NRK Meny
Normal

– Hun revolusjonerte måten vi ser på maten

Det var ikke noe juks da hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, feiret 90-årsdagen tirsdag.

– Du verden, dette er fantastisk!, utbryter bursdagsdamen da hun, godt hjulpet av helseminister Bent Høie, entrer salen der festen skal være.

Deretter sprudler 90-åringen seg gjennom en pressekonferanse der gratulasjonene og hyllesten sitter løst, mens blitsregnet hagler.

De største tabloidavisene har i dag alle utropt den tidligere NRK-profilen til Norges matmor, og omtalt hvor viktig hun har vært for matkulturen i Norge.

Selv er hun beskjeden om sin egen rolle.

– Mange tenkte at det var rart man ansatte en matkjerring til programsekretær. Men det var moro å oppleve NRK fra starten, ler Hovig.

Blir hyllet av matfiffen

Dagens gjester er derimot fulle av lovord om den 90 år gamle TV-legenden.

Andreas Viestad

– Hun revolusjonerte måten vi så på maten, og hvordan vi fortsatt ser på maten, sier matskribent Andreas Viestad på vei inn til festen.

Foto: NRK

– Jeg tror jeg så det første programmet med Ingrid i 1964, og satt og skrev i min notatbok hjemme. Første gang jeg var på TV var sammen med Ingrid faktisk, vi lagde kjøttkaker og stuet kål. Så hun er mitt store forbilde, sier TV2-kokk Wenche Andersen på vei inn til festen.

Den kjente matskribenten Andreas Viestad mener Hovig har hatt en revolusjonerende virkning på trauste nordmenn.

– Hun er hele Norges matdronning, men det jeg synes er viktig å huske på er at hun på mange måter var en revolusjonær. Noen tenker jo på henne bare som en traust figur og som vår bestemor, men hun var også den som introduserte en masse av den maten som før var veldig eksotisk – pasta, pizza. Hun våget å bruke vin i maten og har representert både det beste av Norge, men også introdusert oss for matkultur utenfra.

Trimdronningen Kari Jaquesson er også full av beundring.

– Det går nesten ikke an å beskrive hennes påvirkning på norsk folkehelse. Hun har vært, og er, utrolig viktig. Hun hadde et fint utspill i dag også, med at barn må få mat på skolen. Hun introduserte både sunnhet, matglede, god smak og sunn fornuft i perfekt kombinasjon.

Kari Jaquesson

Trimdronningen Kari Jaquesson er også full av beundring for Ingrid Espelid Hovig.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Helseminister Bent Høie (H) forteller at regjeringen punger ut fordi Hovig har vært utrolig viktig i de norske hjem i en årrekke.

– Det er veldig hyggelig å ha denne feiringen for deg. Dette gjør vi fordi vi er utrolig takknemlig for den enorme innsatsen du har gjort for folkehelsen gjennom å formidle sunn matglede til flere generasjoner, sier ministeren.

Hovedpersonen selv er mest imponert over menyen som er laget for anledningen av mesterkokk Terje Ness.

Helseministeren leser opp mens jubilanten smiler fra øre til øre for hver rett han ramser opp: Norsk asparges med kamskjell til forrett. Seifilet med potetpure og soya til hovedrett, og rabarbrasuppe med norske jordbær til dessert.

– Oi, kamskjell er min livrett. Jeg elsker seien, den burde brukes mye mer. Super meny!, smiler hun.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP