NRK Meny
Normal

Ingen har seilt lenger nord!

Berserks rute gjennom Nordvestpassasjen går enda lenger nord enn den Amundsen fulgte på sin legendariske ferd. Aldri har noen seilbåt vært så langt nord.

Gisle trekker Berserk
Foto: Wildvikings.com

I nest siste episode av Berserk setter Jarle kursen mot Gåsefjorden der Fram lå innefrosset i to år, for å gjenerobre Otto Sverdrups land i Norges navn.

Med kurs mot historiebøkene

Imidlertid varer erobringstoktet ikke lenge før store ismasser truer Berserk. Mannskapet har fått en forsmak på hva som er i vente. Foran dem ligger et 70 kilometer langt sund som er beryktet for store is-ansamlinger. Otto Sverdrup kjempet mot isen i sundet i flere uker med polarskuta Fram. Til slutt måtte han gjøre vendereis. Han ga stedet navnet Helvetesporten.

Her risikerer Berserk-mannskapet å fryse inne og måtte overvintre i et av verdens mest ugjestmilde områder. Men kommer ekspedisjonen igjennom er Berserkmannskapet sikret en plass i historiebøkene.

Ingen seilbåt har seilt så langt nord i Nordvestpassasjen.

Berserk gjennom Helvetesporten

Berserk på vei gjennom Helvetesporten

Foto: Wildvikings.com

Nordvestpassasjens kirkegård

Men gjennom Helvetesporten og Norskebukta legger tåken seg rundt Berserk. Med redusert sikt blir det straks vanskeligere å finne farbare veier gjennom isbeltene, og Berserk seiler sikksakkseilas imellom isflakene i den historiske ruten til Amundsen. Ferden tar dem forbi Beechey Island, en øy få seiler forbi uten å gå i land. På den forblåste øya står de tause og forlatte minnesmerkene over sjømenn som ofret livet i letingen etter den forgjettede Nordvestpassasjen.

Minnesmerkene står som symbol over stormaktene som til slutt måtte gi opp å finne Nordvestpassasjen. En leting som hadde vart i 400 år hadde hatt en høy pris. Flere menn omkom på veien enn som kom levende tilbake.

Beechey

Til Otto Sverdrups minne på Beechey Island

Foto: Wildvikings.com

Imidlertid er ikke Berserk helt alene i denne villmarken. Når et kanadisk kystvaktskip kommer ut av tåka beordrer Jarle tiltak for å skjule skipskokken. Helt siden Norge oppga disse områdene har dette vært canadisk territorium, og for skipskokk Fredrik Juell kan denne ulykksalige transaksjonen nå bli skjebnesvanger.

Han befinner seg ulovlig i landet etter at kanadiske myndigheter deporterte ham for å være medlem av Hells Angels. Dersom han blir funnet om bord risikerer hele ekspedisjonen å bli stanset, og mannskapet arrestert.