NRK Meny
Normal

Planlegger fjelltur på egenhånd

Døvblinde Bjarte Bø-Sande er fast bestemt på å gjennomføre sin planlagte fjelltur i sommer, selv om NAV har avslått søknaden om ledsager. Da drar han heller alene.

Bjarte Bø-Sande

Bjarte Bø-Sande på rotur med Einar Angelsen under 'Ingen grenser'. Nå ønsker Bjarte å legge ut på fjelltur igjen, selv om det må bli uten ledsager.

Foto: Håvard Jenssen/privat / Mastiff

I 2011 så over én million TV-seere Bjarte Bø-Sande og resten av deltagerne i «Ingen grenser» ta seg helt til topps på Snøhetta etter å ha tilbakelagt en 400 kilometer lang strekning fra svenskegrensen.

I sommer planlegger rogalendingen på ny å komme seg opp i fjellheimen, men nylig fikk han avslag fra NAVs tolketjeneste om å få en tolk/ledsager for døvblinde som turledsager i én uke. Begrunnelsen var det samme NAV-rundskrivet som NRK omtalte i mars da døvblinde Harald Vik ikke lenger fikk ledsager til treningsaktiviteter.

Bjarte Bø-Sande har fra Randaberg kommune fått innvilget åtte timer med treningskontakt i måneden. Det holder ikke med tanke på fjellturen i juli.

Nett-TV: Se hele sesong 2 av «Ingen grenser» om igjen her

På fjelltur alene

Bjarte Bø-Sande og Marianne Rasmussen Kolvik

Bjarte Bø-Sande og Marianne Rasmussen Kolvik har blitt gode venner etter 'Ingen grenser'.

Foto: Privat

43-åringen er døv og nesten helt blind. Mens du har 180 graders synsfelt, har Bjarte bare åtte.

– Det blir som å stikke hull i et ark med en blyant, og så kikke gjennom arket. Jeg beveger meg nesten uten sidesyn, forklarer han.

På grunn av dette, har han dårlig balanseevne. Likevel er Bø-Sande fast bestemt på å gå i fjellet denne sommeren – om det så må være alene. Da vil han forsøke å følge turrutene til turistforeningen, samtidig som han på forhånd er nødt til å planlegge svært bra. Blant annet ved å studere terrenget ved hjelp av satellittbilder.

Rogalendingen innrømmer at det beste vil være å ha noen med seg, for det vil bli en utfordring å bevege seg alene i noen dager over større avstander. Men:

Bjarte Bø-Sande

Bjarte er også leder i Stavanger Døve Idrettsforening.

Foto: privat

– Hvis ikke noen av vennene mine har anledning til å bli med, så drar jeg alene. Denne turen skal jeg gjennomføre uansett, slår han fast.

Les også: Feiret siste episode sammen

Ny tur med Monsen?

43-åringen fra Randaberg jobber fortsatt som IKT-konsulent i kommunen, men etter «Ingen grenser» har han tatt på seg flere styreverv i forbindelse med idrett og kombinert syns- og hørselshemming. I tillegg holder han motivasjonsforedrag.

– Jeg har også deltatt i storslalåm og langrenn under Ridderuken, samt Holmenkollstafetten for noen uker siden. Det var fantastisk moro å være med på, forteller Bø-Sande.

«Ingen grenser» var en veldig utmattende, men eventyrfylt tur med mange sterke inntrykk.

Bjarte Bø-Sande

Fortsatt holder Bjarte daglig kontakt med noen av de andre deltagerne fra «Ingen grenser», andre i gjengen treffer han av og til. Han er ikke i tvil om at han ville deltatt på en ny tur hvis han fikk sjansen, gjerne med Lars Monsen som med-deltager.

– Hehe, da ville jeg satt Lars i kategorien «bevegelseshemmet» siden han er så stiv om morgenen, sier Bø-Sande spøkefullt.

Programmet har blitt meir populært enn flaggskipet Nytt på nytt på NRK1. 
Serien "Ingen grenser 2" har sett sjåar-rekordar dei siste søndagane - og er for øyeblikket det mest populære tv-programmet her til lands. Ein av dei nye kjendisane er Bjarte Bø-Sande frå Randaberg.

Se video: Bjarte er mer populær enn Jon Almaas.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Lykke Li (5)

  «Ikke kom her og fortell meg at du forventet dette fra Lykke Li.» P3s anmelder er begeistra! Les anmeldelsen her.

  Lykke Li
  Foto: Kim Erlandsen / NRK
 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller