Ingen hønsehjerne

Kan en høna lære å danse piruett og velte en bowlingkjegle, eller fortjener den å bli kalt for hønsehjerne?

Per Olav Alvestad og høne
Foto: NRK

Uttrykket å ha en hønsehjerne betyr at vedkommende er temmelig tett i pappen, eller treg i oppfattelsen. Er høner dumme, eller er det noe vi innbiller oss?

Per Olav gjør en høyst uhøytidelig test med to høner.

Per Olavs metode er klikketrening med mat. Når han får høna til å bevege seg i den retningen han vil, klikker han og gir den en godbit.

Se video: Et hønseeksperiment

Høne lærer kunster

Med mat som belønning kan en høne lære kunster.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Magne Furuholmen om A-ha

  A-ha skal på nytt ut på turné, ni år etter at de la ut på sin avskjedsturné og annonserte at de la bandet på hylla. I «Ukeslutt» på P2 forteller Magne Furuholmen at selv om de var enige om å legge opp da, har de blitt hentet inn av sin egen historie.

 • 300.000 besøkte bokmessen

  Bokmessen i Frankfurt, hvor Norge har vært æresgjest, er over. Opp mot 300.000 besøkende var innom i løpet av de fem dagene den varte. Norge har brukt 51 millioner kroner på å promotere norsk litteratur på messen. Litteraturfesten ble avsluttet med en fotballkamp mellom norske og tyske forfattere, en kamp Norge dessverre tapte 5–3 (NTB).

 • Bilal til Grenseløsfestivalen

  Stjernekamp-finalisten Bilal Saab kommer til Grenseløsfestivalen i Kirkenes neste år med bandet sitt Northkid. 20-åringen er det første navnet som slippes for neste års festival, skriver iFinnmark.

  Bilal Saab: Torna a Surriento
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK