NRK Meny
Normal

Ikke lei etter 28 år

R.E.M. - kanskje verdens største rockeband – har hatt samme jobb i tre tiår. Men leie er de tre medlemmene ikke.

R.E.M - Michael Stipe (midten) flankert av Mike Mills (t.v.) og Peter Buck (t.h.)
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

R.E.M. debuterte på plate i 1982, og var allerede da lokale helter i hjembyen Athens, Georgia. Etter gjennombruddet rundt 1990 har suksessen blitt større og større, og selv uten å bevisst jage hitlisteplasseringer og populære strømninger, har bandet fått et større og større publikum.

- Andre folk som har samme jobb i 28 år, går til det samme kontoret og den samme pulten. Jobben vår er i en ny by og på et nytt sted nesten hver dag, sier Mike Mills (til venstre).

Færre konserter enn før

Som én av tre grunnleggere har han holdt koken i R.E.M. sammen med Michael Stipe og Peter Buck siden 1980. Alle tre er rundt 50 år, og har egentlig aldri hatt andre jobber. De har hele tiden turnert og spilt, først rundt om i Sørstatene i USA og etter hvert over hele verden.

- Det blir gradvis færre konserter og mer tid til å skrive sanger, sa Mills da NRK Nitimen møtte ham i Oslo.

- Da vi var unge og ukjente, kunne vi bare hoppe inn i en varebil og reise fra småby til småby. I dag er det en stor pakke som skal settes sammen før vi kan opptre som R.E.M. Derfor er det ikke så lett å gjøre det med bare noen få måneders mellomrom.

REM

R.E.M. på scenen

Foto: JOHN CURRY / AP

- Å spille i band er arbeidet deres. Hva består R.E.M.-jobben av?

- Vårt fokus er hele tiden å lage og spille virkelig bra musikk. Vi bruker mye tid på låtskriving, for låtene er grunnlaget for alt vi gjør. Men vi har alltid spilt mye for folk, og jeg tror R.E.M. vil bli husket først og fremst som et bra live-band.

- Hvordan er det å jobbe sammen etter nesten 30 år?

- Vi er veldig gode venner, og det holder oss sammen også i de vanskelige tidene, sier Mills til NRK Nitimen.

- Som i alle andre forhold, i privatliv eller forretninger, handler det om å kommunisere. Vi har hatt perioder hvor det har vært vanskelig, men vi er kommet gjennom det.

- Er dere avhengige av hverandre?

- Det er godt spørsmål. Vi tre som har vært med hele veien har et fellesskap som ikke kan deles med de to andre vi har med oss på scenen. Ikke en gang manageren vår, som alltid har fulgt oss, kan vi snakke med om absolutt alt. Det kan vi tre bare med hverandre.

Kulturstrøm

  • Lalla Carlsens hus fredet

    I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

    Villa Gro-Gro
    Foto: NTB Tema
  • Slottet stiller ut bunader

    I sommar blir bunadene og dei samiske draktene til kongefamilien stilte ut i Dronning Sonja Kunststall, i ei utstilling som skal vise den norske kulturarven i dei kongelege samlingane. Fleire av draktene har gått i arv i kongefamilien.