Hopp til innhold

India krever Top Gear-unnskyldning

Programleder Jeremy Clarkson befinner seg nok en gang i hardt vær etter å ha gjort narr av den indiske kulturen i Top Gears julespesial.

Jeremy Clarkson

Den kontroversielle programlederen Jeremy Clarksen har denne gangen klart å hisse på seg den indiske høykommissæren i London.

Foto: EDMOND TERAKOPIAN / AFP

I Top Gears julespesial 2011 følger vi programlederne Jeremy Clarkson, Richard Hammond og James May på en roadtrip gjennom India.

Tradisjonen tro har programlederen Jeremy Clarkson slengt med leppa om Indias befolkning, togsystem, mat og historie.

Clarkson gjorde blant annet narr av mangelen på rene toaletter for de fattige i slummen ved å kjøre rundt med en Jaguar utstyrt med et toalett på bagasjelokket.

Langs sidene av et tog hang Top Gear-gjengen opp bannerne «British IT is good for your company» og «Eat English muffins.»

I det toget begynte å kjøre, ble deler av bannerne revet av på strategiske steder. Dermed ble det stående«sh IT is good for your company» og «Eat English muff.»

– BBC har villedet oss

Nå har den indiske høykommissæren i London har sendt inn en formell klage til BBC, skriver The Telegraph.

Høykommissæren anklager Top Gear-produsentene for å ha villedet det indiske konsulatet om programmets egentlig formål med reisen.

Ifølge konsulatet gav «BBC med vilje et falskt inntrykk av at Top Gear-gjengen skulle på handelsdelegasjonsreise til India for å promotere britisk økonomi.»

«Programmet var fylt med dårlige slengbemerkninger, smakløs humor og manglet kulturell sensitivitet. Dette er langt i fra det vi forventet fra BBC. Vi er dypt skuffet over programmet innhold og presentasjon», skriver høykommissæren i et brev til Top Gear-produsenten Chris Hale.

Høykommissæren krever at BBC ber om unnskyldning til alle som har blitt fornærmet av julespesialet.

Diplomater ved det indiske konsulatet sier de har mottatt hundrevis av brev og telefoner fra personer som føler seg såret av Clarksons uttalelser om India, skriver The Telegraph.

BBC sier derimot at de kun har mottatt 23 klager fra publikum.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Se traileren for den omdiskuterte episoden Top Gear India Special

– Kan skade diplomatiske relasjoner

I starten av julespesialet vinker statsminister David Cameron farvel til Top Gear-teamet og ber dem «holde seg unna India»

En talsmann for høykommissæren sier til The Telegraph at klagen ikke gjelder statsministeren ettersom «Cameron sikkert ikke hadde en anelse om hva som skulle skje videre i programmet.»

Britisk parlamentsmedlem Keith Vaz mener likevel at Clarksons uttalelser kan risikere å ødelegge viktige diplomatiske og økonomiske relasjoner mellom Storbritannia og India.

– Et latterlig program har gjort mye skade på et godt forhold. En unnskyldning fra BBC og Clarkson kan gjenopprette våre relasjoner og BBCs rykte i India, sier Keith Vaz til The Telegraph.

Synes du Top Gears humor er for drøy eller overreagerer den indiske høykommissæren?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.