Ingen vil ha Peer Gynt

Peer Gynts løgner foran pyramidene i Giza var svært dyre. Nå sliter Norsk Film med å selge filmatiseringen.

Peer Gynt i Egypt

Ingen vil ta regningen for Peer Gynts stormannsgalskap i Giza.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Teaterforestillingen som skulle markere Ibsenåret i utlandet var fullfinansiert med 12 millioner offentlige kroner. Filmatiseringen med et budsjett på 4,2 millioner kroner forutsatte at filmatiseringen ble solgt til utlandet. Nordisk Film mangler nå  400.000 kroner.

Krav til inntekter 

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen minner om at Kulturdepartementet satte krav som må innfries før ytterligere utbetaling ville finne sted.

- Vi har allerede beviget en halv million til prosjektet og har vært veldig tydelige på forutsetningene for et ekstra tilskudd.  Vi har sagt at vi kan stille med 300.000 kroner dersom Utenriksdepartementet bidrar med samme beløp og dersom det kan vises til kommersielle inntekter fra prosjektet.

Søta bror

Hittil er utenlandssalget begrenset til Sverige. Direktør i Nordisk Film Stein Roger Bull vil ikke kommentere saken, men forteller at budsjettet er justert ned med 600.000 kroner. 

Direktøren i Nordisk Film er fortsatt optimistisk med tanke på salg i Cannes og i Japan. Statssekretær Ingebrigtsen er noe mer nøktern.

- Etterhvert som tiden går blir det nok vanskeligere å skaffe kommersielle inntekter. Det har nok vært god kontroll på utgiftene i prosjektet, men inntektene har nok ikke blitt så store som forventet.

Spleiselag

Til nå har Kulturdepartementet bidratt med 500.000 kroner, Utenriksdepartementet med 450.000, og NRK med 2 millioner kroner. I tillegg kommer tildelingen fra Ibsenåret på 250.000 kroner. Ytterligere 400.000 kroner fra myndighetene vil gjøre at budsjettet på 3.6 millioner kroner blir nådd.

- Tilsagnet fra Kulturdepartementet er ikke trukket tilbake. Vi har sagt at vi kan stille med inntil 300.000 kroner. Spørsmålet er hvor mye det blir til slutt, og det har vi ennå ikke bestemt, avslutter statssekretær Halvard Ingebrigtsen

Kulturstrøm

 • Skal samarbeide med Nasjonalmuseet

  Kathrine og Cecilie Fredriksen, døtrene til skipsreder John Fredriksen, har inngått et samarbeid med Nasjonalmuseet verdt flere hundre millioner kroner. De skal blant annet etablere en stor samling moderne kunst, skriver Aftenposten.

 • – Ungt teater uten skjermdistanse

  – Det står bra til med teater for ungdom i Norge, mener NRKs teaterkritiker. Hun har tatt for seg to forestillinger om tabu, selvbilde og kvinnelig seksualitet som tar ungt publikum på alvor. Den ene i et nøkternt scenebilde med kun en avkledd skuespiller på scenen, «Dritt/La Merda» (bildet). Den andre i en overdådig scenografi der det ikke blir spart på noe som kunne ha referanser til romantikk, intimitet og sex, «Bare en våt munn». – Det er eksplisitt og avkledd, forestillinger som går rett inn i tematikk mange unge har en skjermdistanse til, sier Karen Frøsland Nystøyl. Hør anmeldelsene fra Heddadagene i Studio 2.

  Helga Guren i Dritt / La Merda
  Foto: Heddadagene/Rogaland Teater
 • Telenor må betale gigantgebyr

  Konkurranseklagenemnda har gitt Konkurransetilsynet fullt medhold i at Telenor har misbrukt sin dominerende stilling i det norske mobilmarkedet og opprettholder gebyret på 788 millioner kroner, som er det høyeste gebyret ilagt et foretak i Norge.