Hopp til innhold

Kagge er ikke overrasket over forlagsrazzia

Forlegger Erling Kagge har aldri sett noe som ligner tirsdagens omfattende razzia i den norske forlagsbransjen.

Erling Kagge

Forlegger Erling Kagge er slettes ikke overrasket over tirsdagens razzia hos Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Schibsted.

Foto: Holm,Morten / NTB scanpix

Tirsdag gjennomførte Konkurransetilsynet en storstilt razzia mot forlagsgigantene Cappelen Damm, Aschehoug, Gyldendal og Schibsted.

– I norsk bokbransje tror jeg aldri at vi har vært i nærheten av det vi så i går, sier Erling Kagge, forlegger i Kagge forlag.

Konkurransetilsynet dukket uanmeldt opp hos forlagene for å avdekke om det har foregått ulovlig konkurransebegrensende samarbeid. Felles for de fire, er at de står som eier av Bladcentralen som distribuerer bøker til dagligvarer, kiosker og bensinstasjoner over hele landet.

Kagge er slettes ikke overrasket over razziaen.

– De har i flere år kjempet med nebb og klør for at adgangen for andre forlag skal være svært begrenset gjennom de salgskanalene de kontrollerer. Bokkjøperne er de største taperne, sier Erling Kagge.

– Ingen som har bidratt mer

Tom Harald Jenssen

Forlagssjef i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, peker på at det også er andre måter å distribuere bøker på enn gjennom Bladcentralen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Forlagssjef i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, stiller seg ikke bak Kagges utsagn.

– Faktum er at det er ingen som har bidratt mer til god infrastruktur av den gode boka i Norge enn Cappelen Damm, Aschehoug og Gyldendal, til Jenssen til NRK.

Han peker på at det finnes andre alternativer til distribusjon enn Bladcentralen.

– De avtaler man inngår, er ikke på noen måte eksklusive. Det er også andre måter å distribuere bøker gjennom dagligvarehandel i Norge, sier Jenssen.

Kagge mener likevel at nåløyet er svært trangt for mindre forlag som vil selge bøker andre steder enn i bokhandelen.

– Det er altfor komplisert for andre forlag å få solgt bøker i dagligvarebutikker. Vi får det til en gang iblant, men dessverre veldig sjeldent.

Mistenker ulovlig samarbeid

Konkurransetilsynet bekrefter at de har gått til aksjon mot forlagstoppene.

– Konkurransetilsynet har vært på en uanmeldt kontroll for å avkrefte eller bekrefte om det har skjedd en overtredelse av konkurranseloven, sier Karin Laastad i Konkurransetilsynet.

Razziaen omfattet, i tillegg til forlagene, Bladcentralens lokaler i Nittedal, opplyser selskapet i en pressemelding.

Bladcentralen eies av syv norske forlag, og står for distribusjon av blader og bøker til 4000 dagligvarebutikker, 1400 kiosker og 1300 bensinstasjoner.

– Det saken mer konkret gjelder, er mulig leveringsnekt i markedet for distribusjon av bøker til massemarkedet, sier Laastad.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.