– Hun revolusjonerte måten vi ser på maten

Det var ikke noe juks da hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, feiret 90-årsdagen tirsdag.

– Du verden, dette er fantastisk!, utbryter bursdagsdamen da hun, godt hjulpet av helseminister Bent Høie, entrer salen der festen skal være.

Deretter sprudler 90-åringen seg gjennom en pressekonferanse der gratulasjonene og hyllesten sitter løst, mens blitsregnet hagler.

De største tabloidavisene har i dag alle utropt den tidligere NRK-profilen til Norges matmor, og omtalt hvor viktig hun har vært for matkulturen i Norge.

Selv er hun beskjeden om sin egen rolle.

– Mange tenkte at det var rart man ansatte en matkjerring til programsekretær. Men det var moro å oppleve NRK fra starten, ler Hovig.

Blir hyllet av matfiffen

Dagens gjester er derimot fulle av lovord om den 90 år gamle TV-legenden.

Andreas Viestad

– Hun revolusjonerte måten vi så på maten, og hvordan vi fortsatt ser på maten, sier matskribent Andreas Viestad på vei inn til festen.

Foto: NRK

– Jeg tror jeg så det første programmet med Ingrid i 1964, og satt og skrev i min notatbok hjemme. Første gang jeg var på TV var sammen med Ingrid faktisk, vi lagde kjøttkaker og stuet kål. Så hun er mitt store forbilde, sier TV2-kokk Wenche Andersen på vei inn til festen.

Den kjente matskribenten Andreas Viestad mener Hovig har hatt en revolusjonerende virkning på trauste nordmenn.

– Hun er hele Norges matdronning, men det jeg synes er viktig å huske på er at hun på mange måter var en revolusjonær. Noen tenker jo på henne bare som en traust figur og som vår bestemor, men hun var også den som introduserte en masse av den maten som før var veldig eksotisk – pasta, pizza. Hun våget å bruke vin i maten og har representert både det beste av Norge, men også introdusert oss for matkultur utenfra.

Trimdronningen Kari Jaquesson er også full av beundring.

– Det går nesten ikke an å beskrive hennes påvirkning på norsk folkehelse. Hun har vært, og er, utrolig viktig. Hun hadde et fint utspill i dag også, med at barn må få mat på skolen. Hun introduserte både sunnhet, matglede, god smak og sunn fornuft i perfekt kombinasjon.

Kari Jaquesson

Trimdronningen Kari Jaquesson er også full av beundring for Ingrid Espelid Hovig.

Foto: Gabrielle Graatrud / NRK

Helseminister Bent Høie (H) forteller at regjeringen punger ut fordi Hovig har vært utrolig viktig i de norske hjem i en årrekke.

– Det er veldig hyggelig å ha denne feiringen for deg. Dette gjør vi fordi vi er utrolig takknemlig for den enorme innsatsen du har gjort for folkehelsen gjennom å formidle sunn matglede til flere generasjoner, sier ministeren.

Hovedpersonen selv er mest imponert over menyen som er laget for anledningen av mesterkokk Terje Ness.

Helseministeren leser opp mens jubilanten smiler fra øre til øre for hver rett han ramser opp: Norsk asparges med kamskjell til forrett. Seifilet med potetpure og soya til hovedrett, og rabarbrasuppe med norske jordbær til dessert.

– Oi, kamskjell er min livrett. Jeg elsker seien, den burde brukes mye mer. Super meny!, smiler hun.

Kulturstrøm

 • Journalister pågrepet i Tigray

  Etiopiske myndigheter har pågrepet fire journalister som var på oppdrag i Tigray-regionen, blant dem en BBC-korrespondent. Ifølge BBC ble deres journalist Girmay Gebru tatt til fange av etiopiske regjeringssoldater i Mekele mandag kveld.

 • Kultur slo natur i 2020

  Kultur slo natur for nordmenn på sommerferie i 2020. En undersøkelse Norstat har gjort for Riksantikvaren, viser at 57 prosent av dem som oppsøkte kulturopplevelser var svært fornøyd med ferien sin. Av dem som oppsøkte natur var tallet 46 prosent.

  Domkirkeruinene på Hamar og guide
  Foto: Geir Ove Andreassen
 • Churchill-maleri gikk for 83 mill.

  Et maleri av Marrakech som sies å være Winston Churchills viktigste, ble mandag solgt for 83 millioner kroner på auksjon i London. Maleriet av Koutoubia-moskeen ble malt i 1943. Bildet ble solgt av skuespilleren Angelina Jolie.

  Et maleri av Marrakech som sies å være Winston Churchills viktigste, ble mandag solgt for 83 millioner kroner på auksjon i London. Maleriet av Tårnet til Koutoubia-moskeen ble malt i 1943. Bildet ble solgt av skuespilleren Angelina Jolie.
  Foto: Frank Augstein / AP / NTB