Hopp til innhold

– Når det er så skummelt må du tulle

Kreftrammede Ingrid Bjørnov (54) sier galgenhumor hjalp henne gjennom kampen mot den livstruende kreftsykdommen.

Om hvordan det er å skulle leve med kreft resten av livet.

SE I KVELD: Ingrid Bjørnov forteller åpenhjertig til programleder Anne Lindmo i programmet «Lindmo» på fredag kl. 21.25 om hvordan det er å skulle leve med kreft resten av livet.

– Fjas har aldri hatt større mening enn det siste året. Humor er dødsalvorlig. Når det er så skummelt at du ikke veit hva du skal gjøre, da er det ikke noe annet å gjøre enn å tulle.

Fredag kveld gjester den folkekjære artisten NRK-programmet «Lindmo» på NRK 1 kl. 21.25.

Der forteller Bjørnov om den uvirkelige opplevelsen det var å få en telefon fra fastlegen som sa at de hadde funnet kreft med spredning.

– Da mister du følelsen i hele kroppen og begynner å planlegge din egen begravelse. Den er nå avlyst, bare så det er sagt, forter Bjørnov seg med å skyte inn til publikums latter.

– Jeg fikk litt kjeft

I programmet sier Bjørnov at det var «godt for hodet» å kunne fortsette å jobbe samtidig som hun undergikk alvorlig kreftbehandling.

– I første omgang trodde vi at alt var bra når ting var skåret bort, og hu hei så dro jeg videre på turné. Det er ikke lurt for kroppen, men for hodet. Jeg fikk litt kjeft for det i ettertid, forteller Bjørnov.

Hun gjennomgikk tre, fire runder der hun trodde hun hadde blitt frisk, men så fikk kontrabeskjed om at kreften hadde spredt seg på nytt.

– Jeg trodde jo hver gang jeg ble operert at nå er det borte, så jeg dro på turné og tenkte at nå skal dette bare gro, men vi hadde dager hvor de ikke visste hvilken vei de skulle lempe meg ut av bilen, så det var ikke bare lurt.

Roser helsevesenet

Nå er artisten kreftfri, men vet at hun aldri kan være helt sikker på at sykdommen ikke skal slå til igjen.

Bjørnov roser det norske helsevesenet:

– Jeg har ikke tid til å være mørkeredd lenger. Det gir et underlig fokus å være syk. Det føles trygt å vanke på sykehuset såpass jevnlig som annenhver uke. Jeg føler meg ivaretatt, sier artisten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.