NRK Meny
Normal

Imtiaz Rolfsen om Jensen i retten: – Han prøver å virke mer spiselig

OSLO TINGRETT (NRK) Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har tidligere brukt Eirik Jensen som kilde i filmarbeid. Nå er han snart klar med nytt filmmanus om korrupte politifolk og dop.

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har tidligere brukt Eirik Jensen som kilde i filmarbeid. Nå kaller han Jensen-saken en kopi av en gangster-historie fra Chicago.

I RETTEN: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er i retten for å hente inspirasjon til ny film om korrupt politi. VIDEO: Martin Giæver

I forbindelse med filmen følger han deler av rettssaken mot den tidligere polititoppen og hasjkriminelle Gjermund Cappelen i Oslo tingrett.

Dette intervjuet kan du høre mer av i episode 4 av NRK-podcasten «Purk eller skurk» lørdag 14. januar. Du kan høre alle episodene HER.

– Jensen-saken er en tro kopi av skikkelig gangsterhistorie fra 30-tallet i Chicago, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen, som synes det er interessant å få innblikk i politiets metoder.

– Det er derfor vi synes det er så spennende. Det er bra materiale.

På samme benk som pressen i Oslo tinghus sitter han og overværer rettssaken mot Eirik Jensen. Det gjør han ikke bare for spenningens skyld, men hovedsakelig for filmmanuset han holder på å skrive og som snart er ferdig.

Har brukt Jensen som kilde

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen sier Eirik Jensen oppførte seg som en gorilla og tok all oppmerksomhet før, mens han i retten framstår som underdanig. Nå lurer han på om Jensen har endret personlighet bevisst.

INTERVJUET JENSEN: Hør Rolfsen forklare hvordan han opplevde Jensen da han brukte den tidligere politimannen som kilde til en tidligere film. VIDEO: Martin Giæver

– Filmen har en karakter som kanskje er litt inspirert av Eirik Jensen, og som handler om dopsmugling og hvordan man kan unngå å bli tatt, forteller Rolfsen.

Er det en film om Eirik Jensen?

– Nei. Vi som lager film prøver å lage karakterer som folk skal tro på, og hittil har det vært vanskelig å lage karakterer som er politi og skikkelig korrupte. Etter dette er det mer troverdig.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

SKRIVER FILMMANUS: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen sitter på samme rad som pressen når han samler inn informasjon til hans kommende film om korrupte politimenn og narkotika.

Foto: Martin Giæver / NRK

Rolfsen har dessuten ved tidligere filmarbeid benyttet Jensen som kilde. Krimfilmen «Izzat» fra 2005 handler for eksempel om gjengmiljø og narkotikasmugling.

– Vi har møtt hverandre hvor han fortalte om sitt arbeid med gjengprosjektet, sier Rolfsen.

– Han virker spakere

På bakgrunn av tidligere møter føler han at han ser en annerledes Jensen i rettssalen.

Eirik Jensen

I RETTEN: Tiltalte Eirik Jensen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg husker han som en alfahann, litt gorillatype som nesten belærende fortalte meg hvordan ting var. Nå virker han spakere. Han prøver å virke mer spiselig i retten, men noen ganger ser vi løven vise seg, sier han.

Opprinnelig var Rolfsen interessert i å lage en film basert på Jensens biografi «På innsiden: Historien om mitt politiliv», men filmproduksjonsselskapet Fire og en halv vant budrunden på rettighetene.

Vil slippe bok ved domfellelse

Krimjournalist Runar Jørstad sender en liten hilsen fra Purk eller skurk-gjengen, og snakker med forfatter Torgrim Eggen som skal skrive bok om Eirik Jensen-saken.

PURK ELLER SKURK 4: NRK-reporter Runar Henriksen Jørstad intervjuer forfatter Torgrim Eggen og gir et hint om episode 4 av "Purk eller skurk".

– Jeg sitter her og lytter, sier forfatter og journalist Torgrim Eggen til NRK.

For Rolfsen er ikke den eneste som vil lage noe om Jensens historie og rettssaken. Eggen på sin side vil gi ut bok, og dét om ikke altfor lenge.

– Jeg skal skrive bok om denne saken. Tanken er at den skal komme så snart dommen faller, forteller han.

Jensen og Malden i retten

PLANLEGGER BOK: Torgrim Eggen (i midten), her til stede i Oslo tingrett med Eirik Jensen til høyre og sistnevntes tidligere kollega John Malden til venstre.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Hør NRKs første episode i podkasten «Purk eller skurk». Politimannen Eirik Jensen står tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling. Rettssaken mot ham starter 9. januar 2017.
I løpet av to tiår gikk Eirik Jensen fra å forsøke å styrte Oslos underverden gjennom sin lederrolle i politiet til å selv bli mistenkt i det samme kriminelle nettverket.

Kulturstrøm

  • Rihanna og Mars rundet milliarden

    Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

    Bruno Mars
    Foto: Lucas Jackson / Reuters
  • Se: VG-lista topp 20

    Nordens største gratiskonsert, direkte fra Rådhusplassen i Oslo. Med artister som blant annet Allan Walker, Stargate, Jess Glynne, SJUR og Isac Elliot, Arif og Unge Ferrari, Julie Bergan, Ruben og Vidar Villa. Programleder Christine Dancke, Vegard Harm og Martin Holmen.