Ingeborg Volan er årets sosiale medier-personlighet

Tirsdag kveld ble NRKs Ingeborg Volan hyllet for sin innflytelse på sosiale medier-feltet i Norge under konferansen Social Media Days.

Ingeborg Volan

– Jeg er ikke så synlig selv, så det er veldig hyggelig å få faglig anerkjennelse. Det viser at jobben for å gjøre organisasjonen NRK bedre, er vel så viktig som å være synlig som egen person, sier NRKs sjef for sosiale medier om tildelingen av den gjeve prisen.

Foto: Mario Torres/NRK

Social Media Days er en bransjekonferanse for alle som er opptatt av sosiale medier i egen virksomhet – både i privat og offentlig sektor. Konferansen avsluttes med prisutdelingen Gullenken, hvor prisen «årets sosiale medier-personlighet» henger høyest.

I år var det NRKs sosiale medier-sjef som fikk den gjeve prisen. Juryen begrunnet prisen på denne måten:

– Få har hatt like stor innflytelse på sosiale medier-feltet i Norge som Ingeborg Volan – det siste året så vel som de foregående seks årene. Hun har vært en av innovatørene innen sosiale medier siden hun som fagmedarbeider på Institutt for journalistikk holdt Norges første kurs i sosiale medier for journalister i 2008.

Skjønte ikke hvem det var snakk om

Ingeborg Volan forteller at hun ble skrekkelig overrasket over prisen. Hun visste ikke at hun var nominert, og skjønte heller ikke at det var henne det var snakk om før juryen kom til slutten av sin begrunnelse.

– Det er forhåpentligvis en anerkjennelse av at det går an å få faglighet inn i et nytt felt. Det er en av de tingene jeg har jobbet med de siste fem-seks årene.

På hvilken måte da?

Ved å ha faglige og godt begrunnede diskusjoner. For eksempel hva man kan forvente av den offentlige forvaltningen i sosiale medier eller hvordan allmennkringkasting skal fungere i en ny kommunikasjonshverdag. Og så tror jeg at jeg har vært en døråpner til et felt som mange synes er vanskelig.

Blir tatt mer på alvor

Ingeborg Volan mener sosiale medier blir tatt mer på alvor nå enn for noen år siden, da ble tittelen «ekspert på sosiale medier» tatt mindre seriøst.

– De første årene var skepsisen fortjent. Sånn er det ikke i dag. Det er et etablert forskningsfelt, og det er et helt annet nivå av faglighet. Det blir fort gjennomskuet dersom man driver på med tåkeprat og synsing.

Ingeborg Volan ble ansatt som spesialrådgiver for sosiale medier i 2013, før det jobbet hun fire år som kommunikasjonsrådgiver med sosiale medier som spesialfelt, sist som leder for digital faggruppe i Gambit Hill+Knowlton.

NRK fikk også finalepris i kategorien mest sosiale organisasjoner og P3 Morgen fikk finaleplass for beste Facebook-side.

Kulturstrøm

 • Advarer mot sensur

  J.K. Rowling, Margaret Atwood og Salman Rushdie er blant dem som advarer mot sensur i et opprop mot blant annet den såkalte cancel-kulturen – underskrevet av 150 forfattere og akademikere. Brevet er publisert på nettstedet til magasinet Harpers. De 150 mener det er en økende intoleranse for andres synspunkter, at det å henge ut meningsmotstandere er blitt mote, samtidig som de ser en tendens til å forenkle komplekse, politiske spørsmål «med en forbløffende moralsk sikkerhet» (NTB).

 • Skodespelar Grethe Ryen er død

  Skodespelar Grethe Ryen er død, 70 år gammal. Det skriv Det Norske Teatret på si Facebookside. Ho har dei siste åra vore alvorleg sjuk. Ryen hadde vore tilsett hjå Det Norske Teatret sidan 1977.

  Skodespelar Grethe Ryen
  Foto: Thomas Bjørnflaten / NTB scanpix
 • TikTok har sloppe kritisk søkelys

  Den populære appen TikTok er ikkje vurdert av norske styresmakter, sjølv om fleire andre land er kritiske. Verken Nasjonal tryggingsstyresmakt, PST eller Datatilsynet har vurdert TikTok, skriv NTB. Appen med to milliardar brukarar er kinesisk eigd.

  Illustrasjonsfoto: Apper
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix