Hopp til innhold

Grethe kom seg ut av kontoret

For Grethe Fure (53) ga «Ingen grenser» henne den dytten hun trengte for å følge drømmen sin om å jobbe direkte med mennesker.

Grethe Fure fra Ingen grenser

Grethe Fure under en fjellvandring i Spania. Etter 'Ingen grenser' har hun blant annet byttet yrke.

Foto: Privat

– Før «Ingen grenser» jobbet jeg som regnskap- og prosjektkoordinator, og stirret inn i en PC-skjerm dagen lang. Men jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med noe som gir meg en tilfredsstillelse på at det jeg gjør faktisk nytter, forteller Grethe Fure til NRK.no.

Nett-TV: Se hele sesong 1 av «Ingen grenser» om igjen her

Kjøpte kano

Grethe Fure fra Ingen grenser

I april var Grethe og flere av de andre 'Ingen grenser'-deltagerne på scootertur på Svalbard.

Foto: Privat

I dag jobber hun som helsearbeider i omsorgsbolig for multihandikappede, og som støttekontakt for en annen kvinne. I tillegg jobber hun som brukerkontakt på Sunnaas rehabiliteringssykehus én dag i uken – en jobb hun tok over etter «Ingen grenser»-vennen Per Christian Brunsvik.

På fritiden nøler hun heller ikke med å komme seg ut i naturen igjen.

– Jeg har kjøpt meg en kano, og er blitt veldig mye flinkere til å komme meg ut. Etter skaden ble jeg sittende veldig mye på rompa. Det er det slutt på nå, lover 53-åringen.

Les også: Trøbbel i gjære for «Ingen grenser»

Vil til Australia

Drømmereisen er å dra på backpacking gjennom Australia, men for å få til en reise på flere måneder trengs det en del penger og fri fra jobb.

– Dessuten har jeg nylig fått et barnebarn, som jeg ikke har lyst til å være borte fra så lenge ennå. Det skjer jo så mye når de er små, forklarer Grethe.

Hun hadde heller ikke nølt med å gripe sjansen hvis hun fikk muligheten til å dra på en ny «Ingen grenser»-ekspedisjon.

– Det hadde jeg definitivt blitt med på! Jeg har spurt om vi kan melde oss på flere ganger, men fikk vel inntrykk av at de er mest interessert i nye deltagere, sier Grethe med et smil.

Per Christian Brunsvik og Grethe Fure

Grethe Fure hjelper Per Christian Brunsvik på vei over Nordkalotten.

Foto: Geir Evensen / NRK

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)