Imtiaz Rolfsen om Jensen i retten: – Han prøver å virke mer spiselig

OSLO TINGRETT (NRK) Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har tidligere brukt Eirik Jensen som kilde i filmarbeid. Nå er han snart klar med nytt filmmanus om korrupte politifolk og dop.

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har tidligere brukt Eirik Jensen som kilde i filmarbeid. Nå kaller han Jensen-saken en kopi av en gangster-historie fra Chicago.

I RETTEN: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen er i retten for å hente inspirasjon til ny film om korrupt politi. VIDEO: Martin Giæver

I forbindelse med filmen følger han deler av rettssaken mot den tidligere polititoppen og hasjkriminelle Gjermund Cappelen i Oslo tingrett.

Dette intervjuet kan du høre mer av i episode 4 av NRK-podcasten «Purk eller skurk» lørdag 14. januar. Du kan høre alle episodene HER.

– Jensen-saken er en tro kopi av skikkelig gangsterhistorie fra 30-tallet i Chicago, sier Ulrik Imtiaz Rolfsen, som synes det er interessant å få innblikk i politiets metoder.

– Det er derfor vi synes det er så spennende. Det er bra materiale.

På samme benk som pressen i Oslo tinghus sitter han og overværer rettssaken mot Eirik Jensen. Det gjør han ikke bare for spenningens skyld, men hovedsakelig for filmmanuset han holder på å skrive og som snart er ferdig.

Har brukt Jensen som kilde

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen sier Eirik Jensen oppførte seg som en gorilla og tok all oppmerksomhet før, mens han i retten framstår som underdanig. Nå lurer han på om Jensen har endret personlighet bevisst.

INTERVJUET JENSEN: Hør Rolfsen forklare hvordan han opplevde Jensen da han brukte den tidligere politimannen som kilde til en tidligere film. VIDEO: Martin Giæver

– Filmen har en karakter som kanskje er litt inspirert av Eirik Jensen, og som handler om dopsmugling og hvordan man kan unngå å bli tatt, forteller Rolfsen.

Er det en film om Eirik Jensen?

– Nei. Vi som lager film prøver å lage karakterer som folk skal tro på, og hittil har det vært vanskelig å lage karakterer som er politi og skikkelig korrupte. Etter dette er det mer troverdig.

Ulrik Imtiaz Rolfsen

SKRIVER FILMMANUS: Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen sitter på samme rad som pressen når han samler inn informasjon til hans kommende film om korrupte politimenn og narkotika.

Foto: Martin Giæver / NRK

Rolfsen har dessuten ved tidligere filmarbeid benyttet Jensen som kilde. Krimfilmen «Izzat» fra 2005 handler for eksempel om gjengmiljø og narkotikasmugling.

– Vi har møtt hverandre hvor han fortalte om sitt arbeid med gjengprosjektet, sier Rolfsen.

– Han virker spakere

På bakgrunn av tidligere møter føler han at han ser en annerledes Jensen i rettssalen.

Eirik Jensen

I RETTEN: Tiltalte Eirik Jensen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg husker han som en alfahann, litt gorillatype som nesten belærende fortalte meg hvordan ting var. Nå virker han spakere. Han prøver å virke mer spiselig i retten, men noen ganger ser vi løven vise seg, sier han.

Opprinnelig var Rolfsen interessert i å lage en film basert på Jensens biografi «På innsiden: Historien om mitt politiliv», men filmproduksjonsselskapet Fire og en halv vant budrunden på rettighetene.

Vil slippe bok ved domfellelse

Krimjournalist Runar Jørstad sender en liten hilsen fra Purk eller skurk-gjengen, og snakker med forfatter Torgrim Eggen som skal skrive bok om Eirik Jensen-saken.

PURK ELLER SKURK 4: NRK-reporter Runar Henriksen Jørstad intervjuer forfatter Torgrim Eggen og gir et hint om episode 4 av "Purk eller skurk".

– Jeg sitter her og lytter, sier forfatter og journalist Torgrim Eggen til NRK.

For Rolfsen er ikke den eneste som vil lage noe om Jensens historie og rettssaken. Eggen på sin side vil gi ut bok, og dét om ikke altfor lenge.

– Jeg skal skrive bok om denne saken. Tanken er at den skal komme så snart dommen faller, forteller han.

Jensen og Malden i retten

PLANLEGGER BOK: Torgrim Eggen (i midten), her til stede i Oslo tingrett med Eirik Jensen til høyre og sistnevntes tidligere kollega John Malden til venstre.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Hør NRKs første episode i podkasten «Purk eller skurk». Politimannen Eirik Jensen står tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling. Rettssaken mot ham starter 9. januar 2017.
I løpet av to tiår gikk Eirik Jensen fra å forsøke å styrte Oslos underverden gjennom sin lederrolle i politiet til å selv bli mistenkt i det samme kriminelle nettverket.

Kulturstrøm

 • Mener vedtak om riving er ugyldig

  Plan- og bygningsetaten har mottatt flere formelle klager på vedtaket om rivingen av Y-blokka. Fortidsminneforeningen ber om at vedtaket må omgjøres, blant annet grunnet «vesentlige mangler i reguleringsplanen». Også Norske arkitekters landsforbund har sendt inn klage før fristen gikk ut fredag. Plan- og bygningsetaten har også mottatt klager fra én privatperson, og ICOMOS (the International Council of Monuments and Sites) (NTB).

  Y-blokka. Demonstrasjon mot riving
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • «Ut og stjæle hester» beste film

  Pia Tjelta vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle i «Blindsone». Prisen for beste mannlige hovedrolle gikk til Tobias Santelmann for rollen i «Mordene i Kongo». Beste regi gikk til Hans Petter Moland for «Ut og stjæle hester».

  Pia Tjelta
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • Madrugada-vokalist til sykehus

  Madrugada har avlyst sin konsert i Sveits i kveld, etter at vokalist Sivert Høyem ble innlagt på sykehus lørdag morgen. Høyem skriver på bandets Facebook-side at han fikk smerter i brystet på flyet fra Bodø, men at det ikke skal være noe alvorlig. Fredag spilte bandet på Parkenfestivalen i Bodø.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK