NRK Meny
Normal

Ikke jul uten mus

Mus og rotter. Hvorfor er dette julesymboler?

Mus
Foto: DOUG HANSEN / AFP

– I jula så trodde man at jord og himmel var nærmere hverandre, og derfor trodde man at menneskene var nærmere de døde. I jula satte man derfor ut mat til de døde på gårdene, og når maten står ute en stund, så kommer jo rotter og mus, forklarer juletrepynt-ekspert Beate Lindseth. 

Juletrepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Flette-hjertene

På gamle juletrær fant man faktisk etterhvert også musetrapper i papir, i tillegg til engletrappene til himmelen som også hang på trærne.

Lindseth forteller også at det var lang tradisjon i å flette glanspapirhjerter som var mye mer kompliserte på tidlig 1800-tallet enn de som er mest kjent i dag.

– Glanspapiret kommer fra Tyskland opprinnelig, men det glanspapiret vi har i dag er helt annerledes enn det første. Det ble glanset i to omganger og hadde mange flere farger i tillegg til mye mer glans, forklarer Lindseth.

Papirpynt med verdi

Selv om juletremoten har forandret seg er det viktig å ta vare på tradisjonene.

– Det har alltid vært tradisjon for å leke når man pynter juletreet, så de moderne trærne behøver ikke ha mindre verdi enn pynten fra gamle dager. Det viktigste er at man liker treet selv, sier Beate Lindseth. 

Kulturstrøm

 • Video viser arrestert TV2-reporter

  TV 2 har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av reporter Kadafi Zaman i Pakistan, melder NTB. Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist. Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter.

  Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Saken skal opp for retten mandag (NTB).

  Kadafi Zaman
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

  Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

  Stanley Kubrick
  Foto: AP/Scanpix