Hopp til innhold

- Ingen kontrollerer toppledelsen

Underslagssaken i Aschehoug overrasker ikke professor i økonomisk kriminalitet. – Den bekrefter problemet med at det ikke er kontroll i toppetasjene i norske bedriftene, mener Petter Gottschalk.

– Ledelsen sjekker ikke seg selv.

Fasaden på Aschehoug forlag på Sehesteds plass i Oslo

Fasaden på Aschehoug forlag. Her jobbet finansdirektøren fra 2006 fram til desember i fjor.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Tirsdag ble det kjent at tidligere konserndirektør for økonomi og finans i Aschehoug har underslått forlaget i en årrekke. I dag ble det kjent at underslaget er på hele 4,4 millioner kroner.

Nyheten overrasker ikke Petter Gottschalk, professor ved Handelshøyskolen BI, som har økonomisk kriminalitet som spesialfelt.

Petter Gottschalk

Petter Gottschalk, professor ved Handelshøyskolen BI, har økonomisk kriminalitet som spesialfelt.

Foto: Nicolas Tourrenc

– Dette bekrefter problemet vi har med at det ikke er kontroll i toppetasjene i norske bedriftene, verken i konsernledelse eller styrer. Det er sjelden at slikt blir avslørt. Men det får en til å spekulere: Hvor mange saker er det egentlig?, sier Gottschalk til NRK.

– I toppetasjen er man opptatt av å kontrollere andre nedover i hierarkiet, men de selv blir ikke kontrollert.

Uvanlig med forfalsking av underskrifter

Gottschalk mener det spesielle med Aschehoug-saken er at finansdirektøren har gått til det skrittet å forfalske underskrifter.

– Finansdirektører sitter med all myndighet når det gjelder økonomi. At det var nødvendig å forfalske signaturer, virker pussig. Det viser at dette er en veldig bevisst underslagssak, og ikke noe han har rotet seg bort i, sier han.

– Det enklere og vanligere er fiktiv fakturering, at du får noen utenforstående til å fakturere, og så får du pengene. Men det kan ha vært at han ikke ville involvere andre i kriminaliteten, sier Gottschalk til NRK.

Forholdet ble i dag politianmeldt, og forlagssjef i Aschehoug, Mads Nygaard, forteller at de nå jobber med å få frem alle sidene i saken.

– Vi fullfører våre undersøkelser både med interne ressurser og ekstern bistand. Så skal vi støtte politiet så godt vi kan i deres arbeid, sier Nygaard til NRK.

Går gjennom rutiner

Mads Nygaard

Mads Nygaard anmeldte i onsdag forholdet til politiet.

Foto: Marit A. Grut / NRK

Finansdirektøren ble ansatt i forlaget i 2006, men mislighetene som forlaget kjenner til, går tilbake til 2010.

– De erkjente forholdene strekker seg tilbake til 2010. Vi har foreløpig ikke indikasjoner på at det er flere, men det er det vi håper det videre arbeidet skal avdekke, sier Nygaard.

Mads Nygaard forteller at forlaget nå går igjennom alle sine rutiner, men hevder at de ikke har gitt sine ansatte for mye tillit.

– Rutinene har ikke vært gode nok. Vi må skjerpe internkontrollen, slike ting må være enklere å oppdage enn det det er i dag. Men en toppleder må ha en viss grad av tillit.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)