Inger Sitter er død

Kunstner Inger Sitter er død etter lang tids sykdom. Hun ble kalt kunstens vidunderbarn, og var en av Norges mest internasjonalt orienterte kunstnere.

«Sitter sovnet stille inn på sitt kjære Tjøme onsdag 11. mars, med vårsolen tittende inn gjennom vinduet, og med sine nærmeste ved sin side», heter det i en uttalelse fra de etterlatte.

Sommeren 2011 fikk Sitter en alvorlig kreftdiagnose. Hun har den siste tiden blitt behandlet ved lindrende enhet på Tjøme sykehjem.

– Kan bruke de største ordene om Inger Sitter

Kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes mener Sitter har vært en bauta i norsk kunst:

– Om Inger Sitter kan en bruke de største ordene. Hun vil bli husket for sin unike grafikk, maleri og kunst. Hun vil også bli husket for sitt enestående og brennende samfunnsengasjement. Sitter hadde en tydelighet som ingen andre kunstnere kan måle seg med i dag, sier Moxnes.

Styreleder ved Trondheim Kunstmuseum, Hilde Opoku,, sier Sitter har vært et forbilde og inspirasjon:

- Vi kondolerer familien her ved Trondheim Kunstmuseum. Sitter har vært en viktig billedkunstner for Trøndelag, og ikke minst et viktig forbilde for kvinnelige kunstnere.


Debuterte som 13-åring

Inger Sitter ble født i Trondheim i 1929 og debuterte i Trondhjems Kunstforening som 13-åring. Da hun var 15, ble hun tatt opp som elev ved Statens Kunstakademi i Oslo. Sitter er best kjent for sine abstrakte malerier, inspirert av natur.

Hennes formspråk var abstrakt og på 50-tallet sto kunsten hennes i opposisjon til den rådende, tradisjonelle smak i norsk kunstliv.

Inger Sitter

Inger Sitter i sitt atelier, som den gang lå på Bøler

Foto: Carl Nesjar

Den abstrakte og nonfigurative kunsten var en trussel mot det figurative, trygge og nasjonalromantiske etter krigen. Debatten var krass og heftig.

– Vi synes det abstrakte var det mest interessante. Følelsen, formene, fargene, har Inger Sitter sagt. Og det holdt hun fast ved.

Tre kamper

I norsk kunsthistorie har Inger Sitter kjempet tre viktige kamper, som kvinnelig kunstner, som nonfigurativ kunstner og for kunstnernes rettigheter.

Hun var en kvinne med sterke og tydelige meninger om kunst, og hun var en aktiv debattant i sin samtid.

LES:

Inger Sitter ble kalt kunstens vidunderbarn, og hun var kunstner av trang. Hun sa selv at for henne kom kunsten i første rekke. Det krevde harde prioriteringer.

I 2003 donerte Sitter hele sin grafikksamling, skisser og tegninger, til Gråmølna ved Trondheim Kunstmuseum. En gave som var verdt over fem millioner kroner. Inger Sitter ble 85 år gammel.

(Se videointervju med Inger Sitter fra Dagsrevyen 30. august 2014 her)

Se Lørdagsrevyens portrett av billedkunstneren fra 30. august 2014.

LES:

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK