Ikke jul uten mus

Mus og rotter. Hvorfor er dette julesymboler?

Mus
Foto: DOUG HANSEN / AFP

– I jula så trodde man at jord og himmel var nærmere hverandre, og derfor trodde man at menneskene var nærmere de døde. I jula satte man derfor ut mat til de døde på gårdene, og når maten står ute en stund, så kommer jo rotter og mus, forklarer juletrepynt-ekspert Beate Lindseth. 

Juletrepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Flette-hjertene

På gamle juletrær fant man faktisk etterhvert også musetrapper i papir, i tillegg til engletrappene til himmelen som også hang på trærne.

Lindseth forteller også at det var lang tradisjon i å flette glanspapirhjerter som var mye mer kompliserte på tidlig 1800-tallet enn de som er mest kjent i dag.

– Glanspapiret kommer fra Tyskland opprinnelig, men det glanspapiret vi har i dag er helt annerledes enn det første. Det ble glanset i to omganger og hadde mange flere farger i tillegg til mye mer glans, forklarer Lindseth.

Papirpynt med verdi

Selv om juletremoten har forandret seg er det viktig å ta vare på tradisjonene.

– Det har alltid vært tradisjon for å leke når man pynter juletreet, så de moderne trærne behøver ikke ha mindre verdi enn pynten fra gamle dager. Det viktigste er at man liker treet selv, sier Beate Lindseth. 

Kulturstrøm

 • Hjertevarm idrettsdokumentar

  Dokumentaren «Sisters on Track» handler om tre søstre fra Brooklyn, New York, som alle er talentfulle løpere. Det er norske krefter på produksjon og regi. – Engasjerer både på og utenfor idrettsbanen, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra Netflix-dokumentaren "Sisters on track"
  Foto: Derek Howard/Netflix
 • Britney Spears: – Jeg var flau

  I et innlegg på Instagram torsdag skriver den amerikanske artisten Britney Spears at hun er lei seg for at hun gitt inntrykk av at hun har hatt det ok de to siste årene.

  –Jeg var flau over å dele det som skjedde med meg, skriver hun.

  Britney Spears vitnet i et rettsmøte dagen før der hun ba dommeren om å oppheve vergemålet hennes far over henne.

 • Skuespiller Med Reventberg er død

  Den svenske skuespilleren og teatersjefen Med Reventberg er død, 73 år gammel, melder SVT. Hun var med på å starte Nationalteatern i Sverige på 1970-tallet. Med Reventberg har spilt flere roller, blant annet Ortrud i tv-serien om Kurt Olsson, og i filmen Ronja Røverdatter.