Hopp til innhold

Ikke krøll med Zohan! (4)

En komedie med Adam Sandler med konflikten mellom israelere og palestinere som bakteppe virker temmelig usannsynlig.

Adam Sandler som Zohan.
Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway

Men usannsynligheter står for fall, for ”Ikke krøll med Zohan!” er en komedie med Adam Sandler med konflikten mellom israelere og palestinere som bakteppe!

Dette kunne blitt så pinlig, så pinlig. Noen synes sikkert at det er det, også. Men jeg synes at filmen faktisk er veldig morsom! Den holder ikke like høyt nivå hele veien, men er så morsom så ofte at den anbefales til alle som liker å le av teit humor!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Følger hemmelig drøm

Zohan Dvir (Adam Sandler) er Israels dyktigste anti-terrorist, men han er lei av krig, og fingerer sin egen død for å kunne rømme til New York og følge sin hemmelige drøm, nemlig å bli verdens beste frisør.

Men Zohan møter problemer med sine uvante metoder, og det blir ikke bedre når fiender fra fortiden dukker opp og truer New Yorks smeltedigel med å eksplodere.

Absurd heltebilde

Allerede i innledningen oppdaget jeg at dette kunne bli mer morsomt enn jeg hadde forventet. Sandler og regissør Dennis Dugan tegner et absurd heltebilde av Zohan, som er såpass over toppen innen vulgaritet at all motstand er nytteløs.

Og den videre utviklingen i historien går bare lenger og lenger. Noen vil nok synes enkelte episoder er direkte smakløse (og det er de, også) men jeg mener at man aldri kan gå for langt i denne typen komedie.

Fisk i rompa

Det er riktignok noen scener i denne filmen der selv jeg tenkte ”nei, dette blir for dumt”. Men samtidig er stemningen så fjærlett at det meste passerer, selv når Zohan putter en fisk inn i rompa, bruker hummus til alt, eller feier over oldemødre.

Og siden mange andre sekvenser er genuint morsomme, så blir ”Ikke krøll med Zohan” den mest vellykkede Adam Sandler-komedien siden ”Bryllupssangeren”.

Unnskyld!

Jeg har ikke hatt særlig mye til overs for Sandler-filmer som ”Happy Gilmore”, ”Billy Madison” eller ”I gode og onde dager - Chuck og Larry”.

Men med Zohan har han skapt en god figur som både Sacha Baron Coen og Mike Myers ville vært stolte av. Jeg er kanskje ikke direkte stolt av å ha ledd så mye av denne filmen, men jeg kan ikke noe for det.

Unnskyld, jeg er et barn!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober