Ingrid Bjørnov

Musiker Ingrid Bjørnov var gjest i Stjerneklart mandag 5. oktober.

Artist Ingrid Bjørnov i aksjon i operahuset i Oslo i 2008.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn, Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Ingrid Bjørnov

Ingrid Bjørnov ble født 5. desember 1963 i Oslo som datter av lærerparet Aud-Astrid og Øyvind Bjørnov. Hun vokste opp sammen med foreldrene og storesøster Tone på Oppsal, og begynte alt som femåring å ta pianotimer og gikk i musikalsk barnehage. Hun gikk på Oppsal skole og sang i Oppsal skoles pikekor, på Skøyenåsen ungdomsskole og Holtet videregående skole. Ingrid drømte kanskje om å bli den nye kvinnelige Wolfgang Plagge, men da ABBA slo igjennom, ble Benny Andersson forbildet.

I samme blokk på Oppsal bodde Benedicte Adrian, og da ABBA vant Melodi Grand Prix i 1974 begynte 11-åringene å spille sammen – det vil si Ingrid spilte keyboard og holdt seg i bakgrunnen, mens Benedicte sang. De kalte seg Dollie. I 1979 sendte de inn et opptak til NRK-programmet ”Lydbåndmix” med 16 overstyrte Kate Bush-låter og 2 ABBA-låter. En av ABBA-låtene ble spilt på radioen og førte til at jentene fikk tilbud fra dbRecords om platekontrakt. Debutplata, ”Første akt”, kom ut i 1980 og solgte 52.000 eksemplarer og ga det unge paret Spellemannsprisen som de yngste vinnerne noensinne. De to oppfølgerne, ”Dollies dagbok” og ”Rampelys” ble ikke like stor suksess, men solgte likevel 23.000 og 8.000 eksemplarer.

Både i 1980 og i 1982 deltok Dollie i den norske Melodi Grand Prix-finalen, med en 6. plass for ”1984” og en 10. plass for ”Det er deg jeg skal ha”. Men i 1984 ble det seier med ”Lenge leve livet”. Før de reiste til den internasjonale finalen i Luxembourg la de til De Luxe i gruppenavnet, men endte på 17. plass. Dollie de Luxe eksperimenterte med å blande rock og opera, og i 1986 ble albumet ”Rock vs. Opera” også en internasjonal suksess.

I 1987 fikk de spørsmål om å skrive noe til åpningen av Festspillene i Bergen, og rockeoperaen ”Which witch” ble skapt. Albumet ga Dollie de Luxe enda en Spellemannspris. Musikalen utviklet seg i løpet av årene fram til 1990 da den ble satt opp på Slottsfjellet i Tønsberg og i 1992 da den ble satt opp på West End i London med Ingrid Bjørnov som dirigent og musikalsk ansvarlig. Etter 76 forestillinger ble den tatt av plakaten etter dårlige britiske kritikker, og Bjørnov ble sittende igjen med en milliongjeld som det tok flere rettssaker og år å bli kvitt.

I 1995 kom musikalen ”Henriette VIII og hennes seks ekte menn” som ble sett av 60.000 mennesker, og platen solgte 10.000 eksemplarer. I 1999 ga Bjørnov og Adrian ut en plate under eget navn og i 2001 samarbeidet de om musikken til musikalen ”Den syngende frøken detektiv og mysteriet på Grevly” og i august det året kom den oppsummerende platen ”Dollie’s beste”.

Ingrid har vært kapellmester i en rekke NRK-produksjoner, blant annet ”Noteknekk” sammen med Rune Larsen, ”Den store klassefesten” og ”TVT”. Hun deltok i Melodi Grand Prix i 1998 som låtskriver for ”Som en engel” som ble fremført av Gjermund Elgenes. Hun har vært fast huspoet i Ettermiddags-TV og Frokost-TV på NRK og medprogramleder for Gullruten i 2004. I 2005 hadde hun det musikalske ansvaret for åpningsshowet for 100-årsmarkeringen for Unionsoppløsningen og hun fikk sitt eget TV-program, ”Piano Piano” på TV2 samme år.

I radioen har hun vært programleder for Reiseradioen og PopQuiz på NRK P1, Rundt et flygel på NRK P2 og gjest og vikarprogramleder i Herreavdelingen på P1. Hun har hatt en rekke soloshow på flere teaterscener, blant annet ”Ingrid Bjørnov bedriver klassisk hærverk” i 2003 og ”Til Elise?” i 2007 og 2008.

Hun har gitt ut flere bøker – ”Satans kvinnfolk” i 1989 sammen med Hege Duckert og Benedicte Adrian, ”Ingrid Bjørnovs pianobok” i 2005 og ”Lakse-enka – Nødskrik fra en tørrfrue” i 2007. Hun har også fått Komiprisen i 2004 både som beste kvinnelige artist og beste forestilling, i 2008 som beste kvinnelige artist og beste forestilling på scene.

Ingrid bor på et småbruk i Tomter i Østfold sammen med mannen, lydtekniker og kokk Terje Holli.

Stjerneklart med Ingrid Bjørnov, NRK P1, mandag 5. oktober kl 22.05

Kulturstrøm

 • Ny strømmetjeneste fra Apple

  TV+ heter den nye kanalen til Apple som ble annonsert av sjefen Tim Cook (bildet) i dag. Innholdet blir originale tv-programmer. Blant annet er «The Morning Show», et morgen tv-drama med Jennifer Aniston and Reese Witherspoon under utvikling. Det er også en ny versjon av Stephen Spielbergs «Amazing Stories» og filmatiseringen av Isaac Asimovs bokserie «Foundation». TV+ blir en reklamefri betal-tjeneste i den boosta Apple TV-appen som kommer i mai, skriver TechCrunch etter pressekonferansen.

  Apple CEO Tim Cook presenterer Apple TV+
  Foto: Tony Avelar / AP
 • Klassisk musikk-rekord på Spotify

  Den italienske komponisten og pianisten Ludovico Einaudis ambisiøse prosjekt med sju nye plateutgivelser på like mange måneder har fått en knallstart. Etter at den første plata «Day One» kom ut for en drøy uke siden har den svingt seg opp som den mest strømmede klassiske plata noensinne, med over to millioner lyttinger det første døgnet alene.

 • Astrid S må avlyse MTV-konsert

  Popstjerna beklager på Twitter overfor fans som har blitt trukket ut til å komme på konserten i London. Hun har vært syk i over en uke og må hvile stemmen, skriver hun. Smeplass skal på USA-turné med svenske Zara Larsson om noen uker. Her kan du se serien «Astrid S tilbake fra verden».

  Artisten Astrid S
  Foto: Rashid Akrim/NRK P3