NRK Meny
Normal

Ingen vil ha Peer Gynt

Peer Gynts løgner foran pyramidene i Giza var svært dyre. Nå sliter Norsk Film med å selge filmatiseringen.

Peer Gynt i Egypt

Ingen vil ta regningen for Peer Gynts stormannsgalskap i Giza.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Teaterforestillingen som skulle markere Ibsenåret i utlandet var fullfinansiert med 12 millioner offentlige kroner. Filmatiseringen med et budsjett på 4,2 millioner kroner forutsatte at filmatiseringen ble solgt til utlandet. Nordisk Film mangler nå  400.000 kroner.

Krav til inntekter 

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen minner om at Kulturdepartementet satte krav som må innfries før ytterligere utbetaling ville finne sted.

- Vi har allerede beviget en halv million til prosjektet og har vært veldig tydelige på forutsetningene for et ekstra tilskudd.  Vi har sagt at vi kan stille med 300.000 kroner dersom Utenriksdepartementet bidrar med samme beløp og dersom det kan vises til kommersielle inntekter fra prosjektet.

Søta bror

Hittil er utenlandssalget begrenset til Sverige. Direktør i Nordisk Film Stein Roger Bull vil ikke kommentere saken, men forteller at budsjettet er justert ned med 600.000 kroner. 

Direktøren i Nordisk Film er fortsatt optimistisk med tanke på salg i Cannes og i Japan. Statssekretær Ingebrigtsen er noe mer nøktern.

- Etterhvert som tiden går blir det nok vanskeligere å skaffe kommersielle inntekter. Det har nok vært god kontroll på utgiftene i prosjektet, men inntektene har nok ikke blitt så store som forventet.

Spleiselag

Til nå har Kulturdepartementet bidratt med 500.000 kroner, Utenriksdepartementet med 450.000, og NRK med 2 millioner kroner. I tillegg kommer tildelingen fra Ibsenåret på 250.000 kroner. Ytterligere 400.000 kroner fra myndighetene vil gjøre at budsjettet på 3.6 millioner kroner blir nådd.

- Tilsagnet fra Kulturdepartementet er ikke trukket tilbake. Vi har sagt at vi kan stille med inntil 300.000 kroner. Spørsmålet er hvor mye det blir til slutt, og det har vi ennå ikke bestemt, avslutter statssekretær Halvard Ingebrigtsen

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS