Hopp til innhold

Ingrid Olava i unikt europeisk musikkprosjekt

Popsangeren er norsk representant i «The New European Songbook 2018» som er laget i anledning 100-årsmarkeringen for første verdenskrig.

SE: Musikkvideoen til «At the Heart of Longing is» ble spilt inn ved Jegersborgdammen ved Bogstad i Oslo.

Idéen til The New European Songbook-konseptet har opphav i BBC. I forbindelse med markeringen av «400 år etter Shakespeares død» i 2016 foreslo de overfor Den Europeiske Kringkastingsunionen, EBU, at alle medlemmene kunne inviteres til å tolke en av Shakespeares tekster i sang.

Prosjektet ble kalt «The New Shakespeare Songbook». NRK sendte et svært godt mottatt bidrag av Ane Brun.

I forbindelse med 400-årsmarkeringen av Shakespeares død har BBC i samarbeid med Eurovisjonen tatt initiativet til å invitere kjenter artister i europeiske land til å lage nye sanger og videoer til tekster av Shakespeare. NRK inviterte Ane Brun til å lage Norges bidrag og videoen er filmet i Vigelandsparken.

I forbindelse med 400-årsmarkeringen av Shakespeares død har BBC i samarbeid med Eurovisjonen tatt initiativet til å invitere kjenter artister i europeiske land til å lage nye sanger og videoer til tekster av Shakespeare. NRK inviterte Ane Brun til å lage Norges bidrag og videoen er filmet i Vigelandsparken.

Internasjonal klasse

NRK og Norge deltok ikke i 2017, men i år er vi tilbake. Temaet for årets sangbok er «Krig og Fred».

– Ingrid Olava har internasjonal klasse og tekstlig dybde. Vi er svært godt fornøyd med at hun svarte ja og skrev tekst og melodi til «At the Heart of Longing is», sier Arild Erikstad, NRKs representant i EBUs Musikk og Dans-samarbeid.

Et unikt samarbeid

Ni europeiske kringkastere deltar. Alle bidragene leveres med musikkvideo til en større sending, som hvert av landene får rettigheter til å sende. De enkelte videoene publiseres i tillegg på YouTube.

– Dette er en mulighet til å synliggjøre norsk musikk og å delta i et unikt Europeisk samarbeid, sier Erikstad.

Ingrid Olava med sinn første barn

Johannes heter Ingrid Olava og teaterregissør Erik Ulfsbys sønn. Han ble født i mai i år.

Foto: Ninja Benneche / NRK

Fødsel og død

Ingrid Olava fødte sitt første barn i mai, og skrev teksten mens hun gikk gravid. Det er våpenstillstands-avtalen etter første verdenskrig som er utgangspunktet for EBUs temavalg.

– Å gi seg i kast med temaet krig og fred var stort og litt skremmende, men jeg har tenkt mye på hva det betyr å være europeer, sier Ingrid Olava til NRK.

Hun er inspirert av tanken på at Europa er formet av tap.

Ingrid Olava

– Jeg er inspirert av tanken på at Europa er formet av tap, sier Ingrid Olava.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

– Det gikk nærmere 18.000.000 menneskeliv tapt i den krigen. Og det er bare én av krigene på europeisk jord. Det er oftest bare tallene vi bringer videre, som om det sier noe som helst om hva vi mistet?

Hun tenker det kan ha gått menneskelige ressurser tapt, som vi kunne levd mye bedre med enn uten.

– Jeg setter et nytt barn til verden og det skjerper meg. Omsorgen for livet er konkret. Jeg tenker at alle mennesker lengter etter en solfylt ettermiddag, så det er refrenget.

Refrenget ender med at Ingrid Olava ber alle mødre kysse sine barn, barnas kjærlighet er bare til låns.

NRK sender alle bidragene med intervjuer av nasjonalt velkjente artister 10. november.

Se dokumentarserie om første verdenskrig:

Nederlag virker uunngåelig for de allierte, men det hele snur da Russland trekker seg ut av krigen og de amerikanske forsterkningene fyller opp rekkene langs fronten. I november 1918 kan soldatene endelig vende hjem.

DOKUMENTARSERIE: Nederlag virker uunngåelig for de allierte, men det hele snur da Russland trekker seg ut av krigen og de amerikanske forsterkningene fyller opp rekkene langs fronten. I november 1918 kan soldatene endelig vende hjem.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober