Ikke lenger sigøyner

NRK og Aftenposten vil slutte å bruke ordet "sigøyner", etter at talsmannen for rom-familien Jansen, Jan Jansen, mandag ba norske medier om slutte å bruke betegnelsen.

Jan Jansen

- Vi er rom, vi er mennesker og ikke hunder, sier Jan Jansen, som krever at ordet 'sigøyner' fjernes fra norsk språk.

Foto: NRK

Mandag sa representanter fra rom-folket til NRK at de opplever betegnelsen ”sigøyner” som rasistisk, og krever at mediene slutter å bruke ordet.

- "Sigøyner" er rasistisk

Grethe Gynnild Johnsen

INNFØRER 'ROM': Nyhetsredaktør i NRK, Grethe Gynnild Johnsen.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

- Ikke hunder

Ordet ”sigøyner” har gang på gang blitt gjentatt i mediene den siste uka, etter slåsskampene mellom medlemmer av Karoli-familien og Jansen-familien i Oslo. Talsmann for Jansen-familien, Jan Jansen, sa mandag at "sigøyner" er et rasistisk ord som mediene må slutte å bruke.

- Det er rasistisk og innebærer at man stjeler og ødelegger. At man er imot alle nasjoner. Nå er det nok. Vi er rom, vi er mennesker og ikke hunder.

NRK tar affære

Tirsdag formiddag sendte nyhetsredaktør i NRK, Grethe Gynnhild Johnsen, ut en melding til de ansatte med beskjed om at "rom" fra nå av skal erstatte betegnelsen "sigøyner".I meldingen fra nyhetsredaktøren står det blant annet:

"Vi mener altså at vi ikke skal bruke sigøyner – på samme måte som vi ikke bruker neger – ut fra det faktum at sigøyner blir rasistisk oppfattet av rom-folket."

Johnsen mener det er fort gjort å få etablert et nytt begrep i den norske befolkningen.

- Det er viktig å høre på hva den delen av befolkningen selv ønsker å kalles, og å følge den oppfordringen. Vi får heller forklare ordet til det sitter i det ordforrådet som folk flest har, sier hun.

Hans Erik Matre

Vil slutte å bruke 'sigøyner': Sjefredaktør i Aftenposten, Hans Erik Matre.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Naturlig å lytte

Hun får støtte av sjefredaktør i Aftenposten, Hans Erik Matre, som også tar rom-folkets ønske til etterretning.

- Jeg synes man skal legge stor vekt på hvordan et folk selv ønsker å bli betegnet, så når rom-folket ønsker å bruke den betegnelsen på seg selv syntes jeg det er naturlig å lytte til det, sier han.

Matre forteller at dette er en velkjent problemstilling.

- Vi har mange eksempler på at ord har gått ut av bruk, ofte fordi de har blitt oppfattet som diskriminerende av de som skal bære navnet. For eksempel har bruken av ordet ”neger” endret seg betydlig i det offentlige rom, sier han.

- Mange ville ikke forstå

Men landets største avis VG vil ikke slutte å skrive ordet.

Bernt Olufsen

Vil fortsatt bruke 'sigøyner': Sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX

Sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, tror ikke hans lesere vil forstå hvem de skriver om dersom de dropper ordet "sigøyner" og bare skriver rom.

- Jeg tror det er mange lesere, lyttere og seere i Norge som ikke automatisk ville forstå hvilken folkegruppe vi da snakker om, sier Olufsen.

Han forteller videre at VG har som tradisjon å tilnærme seg bruken av nye ord og uttrykk i takt med folket, heller enn å ligge helt i front.

- Slike endringer skjer gradvis, og i dette tilfellet er det heller ikke slik at vi oppfatter bruken av ordet som spesielt nedsettende, sier Olufsen.

Enkelt ord

Sylfest Lomheim

Direktør i Norsk språkråd, Sylfest Lomheim tror ikke folk flest skjønner hva romfolket er.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Sjefredaktøren i VG får støtte av Sylfest Lomheim, direktør i Norsk språkråd.

- Selve ordet rom er enkelt, men det hjelper lite dersom folk ikke forstår hva de tre bokstavene betyr, sier Lomheim.

Kulturstrøm

  • Marius Neset og KORK

    Marius Neset kom feiende inn på jazzscenen allerede som tenåring, og siden har han vært en av våre mest ettertraktede og omtalte jazzmusikere. Denne uken har han inntatt NRK Store studio for konsert og plateinnspilling med egne låter i heftige arrangement. Følg strømmen direkte kl. 19.

    Jazzkometen Marius Neset med band og fullt orkester direkte fra Store studio. Egne låter i hardtslående orkesterarrangement.
Marius Neset, saksofon - Petter Eldh, bass - Anton Eger, trommer - Ivo Neame, piano - Geoffrey Paterson, dirigent

Flere kulturnyheter