Hopp til innhold

Ikke lei etter 28 år

R.E.M. - kanskje verdens største rockeband – har hatt samme jobb i tre tiår. Men leie er de tre medlemmene ikke.

R.E.M - Michael Stipe (midten) flankert av Mike Mills (t.v.) og Peter Buck (t.h.)
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

R.E.M. debuterte på plate i 1982, og var allerede da lokale helter i hjembyen Athens, Georgia. Etter gjennombruddet rundt 1990 har suksessen blitt større og større, og selv uten å bevisst jage hitlisteplasseringer og populære strømninger, har bandet fått et større og større publikum.

- Andre folk som har samme jobb i 28 år, går til det samme kontoret og den samme pulten. Jobben vår er i en ny by og på et nytt sted nesten hver dag, sier Mike Mills (til venstre).

Færre konserter enn før

Som én av tre grunnleggere har han holdt koken i R.E.M. sammen med Michael Stipe og Peter Buck siden 1980. Alle tre er rundt 50 år, og har egentlig aldri hatt andre jobber. De har hele tiden turnert og spilt, først rundt om i Sørstatene i USA og etter hvert over hele verden.

- Det blir gradvis færre konserter og mer tid til å skrive sanger, sa Mills da NRK Nitimen møtte ham i Oslo.

- Da vi var unge og ukjente, kunne vi bare hoppe inn i en varebil og reise fra småby til småby. I dag er det en stor pakke som skal settes sammen før vi kan opptre som R.E.M. Derfor er det ikke så lett å gjøre det med bare noen få måneders mellomrom.

REM

R.E.M. på scenen

Foto: JOHN CURRY / AP

- Å spille i band er arbeidet deres. Hva består R.E.M.-jobben av?

- Vårt fokus er hele tiden å lage og spille virkelig bra musikk. Vi bruker mye tid på låtskriving, for låtene er grunnlaget for alt vi gjør. Men vi har alltid spilt mye for folk, og jeg tror R.E.M. vil bli husket først og fremst som et bra live-band.

- Hvordan er det å jobbe sammen etter nesten 30 år?

- Vi er veldig gode venner, og det holder oss sammen også i de vanskelige tidene, sier Mills til NRK Nitimen.

- Som i alle andre forhold, i privatliv eller forretninger, handler det om å kommunisere. Vi har hatt perioder hvor det har vært vanskelig, men vi er kommet gjennom det.

- Er dere avhengige av hverandre?

- Det er godt spørsmål. Vi tre som har vært med hele veien har et fellesskap som ikke kan deles med de to andre vi har med oss på scenen. Ikke en gang manageren vår, som alltid har fulgt oss, kan vi snakke med om absolutt alt. Det kan vi tre bare med hverandre.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober