NRK Meny
Normal

Innrømmer feil i historien fra Nord-Koreas fangeleir

Shin Dong-hyuk ble verdensberømt gjennom den bestselgende boken om livet i og flukten fra fangeleir 14 i Nord-Korea. Nå innrømmer han at deler av historien var usann.

NORTHKOREA-BOOK/ File photo of North Korean defector Shin Dong-hyuk during an interview in Geneva

Shin Dong-hyuk ber i dag om unnskyldning for feilinformasjon i boken «Flukten fra Leir 14», og sier han vurderer å avslutte sin kampanje mot menneskerettighetsovergrep, melder NTB.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Shin (32) antas å være den eneste personen født i en nordkoreansk fangeleir som har klart å rømme. Han tilbrakte sine første 23 år i fangeleiren. I boken «Flukten fra Leir 14» fra 2012, forteller Shin grusomme beretninger om tortur og tvangsarbeid.

– Til dere som har støttet meg, stolt på meg og trodd på meg hele tiden: Jeg er så utrolig takknemlig, og samtidig så veldig lei meg, overfor hver og en av dere, skriver Shin på sin Facebook-side, hvor han i dag ber om unnskyldning for feilene.

Video: Se NRK-intervju med Shin Dong-hyuk fra 2012.

Les: Rømte etter 23 år i nordkoreansk skrekkleir

Kontaktet av journalisten

Siden flukten har Shin blitt en fremtredende aktivist, og i fjor vitnet han for en FN-kommisjon om forholdene i det isolerte regimet.

Denne uken ble forfatteren av «Flukten fra Leir 14», journalisten Blaine Harden, gjort oppmerksom på at Shin hadde fortalt venner en historie som skilte seg vesentlig fra den i boka.

– Jeg kontaktet Shin og presset ham til å utdype endringene, skriver Harden på sin nettside.

Shin fortalte at noen av opplevelsene hadde vært for smertefulle, derfor «endret han noen detaljer» som han ikke trodde betød noe, melder Washington Post.

Blaine Harden og Shin Dong-hyuk

Den amerikanske journalisten og forfatteren Blaine Harden (tv) har skrevet boken om nordkoreaneren Shin Dong-hyuk sitt liv i fangeleiren i Nord-Korea. Her under norgesbesøket i forbindelse med den norske utgivelsen av boken.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Så morens og brorens henrettelser

Boken beskriver hvordan Shin ble tvunget til å overvære morens og brorens henrettelse. Shin fortalte at det skjedde etter at han i håp om å bli belønnet med mat forrådte dem ved å fortelle ledelsen i leiren at familiemedlemmene planla å rømme.

Shin har nå fortalt Harden at henrettelsene i virkeligheten fant sted da familien var i en annen fangeleir, ifølge Washington Post.

I boken forteller Shin også at han ble torturert på brutalt vis i en alder av 13 etter et mislykket fluktforsøk fra fangeleiren. Ifølge Washington Post har Shin nå innrømmet at denne hendelsen fant sted da han var 20 år.

Menneskerettighetseksperten Lee Young-hwan påpeker at mange flyktninger som er traumatisert gjennom overgrep, har en selektiv hukommelse.

– Det kan være mindre unøyaktigheter i Shins historie, men hele hans liv og marerittet han gjennomgikk, bør stå igjen som et historisk vitnesbyrd, sier Lee til nyhetsbyrået AFP.

(©NTB)

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).