Hopp til innhold

Dristig dobbeltliv blant nazister

I nesten ett år levde danske Charlotte Johannsen et dristig dobbeltliv i det naziztiske miljøet i Århus. Et overfall var avgjørende.

Charlotte Johannsen

Charlotte Johannsen infiltrerte nazistmiljøet i Århus i åtte måneder.

Foto: Information Forlag

En høstkveld i september 2008 var Charlottes gode venn Oliver på vei hjem fra en fest i hjembyen Århus. I ly av mørket ble han angrepet av en gjeng fra nazi-organisasjonen «White Pride».

Resultatet var flere brukne ribben, diverse sår i ansiktet, og på kinnet var det et tydelig merke av en skosåle. For elitesvømmeren Charlotte var dette et vendepunkt.

– Jeg så Olivers maltrakterte ansikt. Jeg følte at jeg måtte gjøre noe, sette ned foten, forteller 21-åringen til den danske avisen Information.

For sent å snu

Hvordan hun fikk ideen, husker hun ikke. Men da hun gikk inn på vertshuset «Den hvite hest» i Århus, var det for sent å snu. Stedet er stamkroen til «White Pride», en organisasjon med høyreekstreme voldsmenn.

I en årrekke har de herjet Århus' natteliv med overfall på innvandrere og venstreorienterte.

Jeg tenkte at sålenge jeg satt på vertshus med «White Pride», så visste jeg hvor de var. Da kunne jeg også gå ut å advare mine venner mot dem. Lengre tenkte jeg ikke.

Charlotte Johannsen

– Jeg hadde ingen klar tanke om hva jeg egentlig ville, forteller Charlotte Johannsen til Information. Men i løpet av åtte måneder klarte hun å komme helt inn i den innerste kretsen, der «Dollar», «Diesel», «Føreren», «Randers» og «Anden» har full kontroll.

Topp-hemmelig

Metoden, som kalles «wallraffing», etter den tyske journalisten Günter Wallraff, var nervepirrende.

– Jeg holdt det hemmelig, selv for mine nærmeste, sier Charlotte Johannsen.

Charlotte Johannsen

Slik ble boken.

Foto: Information Forlag

Men hun fikk kontakt med Merchen Neel Gjertsen og Sebastian Gjerding i Information Forlag. Nå kommer boken «Forklædt som nazist- en Århushistorie. »

Charlotte Johannsens modige bok har fått store konsekvenser for henne selv. All kontakt foregår gjennom forlaget, som ikke utleverer verken hennes adresse eller hennes telefonnummer. Men selv mener hun at historien er så viktig at den må bli fortalt.

Og hun gleder seg til boken kommer ut. – Jeg har båret på hemmeligheten i to år. Endelig kan jeg si: Sånn er det! Sånn henger det sammen! sier hun.

Det er uten tvil folk i miljøet som vil bli veldig sinte på meg. De kommer til å føle seg forrådt. Jeg tror ikke jeg kan vise meg i min barndomsby igjen.

Charlotte Johannsen

Slagord og vold

I boken utleverer Johannsen sentrale personer, strategier, møtesteder og maktforhold i «White Pride». Hun tegner et bilde av hvordan rekrutteringen foregår.

– Alminnelige fotballglade gutter blir langsomt trukket inn i miljøet. Ved endestasjonen finner de nazistiske slagord, narkotika og vold, forteller Johannsen til Sebastian Gjerding i Information Forlag.

Boka er full av eksempler. Ett sted sitter Charlotte og ser på video sammen med «Bianca » og «Dollar».

Videoen, som er på bare halvannet minutt, viser medlemmer av «White Pride» som slår ned flere folk i en rivaliserende gjeng. Gikk det virkelig så fort å slå så mange? spør jeg. Ja, men det føltes mye lengre. Det å slå et annet menneske er bare helt fett, sier «Dollar», helt medrevet.

Fra boken «Forklædt som nazist»

Nye klær, nytt liv

Ikke bare levde Charlotte Johannsen blant nazister, hun levde også som dem. Hun festet seg gjennom torsdager, fredager og lørdager i selskap med voldelige menn.

Som tidligere elitesvømmer på landslaget var hun avholdsmenneske, nå var hun sjelden å se uten et glass. Sammen med «White Pride» sniffer hun kokain på ville private fester, hører på nazi-musikk og roter med våpen.

– På et tidspunkt, julen 2008, tok jeg meg selv i at det hadde sneket seg noen nye ord inn i mitt ordforråd. Plutselig gikk jeg rundt og «hatet» alt mulig. Det hadde jeg ikke gjort før, sier hun.

Hva tror du er grunnen til det?

– De jeg omgikkes hatet alt mulig. De hatet de røde, muslimene og de homoseksuelle. En stor del av deres verdensanskuelse handler om hat, sier Johannsen.

Aldri i tvil?

Var du aldri i tvil om hvem du virkelig var?

– Jeg var aldri i tvil om at jeg ikke var nazist. Men for hver måned ble det lettere å spille rollen. Det er skremmende, men det er også en viktig lærdom. Det sier noe om hvor lett det er å påvirke en ung og usikker gutt eller jente, sier 21-åringen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.