Hopp til innhold

Ingeborg spiller Valse mélancolique

- Man kan ikke gå rett fra en morsom film, og så bare sette deg ned å spille dette. Man må tenke gjennom det, sier UNG Grieg-pianist.

Ingeborg Elisabeth Moe, pianist i UNG Grieg
Foto: Ingvei Eikaas / NRK

Ingeborg Elisabeth Moe (18) fra Bergen er UNG Grieg-pianist i det siste stykket i Edvard Griegs opus 68, det nest siste heftet med lyriske stykker. Om "Valse mélancolique" forteller hun:

- Som tittelen sier, så er det en veldig melankolsk stemning i stykket. Et par ganger i stykket virker det som at "nå går det bedre", men så går det tilbake til det melankolske.

- Må tenke på noe litt trist - kan ikke gå rett fra å se en morsom film, og så bare sette deg ned å spille dette. Man må tenke gjennom det, og prøve å tenke gjennom hvordan Grieg tenkte da han skrev stykket.

Du kan høre Ingeborg Elisabeth Moe spille "Valse mélancolique", op. 68. nr. 6 i programmet UNG Grieg:

  • NRKs nettradio  
  • NRK P2 mandag 19. november kl. 12.50
  • NRK P2 søndag 25. november kl. 10.50

 

 

Resignasjon

UNG Griegs ekspert på de lyriske stykkene, Harald Herresthal , har følgende å si om "Valse mélancolique", op. 68 nr. 6:

- Den går i moll, og det er ganske moderne harmonier, i alle fall for den tids ører. Det virker også som det ligger litt smerte i denne valsen, og det er grunnen til at jeg tenker at her har Griegs liv kommet inn i bildet.

- Vi har tidligere snakket om at mange av stykkene fra denne samlingen er ungdomsminner, men her er det kanskje melankoli over at man begynner å bli eldre. Han klarer heller ikke å komponere så mye, og det ligger en viss sårhet i dette.

- Det er også litt spesielt at et sånt stykke avslutter en samling med lyriske stykker - mens veldig mange av de andre er feiende flotte. Det ligger rett og slett en resignasjon i stykket, og jeg synes også på en måte at det leder over til den neste samlingen med lyriske stykker, den aller siste, fordi at det første stykket der heter "Det var engang".

 

 

 

 

 

Kulturstrøm