NRK Meny
Normal

Ikke jul uten mus

Mus og rotter. Hvorfor er dette julesymboler?

Mus
Foto: DOUG HANSEN / AFP

– I jula så trodde man at jord og himmel var nærmere hverandre, og derfor trodde man at menneskene var nærmere de døde. I jula satte man derfor ut mat til de døde på gårdene, og når maten står ute en stund, så kommer jo rotter og mus, forklarer juletrepynt-ekspert Beate Lindseth. 

Juletrepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Flette-hjertene

På gamle juletrær fant man faktisk etterhvert også musetrapper i papir, i tillegg til engletrappene til himmelen som også hang på trærne.

Lindseth forteller også at det var lang tradisjon i å flette glanspapirhjerter som var mye mer kompliserte på tidlig 1800-tallet enn de som er mest kjent i dag.

– Glanspapiret kommer fra Tyskland opprinnelig, men det glanspapiret vi har i dag er helt annerledes enn det første. Det ble glanset i to omganger og hadde mange flere farger i tillegg til mye mer glans, forklarer Lindseth.

Papirpynt med verdi

Selv om juletremoten har forandret seg er det viktig å ta vare på tradisjonene.

– Det har alltid vært tradisjon for å leke når man pynter juletreet, så de moderne trærne behøver ikke ha mindre verdi enn pynten fra gamle dager. Det viktigste er at man liker treet selv, sier Beate Lindseth.