Hopp til innhold

Ingen norsk Shooting Star

Ingen norsk filmstjerne er tatt ut til å være Shooting Star under Den Internasjonale Filmfestivalen i Berlin år. Norsk Filminstitutt er skuffet.

Pia Tjelta, Aksel Hennie og Ane Dahl Torp

Både Aksel Hennie (midten) og Ane Dahl Torp (t.h) har vært norske Shooting Stars, i henholdvis 2003 og 2006. Pia Tjelta må forberede seg på større konkurranse om hun i fremtiden skal oppnå en Shooting Star-nominasjon.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

For første gang på ti år er Shooting Star-kandidatene i Berlin blitt silt av en internasjonal jury.

Stine Oppegaard er utenlandsansvarlig ved Norsk Filminstitutt. Hun synes det er svært uheldig at ingen norsk filmstjerne skal være Shooting Star.

- Vi har nominert en norsk skuespiller, men vedkommende ble altså ikke tatt ut. Det er veldig synd, sier hun.

Døråpner

For Shooting Star har en effekt. Aksel Hennie sier tittelen hadde sine klare fordeler.

- Jeg møtte mange kolleger, castingfolk, managere og agenter gjennom at jeg var Shooting Star. I tillegg fikk jeg en rolle i en tysk film som jeg antakelig ikke ville fått om jeg ikke hadde vært Shooting Star, sier han.

For mange stjerner

Hennie er en av en rekke norske skuespillere som har vært Shooting Star på Filmfestivalen i Berlin. Blant de andre navnene på listen er Maria Bonnevie, Ane Dahl Torp, Nicolai Cleve Broch og Trond Espen Seim. Men i år har vi altså ingen.

European FilmPromotion som arrangerer Shooting Star syntes rett og slett at det ble for mange stjerner. Derfor har de i år satt en grense ved ni og latt en jury velge ut kandidatene.

Oppegaard er uenig i avgjørelsen.

- Når man først viser interesse for disse Shooting Star-skuespillerne, så bør de også klare å fordøye at det er 20-25 skuespillere som skal presenteres, sier hun.

Reagerer på favorisering

Oppegård reagerer også på at det ut fra utvelgelsene kan se ut som at juryen og styret har favorisert stjerner fra sine egne hjemland.

- Dette er noe vi skal ta opp på et felles møte til uken. Det er svært uheldig. Man må vel tro at juryen er profesjonell, men det er mange i European Filpromotion som har reagert på dette, sier hun.

- Rene artistiske grunner

Karen Dix i European FilmPromotion hevder juryen kun har tatt hensyn til kvalitet.

- De Shooting Star-kandidatene vi har valgt ut er svært sterke. Det er rene artistiske grunner til at disse er valgt ut. Dette dreier seg om solide prestasjoner i sterke filmer, sier hun.

At Norge er et lite filmland har ikke hatt noen betydning for avgjørelsen ifølge Dix. Men på spørsmål om hun husker noen norske Shooting Stars blir hun usikker.

- La meg tenke. Gørild Mauseth var vel en?

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober