NRK Meny
Normal

Ingeborg spiller Valse mélancolique

- Man kan ikke gå rett fra en morsom film, og så bare sette deg ned å spille dette. Man må tenke gjennom det, sier UNG Grieg-pianist.

Ingeborg Elisabeth Moe, pianist i UNG Grieg
Foto: Ingvei Eikaas / NRK

Ingeborg Elisabeth Moe (18) fra Bergen er UNG Grieg-pianist i det siste stykket i Edvard Griegs opus 68, det nest siste heftet med lyriske stykker. Om "Valse mélancolique" forteller hun:

- Som tittelen sier, så er det en veldig melankolsk stemning i stykket. Et par ganger i stykket virker det som at "nå går det bedre", men så går det tilbake til det melankolske.

- Må tenke på noe litt trist - kan ikke gå rett fra å se en morsom film, og så bare sette deg ned å spille dette. Man må tenke gjennom det, og prøve å tenke gjennom hvordan Grieg tenkte da han skrev stykket.

Du kan høre Ingeborg Elisabeth Moe spille "Valse mélancolique", op. 68. nr. 6 i programmet UNG Grieg:

  • NRKs nettradio  
  • NRK P2 mandag 19. november kl. 12.50
  • NRK P2 søndag 25. november kl. 10.50

 

 

Resignasjon

UNG Griegs ekspert på de lyriske stykkene, Harald Herresthal , har følgende å si om "Valse mélancolique", op. 68 nr. 6:

- Den går i moll, og det er ganske moderne harmonier, i alle fall for den tids ører. Det virker også som det ligger litt smerte i denne valsen, og det er grunnen til at jeg tenker at her har Griegs liv kommet inn i bildet.

- Vi har tidligere snakket om at mange av stykkene fra denne samlingen er ungdomsminner, men her er det kanskje melankoli over at man begynner å bli eldre. Han klarer heller ikke å komponere så mye, og det ligger en viss sårhet i dette.

- Det er også litt spesielt at et sånt stykke avslutter en samling med lyriske stykker - mens veldig mange av de andre er feiende flotte. Det ligger rett og slett en resignasjon i stykket, og jeg synes også på en måte at det leder over til den neste samlingen med lyriske stykker, den aller siste, fordi at det første stykket der heter "Det var engang".