P3-Line kliner til i Russland

I protest mot russiske, homofiendtlige lover kliner rosa-Line med en av samme kjønn midt i St. Petersburg. Ingen reagerte.

LINES PROTEST: Her kliner P3-Line med ei jente i protest mot russiske lover.

Denne uka startet «rosa-Line» Elvsåshagen (25) fra P3 sin reise jorda rundt uten penger. På reisen er hun avhengig av tips og råd fra følgere i sosiale medier. Og det dette som førte henne til Vinterpalasset og i armene på en annen jente.

– Hele reisen handler om at jeg skal tre ut av komfortsonen og utfordre meg selv. Russiske myndigheter er noe av det jeg er mest redd for, så da fikk publikum valget mellom hvordan jeg skal utfordre både meg selv og dem – ved å kysse en jente på offentlig plass eller protestere mot Putin med ropert og ukvemsord.

Bidrag til homokampen

For to år siden undertegnet Russlands president Vladimir Putin loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda». Selv kaller Line dette sitt bitte lille bidrag til homokampen i Russland.

– Dette er et av landene der rettighetene innskrenkes og landet går bakover i tid. Det er høl i hodet at mennesker som elsker hverandre ikke kan få vise det. Det gir null mening. Derfor ville jeg gjøre litt motstand!

Livredd for fengsel

NRK tok sine sikkerhetsvurderinger, men visste likevel at det løp en risiko.

– Jeg trodde ikke det kom til å gå bra, jeg var sikker på at vi kom til å bli sparket og spytta på, og at vaktene kom til å slenge oss i fengsel. Dette er det jeg har grua meg mest til på reisen. Spesielt fordi vi gjorde på en veldig symbolsk plass – foran Vinterpalasset i St. Petersburg, der den russiske revolusjonen starta.

– Hva skjedde?

– Ingen brydde seg noe nevneverdig. Og sånn bør det jo være, det å kysse en av samme kjønn er så lite og bør ikke være noe oppsiktsvekkende.

– St. Petersburg ganske liberalt

Ifølge Ira, som Line klinte med, og som er en venninne av ei som følger reisen på Instagram, er folk i St. Petersburg ganske liberale når det gjelder homofile.

– Det hadde jeg aldri trodd! Dessverre vet man at det ikke er tilfellet i hele Russland. Jeg tør ikke tenke på hva som kunne ha skjedd om vi gjorde dette i Moskva, for eksempel. Eller på bygda.

– Det var godt å se at alt ikke er så jævlig som jeg har sett for meg. Men igjen, dette er dessverre ikke representativt for hvordan det er å være homofil i Russland. På noen måte.

Kulturstrøm

  • Får Dobloug-prisen

    Forfatterne Carl Frode Tiller og Nils Christian Moe-Repstad får litteraturprisen, som består av et diplom og 200.000 svenske kroner. Prisen ble delt ut av den norske Dobloug-komiteen, på vegne av Svenska Akademien.

  • Get-kunder mister TV 2-kanalene

    480.000 Get-kunder mister TV2s kanaler etter at det ikke ble enighet mellom partene om en ny distribusjonsavtale innen midnatt, opplyser Telia Norge. Dermed blir det svarte TV-skjermer. Avtalen regulerer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.

  • Kunstneren Christo er død

    Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.