NRK Meny
Normal

- Har ikke rett til å legge ut bilder av barna

Profilerte bloggere er uenige i om man bør legge ut bilder av barna på nett. Susanne Kaluza legger aldri ut bilder av sine barn, og mener det vil hjelpe henne i å lære dem nettvett senere.

Susanne Kaluza

Susanne Kaluza legger aldri ut bilder av sine barn på nett.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Nå som vi skriver 2014 har mammabloggtrenden eksistert en stund, og bloggebarna begynner å bli store. Ikke alle synes det er så gøy at mor har dokumentert alt de har foretatt seg, og at informasjonen ligger tastetrykk unna for alle og enhver.

I dag kunne NRK.no fortelle at psykologer advarer mammabloggere. Blogger Malin Hammersgård er blant dem som innser at hun har fratatt barna muligheten til å være anonyme, og psykolog Willy Tore Mørch mener at for mye eller feil eksponering av barn, kan gi negative konsekvenser.

Uenighet blant bloggere

Foreldreblogger Susanne Kaluza har valgt ikke å legge ut bilder eller navn på barna sine på nett.

– Det var et naturlig valg for meg. Jeg mener at jeg ikke har retten til å dele bilder av andre enn meg selv eller av voksne mennesker jeg kan spørre om tillatelse fra, og som har resonnementsevne nok til å se konsekvensene av å det, sier hun til NRK.

Hun mener at det i neste omgang da vil være lettere å lære barna nettvett når de blir eldre.

– Jeg stiller sterkere når datteren min blir eldre og som 12 eller 13-åring vil legge ut bilder der hun pouter (lager trutmunn journ.anm.) på nett. Det blir lettere for meg å argumentere mot det, om jeg ikke har lagt ut 5000 bilder av henne på bloggen min, argumenterer Kaluza.

Mammablogger Karianne Gamkinn som skriver bloggen Mammadamen, mener at man kan legge ut bilder av barna sine om man passer på at man legger ut bilder som ikke vil støte dem senere i livet.

– Jeg vil være et forbilde og vise vei, jeg mener man kan gjøre dette på en nyansert måte og dele positive situasjoner. Men det er viktig å ha et bevisst forhold til problematikken, sier Gamkinn.

Se debatt om temaet i Dagsnytt Atten:

Blogger Elisabeth Norheim, hennes sønn Benjamin Carboo Norheim, og advokatfullmektig Sara Eline Grønvold diskuterer mammablogging på Dagsnytt 18. Programleder Gry Blekastad Almås.

Barn bør beskyttes for krenkelser

Debatt handler om hvorvidt barna kommer til å føle bloggbilder belastende når de vokser opp.

– Foreldrene bør være de som beskytter barna mot krenkelser, ikke de som påfører dem, sier advokatfullmektig Sara Eline Grønvold, som har skrevet en masteroppgave om barns personvern på nett.

Benjamin Nordheim (17) sønnen til Elisabeth Nordheim som skriver bloggen Queen of Facebook, er ofte omtalt av moren både på hennes blogg og Facebook-side. Men han synes det er helt ok.

– Hun kan poste hva hun vil så lenge det ikke er babybilder eller bilder av meg som nakenda jeg var liten. Ellers går det bra for meg, sier Nordheim.

– Jeg spør ikke før hver eneste gang jeg legger ut ting. Men jeg vet hva han synes er kleint eller ikke, sier Elisabeth Nordheim.

Kulturstrøm

 • Flere går på kino i Oslo

  Kinobesøket i Oslo økte med fire prosent i april og mai sammenliknet med de samme månedene i fjor. Samtidig har det generelle kinobesøket i Norge sunket med 14 prosent. Økningen i Oslo skjer etter at det nye kinosenteret Odeon åpnet på Storo i mars.

  saga kino
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Musikksjefen anbefaler

  P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

  Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!