Hopp til innhold

– Jeg savner ikke lenger synet

Kjersti Lium ble gradvis blind i voksen alder, og vet så altfor godt hva hun går glipp av. Turen til toppen av Snøhetta har imidlertid gitt henne et annet syn på situasjonen.

Kjersti Lium Ingen grenser 2

Kjersti Lium er blitt så glad i naturen at hun helst sover utendørs. Sommeren tilbringer hun ved eller på sjøen med ektemannen.

Foto: Privat

– Alle deltagerne hadde sine utfordringer de trengte hjelp med. Ved at vi utfylte hverandre, lærte jeg også å benytte de øvrige sansene mine optimalt, forteller Kjersti Lium til NRK.no.

– Alt det andre jeg nå får oppleve, kompenserer for synet jeg ikke lenger har. Derfor savner jeg heller ikke synet mitt lenger.

Opplevelsen har også gjort henne mer uredd. Dyr skremmer henne ikke lenger, og Lium går heller ikke rundt og er nervøs for å tråkke feil.

Nett-TV: Se hele sesong 2 av «Ingen grenser» om igjen her

Sover på verandaen

Kjersti Lium og Lars Monsen

Kjersti Lium sammen med Lars Monsen.

Foto: Håvard Jenssen/Mastiff

48-åringen fra Østfold har faktisk blitt så glad i naturen at hun lengter ut hvis hun har oppholdt seg for lenge innendørs. Hun sover gjerne under åpen himmel – får hun ikke med seg noen ut på tur, legger hun seg i soveposen på terrassen.

– Jeg har sovet ute både i vinter og våres, og så fort jeg får anledning legger jeg ut på tur. Nå begynner båtsesongen, så da blir mannen min og jeg å finne til sjøs. Enten i båten, eller en dobbeltkajakk vi kjøpte oss etter «Ingen grenser», sier Lium.

Den store drømmen er å få dra på en lengre seilas, gjerne over flere måneder. Frem til et slikt tilbud eventuelt skulle dukke opp, er Kjersti fornøyd hvis hun får til en lang vandring i naturen med eller uten telt.

Ønsker utfordringer

Men først skal hun bruke noen dager i sommer på å gå fra hytte til hytte i Trollheimen sammen med mannen sin og noen andre fra Blindeforbundet.

I utgangspunktet var det Kjersti Liums ektemann som meldte henne på «Ingen grenser», og selv om 48-åringen ikke var så fortrolig med TV-biten av det, har hun aldri angret på at hun ble med på reisen.

– Jeg er så glad jeg grep sjansen! Jeg kommer nok aldri til å få en lignende mulighet igjen, men sier gjerne ja takk til flere slike utfordringer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.