Ingen priser til Erik Poppes film «Utøya 22. juli» under Berlinalen

BERLIN/OSLO (NRK): Regissør Erik Poppes film om skytingen på Utøya vant hverken Sølvbjørn eller Gullbjørn under filmfestivalen i Berlin.

GERMANY-BERLINALE-FILM-FESTIVAL

HOVEDPERSONER: Skuespiller Andrea Berntzen, som spiller hovedrollen i filmen, og regissør Erik Poppe møtte verdenspressen under filmfestivalen i Berlin denne uken.

Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Den var en av favorittene til å vinne en av verdens mest prestisjetunge filmpriser. Erik Poppes film «Utøya 22. juli» har vært en av de mest omtalte og debatterte filmene under Berlinalen, filmfestivalen i Berlin, den siste uken.

Filmen skildrer skytingen på AUF sin sommerleir i 2011, sett gjennom øynene på en fiktiv sommerleirdeltaker.

Men filmen vant ingen priser under Berlinalen i kveld.

– Det viktigste for oss er oppnådd: Vi ville delta i Berlinalens hovedkonkurranse for å dele filmen og historien om dette angrepet, med Berlin og hele verden, på en verdig og skikkelig måte. Vi fikk vist filmen til et stort internasjonalt publikum og fortalt om 22. juli i pressekonferanse og intervjuer, sier Poppe i en pressemelding.

Regissøren sier at det å vinne pris ikke var det viktigste.

– Det viktige for oss med denne filmen, er å få formidlet en sannferdig historie som berører publikum sterkt, om det som faktisk skjedde den 22. juli – ikke filmpriser, avslutter Poppe.

Det var filmen «Touch Me Not» som vant Gullbjørnen, altså beste film – den gjeveste prisen. Dramafilmen er regissert av Adina Pintilie fra Romania.

Blant flere Sølvbjørner fikk blant annet regissør Wes Andersen en av dem for beste regi av filmen «Isle of Dogs».

Godt mottatt

Poppes film har fått jevnt over gode anmeldelser i Norge og utlandet. Men flere har også skrevet kritisk om filmens intensjoner og om det er for tidlig å lage film av et så ferskt traume. Blant dem Dagbladets filmanmelder.

Selv om Erik Poppe selv og hun som spiller hovedrollen i filmen, Andrea Berntzen, har vært i Berlin flere dager denne uken var ingen av dem til stede under prisutdelingen i kveld.

Kulturstrøm

 • Den beste musikken nå

  Ina Wroldsens låt «Haloes» er en mer oppløftende, litt drømmende, og bekymringsløs høstlåt, mener ​P3.

  Ina Wroldsen
  Foto: Anna Nor Sørensen / NRK
 • Bloomberg-journalister for retten

  To journalister fra nyhetsbyrået Bloomberg News står for retten i Tyrkia. De er anklaget for å sabotere landets økonomi etter en artikkel om fjorårets valutakrise. Journalistene risikerer opptil fem års fengsel dersom de blir funnet skyldig.

 • Nominert til reiselivspris

  Restauranten Under er nominert til Innovasjons Norges Reiselivspris 2019. Prisen deles ut i oktober. Under er en av tre finalister, sammen med Foldvik Familiepark og turoperatøren Hvitserk of Norway.

  Under Lindesnes
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix