NRK Meny
Normal

In the Valley of Elah

Denne uken er det norsk kinopremiere på ”In the Valley of Elah”, den første såkalte hjemkomstfilmen i en lang serie av filmer med Irak-tema.

Tommy Lee Jones i In the Valley of Elah

Tommy Lee Jones som Hank Deerfield.

Foto: Filmweb

5 stjerner

Det er nå fem år siden USA begynte å sende tropper til Irak. En svært kontroversiell beslutning som ikke minst har engasjert filmskaperne i Hollywood. "In the Valley of Elah” er laget av Paul Haggis, som for to år siden vant Oscar for beste film med ”Crash”.

Han tok utgangspunkt i en artikkel i bladet Playboy, som handlet om en ung soldat som ble myrdet etter at han kom hjem fra Irak. Det viste seg at noen av hans medsoldater stod bak drapet. ”In the Valley of Elah” er en thriller, som utspiller seg i USA, med Irak-krigen som bakteppe.

Den handler om hva en krigssituasjon gjør med enkeltmennesker – og med et samfunn som helhet.

Ingen vil svare

Hovedpersonen Hank er en pensjonert offiser av den gamle skolen. Selv har han dedikert sitt liv til militæret og begge hans sønner er blitt soldater. Den ene døde i kamp, den andre, Mike, er nå sporløst forsvunnet, kort tid etter at han vendte tilbake fra krigstjeneste i Irak. Hank reiser til militærforlegningen i New Mexico for å finne ut hva som kan ha skjedd. Han møter sønnens soldatkamerater og offiserer, men merker snart at ingen har spesielt lyst til å svare på spørsmålene hans. Den eneste som støtter ham er etterforskeren Emily, som også har sitt og stri med som enslig mor og eneste kvinne i et aggressivt machomiljø.

En sannhet han vil være foruten

Fast besluttet på å finne ut mer om omstendighetene rundt Mikes død, trosser Hank og Emily militærbyråkrater og unnvikende lokal politi. Men nøkkelen til drapsgåten viser seg å ligge i Mikes mobiltelefon. Han har filmet sine opplevelser i Irak, og gjennom de uklare glimtene av kaos, frykt og vold begynner Hank langsomt å komme nærmere en sannhet han helst ville være foruten.

Susan Sarandon i In the Valley of Elah

Susan Sarandon i In the Valley of Elah.

Foto: Filmweb

Intens og lavmælt

”In The Valley of Elah” er en thriller som dirrer av ubehagelige undertoner og hemmeligheter vi egentlig ikke vil ta del i. Det er en film som både er intens og lavmælt, tankefull og sorgtung, med hovedrolleinnehaver Tommy Lee Jones som dramatisk tyngdepunkt. Hans furete, innbitte ansikt og lakoniske spillestil fungerer uhyre godt for en rollefigur preget av livslang militær disiplin, der et hardt kontrollert raseri bare kommer til uttrykk som stille desperasjon.

Anti-krigsbudskap

I bunnen av ”In the Valley of Elah” ligger historien om en far og en sønn. Men det er også en film om et samfunn i krise – en film som uttrykker mange av de følelsene man kan finne i et krigstrett Amerika. Uten å moralisere, inneholder ”In the valley of Elah” et sterkt anti-krigsbudskap.

Den viser hvordan krigens gru forplanter seg langt utover stridssonene, og hvordan unge soldater tvinges til å ta beslutninger det kan bli vanskelig å leve med.

Rop om hjelp

Tittelen ”In the Valley of Elah” henviser til den dalen der bibelhistoriens David beseiret Goliat. Det utkjempes mange slike kamper i denne filmen. Og den slutter hjerteskjærende, med et rop om hjelp fra en mann som har tapt kampen på mange fronter. Hank står igjen som en sønderknust mann, som sørger over sine egne tapte illusjoner, sin sønns sjel og sitt lands tapte ære.