Hopp til innhold

India vil by på Gandhis eiendeler

India vil legge inn bud for å sikre seg eiendelene til den indiske nasjonalhelten Mahatma Gandhi som skal auksjoneres bort i New York, sier landets kulturminister.

Gandhis briller er til salgs
Foto: Robert Atkinson / AP

Også indiske myndigheter har, i likhet med kinesiske, problemer med å sikre seg nasjonalklenodier som skal auksjoneres vekk.

LES: Nekter å betale for kunstskatt

Tiden - tingenes hersker

TIL SALGS: Gandhis lommeur

Foto: Robert Atkinson / AP

Torsdag går noen av Gandhis få eiendeler under hammeren hos Antiquorum Auctioners i New York. Blant annet Gandhis karakteristiske runde briller, et lommeur, et par sandaler, en tallerken og en risbolle.

Familien til Mahatma Gandhi har ikke lyktes med å stanse auksjonen. Gandhis barnebarn Tushar Gandhi kaller auksjonen en grov fornærmelse.

Også indiske myndigheter har til det siste forsøkt å stanse auksjonen. Indias statsminister har gitt oss klar beskjed om å gjøre alt for å forhindre at eiendelene går under hammeren, sier kulturminister Ambika Soni.

Ingen byttehandel

Det er den private samleren og fredsaktivisten James Otis, som holder til i California, som eier gjenstandene som skal auksjoneres bort. Han har i siste liten tilbudt seg å donere eiendelene til India i bytte mot at indiske myndigheter bevilger mer penger til helsetjenester for fattige. Otis har også krevd at eiendelene skulle stilles ut internasjonalt.

Indiske myndigheter sier imidlertid at de ikke har anledning til å inngå en slik avtale.

Pasifismens far

Mahatma Gandhi, bilde fra 1947
Foto: AP

Mahatma Gandhi, som egentlig het Mohandas Karamchand Gandhi, ledet kampen mot det britiske koloniveldet og ble verdenskjent for sine ikkevoldelige metoder. Mange regner den indiske juristen som pasifismens far, men selv om han ble nominert til Nobels fredspris hele fem ganger, fikk han aldri prisen. 30. januar 1948, året etter at India fikk sin selvstendighet, ble Gandhi skutt og drept av en hindunasjonalist.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.