Hopp til innhold

Innrømmer feil i historien fra Nord-Koreas fangeleir

Shin Dong-hyuk ble verdensberømt gjennom den bestselgende boken om livet i og flukten fra fangeleir 14 i Nord-Korea. Nå innrømmer han at deler av historien var usann.

NORTHKOREA-BOOK/ File photo of North Korean defector Shin Dong-hyuk during an interview in Geneva

Shin Dong-hyuk ber i dag om unnskyldning for feilinformasjon i boken «Flukten fra Leir 14», og sier han vurderer å avslutte sin kampanje mot menneskerettighetsovergrep, melder NTB.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Shin (32) antas å være den eneste personen født i en nordkoreansk fangeleir som har klart å rømme. Han tilbrakte sine første 23 år i fangeleiren. I boken «Flukten fra Leir 14» fra 2012, forteller Shin grusomme beretninger om tortur og tvangsarbeid.

– Til dere som har støttet meg, stolt på meg og trodd på meg hele tiden: Jeg er så utrolig takknemlig, og samtidig så veldig lei meg, overfor hver og en av dere, skriver Shin på sin Facebook-side, hvor han i dag ber om unnskyldning for feilene.

Video: Se NRK-intervju med Shin Dong-hyuk fra 2012.

Les: Rømte etter 23 år i nordkoreansk skrekkleir

Kontaktet av journalisten

Siden flukten har Shin blitt en fremtredende aktivist, og i fjor vitnet han for en FN-kommisjon om forholdene i det isolerte regimet.

Denne uken ble forfatteren av «Flukten fra Leir 14», journalisten Blaine Harden, gjort oppmerksom på at Shin hadde fortalt venner en historie som skilte seg vesentlig fra den i boka.

– Jeg kontaktet Shin og presset ham til å utdype endringene, skriver Harden på sin nettside.

Shin fortalte at noen av opplevelsene hadde vært for smertefulle, derfor «endret han noen detaljer» som han ikke trodde betød noe, melder Washington Post.

Blaine Harden og Shin Dong-hyuk

Den amerikanske journalisten og forfatteren Blaine Harden (tv) har skrevet boken om nordkoreaneren Shin Dong-hyuk sitt liv i fangeleiren i Nord-Korea. Her under norgesbesøket i forbindelse med den norske utgivelsen av boken.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Så morens og brorens henrettelser

Boken beskriver hvordan Shin ble tvunget til å overvære morens og brorens henrettelse. Shin fortalte at det skjedde etter at han i håp om å bli belønnet med mat forrådte dem ved å fortelle ledelsen i leiren at familiemedlemmene planla å rømme.

Shin har nå fortalt Harden at henrettelsene i virkeligheten fant sted da familien var i en annen fangeleir, ifølge Washington Post.

I boken forteller Shin også at han ble torturert på brutalt vis i en alder av 13 etter et mislykket fluktforsøk fra fangeleiren. Ifølge Washington Post har Shin nå innrømmet at denne hendelsen fant sted da han var 20 år.

Menneskerettighetseksperten Lee Young-hwan påpeker at mange flyktninger som er traumatisert gjennom overgrep, har en selektiv hukommelse.

– Det kan være mindre unøyaktigheter i Shins historie, men hele hans liv og marerittet han gjennomgikk, bør stå igjen som et historisk vitnesbyrd, sier Lee til nyhetsbyrået AFP.

(©NTB)

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober