Hopp til innhold

Nytt museum har ikke plass til flere vikingskip

Det nye Vikingtidsmuseet skal bli en ny verdensattraksjon, håper staten. Men de hadde ikke planlagt for et nytt sensasjonsfunn.

Vikingtidsmuseet

Slik skal det nye Vikingtidsmuseet etter planene se ut. Det er tegnet av AART arkitekter og har fått navnet «Naust».

Foto: AART Architects/Statsbygg

Funnet av et mulig vikingskip i Halden har gått verden rundt. Foreløpig vet man ikke hva som skal gjøres med det nye funnet, men én ting er sikkert: Det planlagte Vikingtidsmuseet hadde ikke tatt høyde for nye funn

– Skulle det komme et nytt skip opp av jorden så måtte vi nok se på planene på nytt, sier museumsdirektør Håkon Glørstad.

Ikke plass

Museet er tenkt ferdig i 2024. Men ifølge Glørstad er det kun tenkt for de tre vikingskipene de allerede har.

Museumsdirektør for Vikingtidshuset Håkon Glørstad foran Osebergskipet

Museumsdirektør for Vikingtidshuset, Håkon Glørstad, innrømmer at det ikke vil være plass til Gjellestad-skipet ved det nye museet.

Foto: Petter Sommer / NRK

Tegningene for museet er klare, og nå haster det å få penger, slik at byggingen kan starte. Til nå har man brukt 100 millioner kroner på det nye museet, opplyser Statsbygg. Et nytt museum har en foreløpig prislapp på to milliarder kroner.

Det har blitt brukt flere år på å planlegge det nye Vikingtidsmuseet, og så, akkurat når planene er ferdige, finner man det første vikingskipet på 100 år.

Funnstedet i Halden, der man har funnet et vikingskip

Oversikt over funnene som ble gjort i Halden i Østfold. En georadar lokaliserte vikingskipet, minst åtte ukjente gravhauger og fem langhus.

Illustrasjon: Norsk institutt for kulturminneforskning

Vikinggjenstandene som vi allerede har er i så dårlig forfatning at de trenger et nytt bygg, slo en risikorapport fast allerede for seks år siden. Derfor vil Statsbygg, som er byggherre for museet, helst se at nybygget reises uten å ta hensyn til det nye skipsfunnet.

Mye usikkerhet

– Det ville være litt spesielt, og kanskje litt underlig, å planlegge for noe som ikke er gravd frem fra jorden en gang, og som det er mange usikkerheter knyttet til, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

Hun sier at de ønsker å komme i gang med prosjektet så snart som mulig og sørge for å sikre de skipene og gjenstandene som allerede er gravd frem.

– Kan man risikere å bygge et museum som ikke har plass til det nye skipet dersom det graves opp?

Thomas Pedersen fra AART arkitekter.

Arkitekt og prosjektleder for Vikingtidsmuseet, Thomas Pedersen, mener at planene bør endres om man ønsker plass til det nye skipet.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Det er mange ubesvarte spørsmål knyttet til dette spennende funnet. Og det tenker jeg at arkeologer og museumsfaglige folk skal få lov til å ta stilling til og vurdere. Så må man jo også se om det skal vises noe sted, og da får den diskusjonen komme, sier Njaa Aschim.

Arkitekten for det nye museet er avventende. Thomas Pedersen i AART arkitekter, sier de helst vil vite hva som skjer med Gjellestad-skipet før byggingen starter. Det ville vært synd å ha tegnet noe som viser seg å bli for lite sier han.

Innvendig plantegning av vikingtidsmuseet

En innvendig plantegning av det nye Vikingtidsmuseet viser at det ikke er plass til enda et skip.

Foto: AART architects/Statsbygg

– Det er altså best å endre et prosjekt før man bygger. Og det er jo klart at kulturarven er vanvittig viktig, og det bygget her er sekundært. Ønsker staten at det skal gjøres plass til et ekstra skip, så er det selvfølgelig det som blir vår oppgave.

Les også: Arkeologer har funnet spor av et vikingskip i Halden

Vikingskip-forfallet blir nyheter i Kina

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter