NRK Meny
Normal

Ikke som andre disipler

Bob Dylan er elsket av millioner av mennesker verden over. Nå hedres også fansen hans i ny bok. Dylans disipler er nemlig ikke helt som andre disipler.

Bob Dylan
Foto: LUCA BRUNO / AP

Bob Dylan har fans over hele verden. Bøkene og sangene hans er oversatt til tusenvis av språk.

Bob Dylan.
Foto: AFP Photo / Scanpix.

Mannen er nærmest genierklært og foreslått nominert til Nobelprisen i litteratur i flere år.

Bob Dylan ER stor, og det er mange som synes det. Så mange at også fansen hans nå hedres i en ny, bok "Dylans disipler", skrevet av Carl Johan Berg.

HØR: Innslaget med Karl Johan Berg.

Trofaste og troløse

- Fansen til Bob Dylan er både de mest trofaste som tenkes kan, men også de mest troløse. Vi har kritisert ham for valg han har tatt og ting han har gjort, samtidig har vi også alltid hatt stor respekt for han og kommet tilbake til han. Vi har stor respekt for han og ser på han som vår tids største artist, låtskriver og poet, sier forfatteren av boka, Carl Johan Berg.

Selv har han vært ihugga fan siden 1965.

-Lidenskapen er nok karakteristikken jeg vil bruke om fansen. Det er et intenst forhold. Jeg er imponert over fansen som er så lojale, de kan utrolig mye om kunst og poesi. Man kan vel si det er en åndselite som utgjør de mest ihugga tilhengerne. Men samtidig favner Dylan alle menneske-grupper, sier Berg.

Bob Dylan og pave Johannes Paul II

Pave Johannes Paul II er kanskje ein av Dylans disipler?

Foto: ARTURO MARI / AP

Dylan forener generasjoner

-På min siste konsert med Bob Dylan var det tre generasjoner til tilstede. Det var bestefarsgenerasjoner, det var små barn og det var unge voksne. Jeg tror stadig flere blir oppmerksom på musikken og tekstene hans, ikke minst også på poesien hans. Han er tidløs og vil aldri gå ut på dato, mener forfatter Carl Johan Berg.

Kulturstrøm