NRK Meny
Normal

Millioner til norsk musikkeksport - vet lite om effekten

Siden 2007 har staten hvert år gitt over 18 millioner i støtte til eksport av norske artister, uten å føre statistikk over hvilken effekt det gir.

Norsk musikkeksport

Norsk musikk får over 18 millioner årlig i eksportstøtte. Noen av de som har mottatt penger er øverst fra venstre: Datarock, Marit Larsen, Kvelertak og Kaizers Orchestra.

Foto: Sara Johannessen/Scanpix, Kyrre Lien/Scanpix, Tor Erik Schrøder/Scanpix, Kim Erlandsen/NRK. / Kollasje

Larsen og Huitfeldt

I 2009 ble Marit Larsen tildelt Norsk Artistforbunds ærespris av kulturminister Anniken Huitfeldt. Hun er en av artistene som også mottar eksportstøtte fra staten.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

– Det er et marked i utlandet for mye norsk musikk. Det kan være greit å få tall på bordet for å forsvare pengene som går ut, sier Lars Horntveth, norsk musiker i bandet Jaga Jazzist, til NRK.

Bandet var nylig i New York og spilte for fulle hus. I likhet med Kvelertak, Datarock, Marit Larsen og et hundretalls andre norske artister får de støtte av staten til å komme seg ut i verden.

SE: Jaga Jazzist i Lydverket

Men norsk musikkeksport bærer preg av manglende fakta og statistikk over hvilken effekt pengebruken gir.

Mer enn 18 millioner i støtte årlig

Mathias Eick

Trompetisten Mathias Eick er en av de norske artistene som har mottatt støtte til utenlandssatsing, både som soloartist og i Jaga Jazzist.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Gjennom organisasjonen Music Export Norway og Kulturrådet gir Kulturdepartementet årlig drøye ti millioner kroner til reiselystne artister.

Utenriksdepartementet gir på sin side ut åtte millioner kroner i tillegg til et ukjent millionbeløp som blir gitt gjennom norske ambassader.

Altså blir mer enn 18 millioner kroner årlig gitt for å støtte norsk musikkeksport. Siden 2007 er dette gjort uten å vite hvordan støtten fungerer.

LES OGSÅ: Svensk pop eksporterer mindre

– Det er et problem at vi mangler fakta rundt det vi driver med. Det er bra at musikkbransjen drives av foretak og godvilje, men vi trenger fakta, sier Martin Revheim, direktør i Norsk musikkinformasjon (MIC), til NRK.

Revheim snakker for de største interesseorganisasjonene og fagforeningene i norsk musikkliv. Han mener Kulturdepartementet tar fra norsk musikk en unik mulighet ved å ikke samle inn informasjonen og etterlyser at de tar ansvar.

Martin Revheim

Martin Revheim i MIC mener at musikkbransjen trenger fakta rundt hvordan eksportstøtten fungerer.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Har kontroll på hvor pengene går

Statssekretær Roger Solheim i Kulturdepartementet mener de har kontroll på hva de bruker pengene på.

– De går til tiltak som skal fremme eksport.

LES OGSÅ: Musikkeksporten sikret

Han forteller at de «er i dialog med bransjen».

– Vi kan helt sikkert bidra til løsninger som kan gjøre at vi får enda bedre kunnskaper rundt dette i fremtiden. Det kunne vært interessant å hatt noen tall som kunne underbygge følelsen alle sitter med, at norsk musikk er hetere i utlandet enn noensinne, sier han.

– Hva kommer dere til å gjøre?

– Vi tar imot alle forslag fra bransjen om hvordan vi kan bli flinkere til å dokumentere innsasten i utlandet, svarer Solheim.

SE REPORTASJEN:

Video Vet ikke resultatet av musikkstøtte

Vet ikke resultatet av musikkstøtte