NRK Meny
Normal

Ingen norske arkitekter videre i prestisjekonkurranse

HELSINKI (NRK): Seks arkitektbyråer er valgt ut til å konkurrere om å lage et nytt Guggenheim-museum i Helsinki i Finland. Ingen av de utvalgte er norske.

Helsinki Guggenheim-museum

HELSINKI: «Quiet Animal» er ett av bidragene som har nådd finalen i arkitektkonkurransen.

Foto: Guggenheim

Helsinkis planlagte Guggenheim-museum er et enormt prosjekt med en forventet prislapp på 1,1 milliarder kroner. Guggenheim Helsinki skal bli et landemerke, og et nytt og moderne museum for nordisk kunst og design.

1715 arkitektkontorer fra hele verden – derav 14 norske – har deltatt i første runde av arkitektkonkurransen og vist fram sine visjoner for signalbygget i hjertet av Finlands hovedstad.

I dag ble det kjent hvilke seks bidrag som går videre til finalen. Ingen av dem er norske.

Se alle finalistene her (se også bilder helt nederst i saken).

Nordisk tempel for kunst og arkitektur

De seks finalistene er fra arkitektkontorer i Frankrike, Spania, Tyskland, Storbritannia og USA, og av dem skal det i juni kåres en vinner. Dette er den første åpne internasjonale arkitektkonkurransen som Solomon R. Guggenheim-stiftelsen inviterer til.

Konkurransen har vært anonym, og juryen vet ikke hvem av de seks finalistene som har laget hvilket bidrag.

Tanken er at det finske Guggenheim-museet skal vise fram viktig moderne kunst fra det 20. og 21. århundre, med en spesiell vekt på nordisk kunst og arkitektur.

Juryleder Mark Wigley sier at de står på terskelen til en ny måte å tenke museer og arkitektur på.

– De utvalgte viser vei. Vi visste ikke hva vi lette etter, men disse seks viste oss noe nytt og ulike måter å tenke på. Nå må de jobbe fram til juni for å vise hva deres visjoner kan utvikles til. Da velges den ene, sier han.

Har skapt strid

Protester i Helsinki

PROTESTER: Samme dag som de seks finalistene presenteres, protesterer disse finnene mot den offentlige pengebruken med bannerteksten «Ikke med våre penger».

Foto: Agnes Moxnes

Prosjektet har vært omstridt i Finland, særlig med tanke på at Guggenheim-stiftelsen ber om at en tredel av byggekostnadene på 1.1 milliarder kroner dekkes med offentlige penger, som et honorar for bruk av Guggenheims ekstremt sterke merkevare.

Dessuten stiller mange seg kritisk til argumentet om at Helsinki vil oppleve en lignende økonomisk blomstring som andre byer med Guggenheim-museer (New York og Bilbao) har opplevd.

– Men kan man skape nye signalbygg i en verden stapp full av nettopp signalbygg. Når det enestående og originale er blitt det vanlige, hva står igjen da?, spør NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes i denne kronikken på NRK Ytring.

Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim
Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim
Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim
Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim
Guggenheim-finalist
Foto: Guggenheim

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller