Hopp til innhold

Planlegger fjelltur på egenhånd

Døvblinde Bjarte Bø-Sande er fast bestemt på å gjennomføre sin planlagte fjelltur i sommer, selv om NAV har avslått søknaden om ledsager. Da drar han heller alene.

Bjarte Bø-Sande

Bjarte Bø-Sande på rotur med Einar Angelsen under 'Ingen grenser'. Nå ønsker Bjarte å legge ut på fjelltur igjen, selv om det må bli uten ledsager.

Foto: Håvard Jenssen/privat / Mastiff

I 2011 så over én million TV-seere Bjarte Bø-Sande og resten av deltagerne i «Ingen grenser» ta seg helt til topps på Snøhetta etter å ha tilbakelagt en 400 kilometer lang strekning fra svenskegrensen.

I sommer planlegger rogalendingen på ny å komme seg opp i fjellheimen, men nylig fikk han avslag fra NAVs tolketjeneste om å få en tolk/ledsager for døvblinde som turledsager i én uke. Begrunnelsen var det samme NAV-rundskrivet som NRK omtalte i mars da døvblinde Harald Vik ikke lenger fikk ledsager til treningsaktiviteter.

Bjarte Bø-Sande har fra Randaberg kommune fått innvilget åtte timer med treningskontakt i måneden. Det holder ikke med tanke på fjellturen i juli.

Nett-TV: Se hele sesong 2 av «Ingen grenser» om igjen her

På fjelltur alene

Bjarte Bø-Sande og Marianne Rasmussen Kolvik

Bjarte Bø-Sande og Marianne Rasmussen Kolvik har blitt gode venner etter 'Ingen grenser'.

Foto: Privat

43-åringen er døv og nesten helt blind. Mens du har 180 graders synsfelt, har Bjarte bare åtte.

– Det blir som å stikke hull i et ark med en blyant, og så kikke gjennom arket. Jeg beveger meg nesten uten sidesyn, forklarer han.

På grunn av dette, har han dårlig balanseevne. Likevel er Bø-Sande fast bestemt på å gå i fjellet denne sommeren – om det så må være alene. Da vil han forsøke å følge turrutene til turistforeningen, samtidig som han på forhånd er nødt til å planlegge svært bra. Blant annet ved å studere terrenget ved hjelp av satellittbilder.

Rogalendingen innrømmer at det beste vil være å ha noen med seg, for det vil bli en utfordring å bevege seg alene i noen dager over større avstander. Men:

Bjarte Bø-Sande

Bjarte er også leder i Stavanger Døve Idrettsforening.

Foto: privat

– Hvis ikke noen av vennene mine har anledning til å bli med, så drar jeg alene. Denne turen skal jeg gjennomføre uansett, slår han fast.

Les også: Feiret siste episode sammen

Ny tur med Monsen?

43-åringen fra Randaberg jobber fortsatt som IKT-konsulent i kommunen, men etter «Ingen grenser» har han tatt på seg flere styreverv i forbindelse med idrett og kombinert syns- og hørselshemming. I tillegg holder han motivasjonsforedrag.

– Jeg har også deltatt i storslalåm og langrenn under Ridderuken, samt Holmenkollstafetten for noen uker siden. Det var fantastisk moro å være med på, forteller Bø-Sande.

«Ingen grenser» var en veldig utmattende, men eventyrfylt tur med mange sterke inntrykk.

Bjarte Bø-Sande

Fortsatt holder Bjarte daglig kontakt med noen av de andre deltagerne fra «Ingen grenser», andre i gjengen treffer han av og til. Han er ikke i tvil om at han ville deltatt på en ny tur hvis han fikk sjansen, gjerne med Lars Monsen som med-deltager.

– Hehe, da ville jeg satt Lars i kategorien «bevegelseshemmet» siden han er så stiv om morgenen, sier Bø-Sande spøkefullt.

Programmet har blitt meir populært enn flaggskipet Nytt på nytt på NRK1. 
Serien "Ingen grenser 2" har sett sjåar-rekordar dei siste søndagane - og er for øyeblikket det mest populære tv-programmet her til lands. Ein av dei nye kjendisane er Bjarte Bø-Sande frå Randaberg.

Se video: Bjarte er mer populær enn Jon Almaas.

Kulturstrøm

 • Australia dropper kong Charles på pengesedlene

  Australias sentralbank sier at de vil fjerne den britiske monarken fra pengesedlene sine.

  Fram til nå har avdøde dronning Elizabeth prydet femdollarseddelen i Australia, siden landet har den britiske monarken som statsoverhode.

  Hun skal ikke erstattes av sin etterfølger kong Charles.

  I stedet for monarken skal femdollarseddelen få et motiv som hedrer urfolkets kultur og historie.

  Sentralbanken og regjeringen har blitt enige om at ingen av landets nye dollarsedler vil ha en britisk monark som motiv.

  Den venstre-orienterte regjeringen ønsker at Australia på sikt skal bli en republikk.

  Landet holdt en en folkeavstemning om dette i 1999, da tapte den republikanske siden med knapp margin.

  Storbritannias kong Charles III
  Foto: Jack Hill / AP
 • Andrew Tate blir sittende i varetekt i Romania

  Influenseren Andrew Tate, som er under etterforskning for blant annet menneskehandel og voldtekt, er igjen fengslet i ytterligere 30 dager i Romania. Tate (36), broren Tristan Tate (34) og to rumenske kvinner har vært i varetekt siden 29. desember i fjor. Tate-brødrene er siktet for menneskehandel, voldtekt og etablering av en organisert kriminell gruppe. Etterforskningen i Romania har pågått siden april. De ble i utgangspunktet anholdt i 24 timer, men påtalemyndigheten har flere ganger forlenget varetektsfengslingen.

  Onsdagens avgjørelse kommer etter at Tate anket domstolens beslutning fra 20. januar om 30 dagers fengsling.

  (NTB)

  Andrew Tate
  Foto: INQUAM PHOTOS / Reuters