Fortsatt ingen e-bøker på Mammut

På bokbransjens største boksalg – Mammutsalget – finnes fortsatt ingen e-bøker, selv om nordmenn leser stadig mer bøker på brett. – Det er forbausende at vi ikke har kommet lenger, mener forfatter og litteraturkritiker Vidar Kvalshaug.

Mammutsalg

Mammutsalg på Norli bokhandel i Universitetsgata i Oslo – en av de flere hundre bokhandlene som selger bøker med store rabatter de neste ukene – men foreløpig kun papirbøker og lydbøker.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Selv om vi har kommet til 2013, og forlagene gir ut stadig flere e-bøker, finnes det kun tradisjonelle papir-bøker på Mammutsalget – bokbransjens største bok-salg.

– Forbausende

Vidar Kvalshaug

Vidar Kvalshaug mener e-bøkene burde vært med på Mammut-salget, som går av stabelen nå.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Vidar Kvalshaug, forfatter og litteraturkritiker i Aftenposten, tror forlagene dropper e-bøker med vilje.

– Ja, jeg tror forlag og bokhandlere er livredde for at e-bøker skal ta over helt, men e-bøker kommer til å være et bra supplement, sier Vidar Kvalshaug,

Kvalshaug er forundret over at det i 2013 fortsatt ikke finnes e-bøker på Mammut.

– Det er veldig forbausende. Jeg har før skrevet om en intens uvilje i bokbransjen til å ville lykkes med e-bøker siden det er i papir pengene ligger. Dette bekrefter kanskje den påstanden? Etter to år med e-bøker og en skjønnmaling av situasjonen, burde e-bøkene vært der.

– Gjennom Mammut kunne bokbransjen introdusert forfatterskap elektronisk og lært det norske folk å kjøpe e-bøker. Spesielt enkelt og smidig er det jo ikke, for å si det sånn, sier Kvalshaug.

– Hva tror du må til for at e-bøker skal bli med på Mammut?

– Det trengs vilje. Aktører jeg har snakket med sier at "det kommer neste år". De får håpe at Kindle og Ibooks ikke har tatt enda større andeler av det norske markedet innen da. Norsk bokbransje er i ferd med å skape en hel generasjon engelsk-lesere som vet at det er like enkelt å laste ned en bok som musikk: Ett klikk.

– Ikke egnet for e-bøker

Bjarne Buset

Bjarne Buset mener Mammutsalget ikke er et naturlig sted for e-bøker, siden de per definisjon ikke får noe restopplag, som papirbøkene.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Bjarne Buset, informasjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag, mener at Mammutsalget ikke egner seg for å selge e-bøker.

– Mammut er jo en arena der man selger restopplaget av papirbøker man ikke har fått sluttsolgt på annen måte. Mens e-bøker per definisjon ikke får noe restopplag. Derfor syns jeg ikke koplingen mellom de to er særlig naturlig, sier Bjarne Buset.

Buset mener at teknisk sett kunne man ha brukt Mammut også til å pushe e-bøker, men at det ikke ville vært særlig god markedsføring for noen av delene.

– For den som følger med på e-boktilbudene i Norge, er det for øvrig nærmest permanent "e-bokmammut" nå, fordi nettbokhandlerne slåss om kundene, sier Bjarne Buset i Gyldendal.

– Det kjøres mange kampanjer med billige og gratis e-bøker hos de ulike aktørene som selger e-bøker, men foreløpig har ikke disse vært knyttet opp mot Mammut, sier Karin Mundal, direktør for allmennlitteratur i Cappelen Damm.

Tror e-bøkene kommer etter

Anne Schiøtz, rådgiver i Bokhandlerforeningen minner om at mange av Bokhandlerforeningens nettbokhandler selger flere av årets Mammut-titler for eksempel Jo Nesbøs «Gjenferd» og Gaute Heivolls «Før jeg brenner ned», til reduserte/gode priser.

– E-bøkene finner du enkelt på bokhandlernes nettsider, side om side med Mammutbøkene, sier hun.

Mammut-salg

Bokhandlernes tradisjonsrike Mammut-salg startet i dag, med store salgsplakater i vinduene, og pallevis med bøker.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Schiøtz tror det bare er et tidsspørsmål om når vi får e-bøker med i Mammut-salget.

– Med det gode utvalget av e-bøker som etter hvert finnes, vil e-bøker snart bli en naturlig del av Mammutsalget. I år har vi valgt å fokusere på å skape en best mulig opplevelse for alle de tusener boklesere som besøker mammutsalget i butikk, samtidig som vi har lansert egen mobil-app som gjør det raskt og enkelt å finne alle bøkene på nett.

Hun er optimistisk når det gjelder fremtidens Mammut.

– Mammutsalget er en viktig arena for å oppdage ny litteratur og ikke minst gjøre et kupp eller to. Ganske sikkert vil du også snart finne elektroniske mammuter, sier Anne Schiøtz.

Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen tror det kan bli aktuelt med e-bøker på Mammut allerede neste år.

– De første e-bøkene kom i 2011 og disse kom først på salg 1. mai 2012. Vi bør bok ha et noe større utvalg å velge i, før vi begynner med Mammut. Kanskje neste år? sier Kristenn Einarsson.

– Hvilke grep tar dere for å få folk til å lese e-bøker?

– Nettbokhandlerne har mange aktiviteter for å få folk i gang med e-bokkjøp. Gratis eller svært billige bøker når du kjøper første gang. Mange tilbudsbøker og mer blir det 1.mai når alle 2012-bøkene kommer på salg. Salget i januar var nesten 600 prosent høyere enn i januar i fjor, utgjorde 1,3 prosent av salget, legger Einarsson til.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK