Hopp til innhold

Ikke jul uten mus

Mus og rotter. Hvorfor er dette julesymboler?

Mus
Foto: DOUG HANSEN / AFP

– I jula så trodde man at jord og himmel var nærmere hverandre, og derfor trodde man at menneskene var nærmere de døde. I jula satte man derfor ut mat til de døde på gårdene, og når maten står ute en stund, så kommer jo rotter og mus, forklarer juletrepynt-ekspert Beate Lindseth. 

Juletrepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Flette-hjertene

På gamle juletrær fant man faktisk etterhvert også musetrapper i papir, i tillegg til engletrappene til himmelen som også hang på trærne.

Lindseth forteller også at det var lang tradisjon i å flette glanspapirhjerter som var mye mer kompliserte på tidlig 1800-tallet enn de som er mest kjent i dag.

– Glanspapiret kommer fra Tyskland opprinnelig, men det glanspapiret vi har i dag er helt annerledes enn det første. Det ble glanset i to omganger og hadde mange flere farger i tillegg til mye mer glans, forklarer Lindseth.

Papirpynt med verdi

Selv om juletremoten har forandret seg er det viktig å ta vare på tradisjonene.

– Det har alltid vært tradisjon for å leke når man pynter juletreet, så de moderne trærne behøver ikke ha mindre verdi enn pynten fra gamle dager. Det viktigste er at man liker treet selv, sier Beate Lindseth. 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober