NRK Meny
Normal

Immanuel Kant, Stan Getz og kunstens mening

Getz spilte så vakkert at mange lurte på om han fridde til publikums gunst, sier Knut Borge, og legger til: - Men jeg er sikker på at han til enhver tid kun var opptatt av å få det vakreste fram til ørene våre gjennom sin saksofon. Stan Getz lot aldri noe komme i veien for en god melodilinje - dermed skiller han seg ut fra sine samtidige saksofonistvirtuoser: Getz opphøyer det melodiske i sin kunst.

Hør: Cicilie Sonstad om kunst & kitch

Getz-Gilberto

- De fleste vil huske Stan Getz for samarbeidet med Antonio Carlos Jobim og vokalisten Astrud Gilberto-brasiliansk bossa-nova ble verdenskjent med melodier som The Girl from Ipanema og Desafinado.

Ikke mange husker at Stan Getz spilte med den pur unge pianisten Bengt Hallberg i Sverige i begynnelsen av femtiårene, men disse innspillingene viser med all ønskelig tydelighet formsansen og ordenssansen hos Getz.

Kant for nybegynnere

Man kan godt hevde at Kant løste en påtrengende krise i europeisk åndsliv: To tilsynelatende uforenlige filosofiske posisjoner var framherskende på Kants tid: Rasjonalismen, på kontinentet, og empirismen i Storbritannia. Kant foreslår at hvis man tenker seg at mennesket er utstyrt med forståelsesformer i bevisstheten, altså former som strukturerer våre sanseinntrykk så kan man komme både empiristene og rasjonalistene i møte.

Rasjonalistene framholdt at mennesket har medfødte begreper som det fortolker virkeligheten ved hjelp av - mens empisristene mente vår bevissthet var en ubeskrevet tavle - som sanseinntrykkene i sin tur samlet seg på. Erfaringer var kunnskapens sikreste kilde.

Ved å forene disse filosofiske posisjonene løste Kant et påtrengende problem - samtidig som han skapte et annet: Hvis virkeligheten er slik som fornuftige vesener e r f a r e r den - kan det da tenkes at virkeligheten uavhengig av erfaring - er en helt annen? I bunnen av Kants filosofi er mysteriet fremdeles tilstede.

Musikken var:

1. I Only Have Eyes For You (Warren-Dubin) Stan Getz kvartett. Metronome

2. It Never Entered My Mind (Rodgers-Hart)

Stan Getz m/Jazz At The Philharmonic. Verve

Studio Sokrates NRK P2, lørdag 5. mai, 2001, kl. 1330 og 2130

Flere kulturnyheter