspolitiker Saera Khan fra Arbeiderpartiet

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Den første personen med innvandrerbakgrunn som ble valgt inn på Stortinget, var Afshan Rafiq, i 2001. I tillegg har Saera Khan og Akhtar Chaudry sittet på Stortinget i den perioden vi er inne i nå. Så det er ikke særlig god representasjon av innvandrere i norsk politikk på landsbasis.

Det sier Jon Rogstad, sosiolog og forsker ved institutt for samfunnsforskning.

Hør radioreportasjen: Innvandrere i norsk politikk

Overrepresentert i Oslo

- Men hvis du ser på lokalvalget, er det litt annerledes. I Norge i 1999 tok minoritetene tak og brukte de mulighetene som valgloven gir, til å få minoritetspolitikere oppover i lista. Dette gjorde at innvandrerbefolkningen i Oslo faktisk ble overrepresentert i bystyret, og slik har det faktisk vært helt til i dag.

Rogstad mener at denne hendelsen har inspirert innvandrere andre steder enn i Oslo til å gjøre liknende ting.

- I Skedsmo har faktisk alle politikerne i kommunestyret under 25 år innvandrerbakgrunn, sier Rogstad.

Innvandrerrolle

Men selv om innvandrere er godt representert i en del kommuner, mener Rogstad at de noen ganger er låst fast i en "innvandrerrolle".

- Det beste eksempelet på det, er hvordan Saera Khan og Afshan Rafiq mot hverandre i media. De er i utgangspunktet interessert i helt forskjellige saker. Likevel blir de satt mot hverandre. Hadde de hatt norsk bakgrunn, ville de aldri ha blitt satt mot hverandre, mener Rogstad.

Han mener at bakgrunnen deres slik blir et tveegget sverd.

- Det er en fordel fordi man slipper til, men en ulempe fordi man aldri slipper fra sin etniske bakgrunn, sier Jon Rogstad.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober