NRK Meny
Normal

Indisk karikaturtegner løslatt

Den indiske karikaturtegneren Aseem Trivedi ble satt fri mot kausjon fra et fengsel i storbyen Mumbai onsdag. Arrestasjonen har opprørt tilhengere av ytringsfrihet i «verdens største demokrati.»

Aseem Trivedi

Aseem Trivedi etter løslatelsen fra fengselet i Mumbai.

Foto: STRDEL / Afp

– Når våre juridiske rettighetene er truet, vil kampen fortsette, sa Aseem Trivedi til de mange journalistene som hadde møtt fram utenfor fengselsmurene.

Han slapp ut etter å ha betalt vel 520 kroner i kausjon, men siktelsen om oppvigleri er ikke frafalt, selv om forsvareren hans, Vijay Hiremath, håper at det vil skje.

Kritiske tegninger

Trivedi er kjent for sine tegninger som mer enn antyder at myndighetene er korrupte. I stedet for å få en brysom motstander til å stilne kritikken, har arrestasjonen slått tilbake på myndighetene med beskyldninger om at de bruker lover mot oppvigleri fra kolonitiden mot tegneren, skriver nyhetsbyrået AFP.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch har forlangt at anklagene mot Aseem Trivedi må frafalles, og mener de er politisk motiverte.

– Å arrestere karikaturtegnere for deres treffende satirer er kjennetegn på et diktatur, ikke på et demokrati, sier Meenakshi Ganguly, organisasjonens direktør for Sør-Asia.

Demonstranter i Mumbai

Tilhengere av Aseem Trivedi demonstrerte tirsdag mot arrestasjonen av Aseem Trivedi i Mumbai.

Foto: PUNIT PARANJPE / Afp

Grådige politikere

Grunnlaget for arrestasjonen var en anmeldelse fra en ung jurist.

Han reagerte blant annet på en tegning Aseem Trivedi hadde lagt ut på sin hjemmeside der løvene i nasjonalemblemet var byttet ut med blodtørstige tigre.

En annet hadde tittelen «Massevoldtekt mot Mor India». Det viser en kvinne drapert i det indiske flagget som blir holdt nede av en politiker og en byråkrat, framstilt som griske dyr med horn i panna, klare til å angripe henne.

I en tredje tegning har Trivedi framstilt det indiske parlamentet som en toalettskål.

Internettsider stengt

Arrestasjonen kommer måneden etter at myndighetene forlangte at over 300 internettsider, twitterkontoer og annet stoff på nettet skulle stenges, begrunnet med at de ville stanse ryktespredning om etnisk vold.

India har i det siste vist seg følsomme for kritikk av landets politiske ledere. Blant annet en artikkel i Washington Post om statsminister Manmohan Singh som kjemper mot virkningene av en rekke saker om bestikkelser i regjeringsapparatet.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP