Industrihistorisk drama

Frode Alhaug var konsernsjef i Moelven og har sett mange sjebner når industrien møtte motbakker. I 1990-årene måtte bedriften kvitte seg med 1500 ansatte.

Frode Alhaug
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

- Jeg er ofte tidlig oppe om morgenen og på en måte ”har huset for meg selv”. I de mest kritiske dagene som konsernsjef i Moelven Industrier hendte det at jeg i de tidlige morgentimene satte på platen ”Everyone needs a friend sometimes”.

Noen ganger er du ganske ensom i en rolle som øverste leder, den som ikke har oppdaget det har vel heller ikke oppdaget jobben, sier Frode Alhaug som var konsernsjef i Moelven Industrier under de dramatiske 1990-årene da bedriften måtte si opp omkring 1500 av de i alt 3000 ansatte.

Frode Alhaug
Foto: Haakon Dirk blaauw / NRK

I samtale med programleder Haakon D. Blaauw forteller Frode Alhaug i søndagens sølvsuperprogram om disse spennende og dramatiske årene. Det var første gang bedriften måtte gå til oppsigelser og situasjonen var også helt ny for Ringsaker Kommune.

- Noe av det verste var å gi slike beskjeder til naboer og sambygdinger. Selv lærte jeg i alle fall èn ting: Det er ingen ting som er rettferdig. Den som går rundt og venter på det har det egentlig bare vondt selv!

Skyldte mer enn omsetningen
Frode Alhaug, som er fra Furnes og i dag bor der, kom i 1978 som 28-åring til Moelven Industrier. Han forlot bedriften i juli 2002, har i årene etterpå hatt en rekke styreverv og vært konsernsjef i Scana. Om de dramatiske årene i Moelven sier han bl.a. følgende:

- Det var en ”big spender”- periode der bankene lånte ut over evne, folk kjøpte og lånte nærmest over evne og vi produserte og produserte ferdighus. For et yrkesektepar kunne et huskjøp den gangen bety en investering som tilsvarte fire ganger ekteparets inntekt.

Moelven hadde problemer med lønn hver 14. Dag så vi solgte eiendommer, utstyr, verktøy og fabrikker for å løse kapitalbehovet. Vi skyldte jo nesten like mye som omsetningen og rentene var opp i 15 prosent! I løpet av tre år hadde vi renteutgifter på 525 millioner kroner!

”Ikke din skyld”
For Alhaug ble dette en situasjon han kom midt opp i og det ble hans ansvar å takle den også overfor de ansatte:

- Jeg kommer aldri til å glemme en episode fra et allmøte i et av anleggene våre. Det var lille julaften og mitt ”julebudskap” var at de 450 ikke lenger ville ha noen arbeidsplass. Etter møtet kommer det en av de ansatte bort til meg og sier:

- Du må ikke være lei deg for dette er ikke din skyld! Dette var ord som gjorde et sterkt inntrykk ikke minst fordi situasjonen også var skapt av ledere som ikke hadde vært tydelig nok eller fast nok i klypa.

NRK P1 Sølvsuper søndag 30. mars kl. 07:03.

Frode Alhaug
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Kulturstrøm

  • Sjelden Picasso-tegning selges

    En «sjelden sett» Picasso-tegning fra 1931 skal selges. Pablo Picasso beholdt den aktuelle kulltegningen av elskerinnen Marie-Thérèse Walter til sin død, før den gikk til sønnen Bernard. Nå skal den under hammeren for første gang, skriver The Guardian, som beskriver bildet som «følsomt og sjelden sett». Bildet har en estimert verdi på 6–9 millioner pund (NTB).

  • Endrer Joika-boksen etter kritikk

    Både Sametinget, Samerådet og artist Ella Marie Hætta Isaksen har gått hardt ut mot det de mener er en karikert logo som er både utdatert, diskrimerende og et kulturhistorisk gufs fra fortiden, skriver Godt.no. Nå varsler Nortura at de vil fjerne illustrasjonen av den samiske gutten og endre navn fra Joika til noe annet, skriver nettstedet.

    Joika-kaker
    Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK