Hopp til innhold

Immanuel Kant, Stan Getz og kunstens mening

Getz spilte så vakkert at mange lurte på om han fridde til publikums gunst, sier Knut Borge, og legger til: - Men jeg er sikker på at han til enhver tid kun var opptatt av å få det vakreste fram til ørene våre gjennom sin saksofon. Stan Getz lot aldri noe komme i veien for en god melodilinje - dermed skiller han seg ut fra sine samtidige saksofonistvirtuoser: Getz opphøyer det melodiske i sin kunst.

Hør: Cicilie Sonstad om kunst & kitch

Getz-Gilberto

- De fleste vil huske Stan Getz for samarbeidet med Antonio Carlos Jobim og vokalisten Astrud Gilberto-brasiliansk bossa-nova ble verdenskjent med melodier som The Girl from Ipanema og Desafinado.

Ikke mange husker at Stan Getz spilte med den pur unge pianisten Bengt Hallberg i Sverige i begynnelsen av femtiårene, men disse innspillingene viser med all ønskelig tydelighet formsansen og ordenssansen hos Getz.

Kant for nybegynnere

Man kan godt hevde at Kant løste en påtrengende krise i europeisk åndsliv: To tilsynelatende uforenlige filosofiske posisjoner var framherskende på Kants tid: Rasjonalismen, på kontinentet, og empirismen i Storbritannia. Kant foreslår at hvis man tenker seg at mennesket er utstyrt med forståelsesformer i bevisstheten, altså former som strukturerer våre sanseinntrykk så kan man komme både empiristene og rasjonalistene i møte.

Rasjonalistene framholdt at mennesket har medfødte begreper som det fortolker virkeligheten ved hjelp av - mens empisristene mente vår bevissthet var en ubeskrevet tavle - som sanseinntrykkene i sin tur samlet seg på. Erfaringer var kunnskapens sikreste kilde.

Ved å forene disse filosofiske posisjonene løste Kant et påtrengende problem - samtidig som han skapte et annet: Hvis virkeligheten er slik som fornuftige vesener e r f a r e r den - kan det da tenkes at virkeligheten uavhengig av erfaring - er en helt annen? I bunnen av Kants filosofi er mysteriet fremdeles tilstede.

Musikken var:

1. I Only Have Eyes For You (Warren-Dubin) Stan Getz kvartett. Metronome

2. It Never Entered My Mind (Rodgers-Hart)

Stan Getz m/Jazz At The Philharmonic. Verve

Studio Sokrates NRK P2, lørdag 5. mai, 2001, kl. 1330 og 2130

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.