Ikke jul uten mus

Mus og rotter. Hvorfor er dette julesymboler?

Mus
Foto: DOUG HANSEN / AFP

– I jula så trodde man at jord og himmel var nærmere hverandre, og derfor trodde man at menneskene var nærmere de døde. I jula satte man derfor ut mat til de døde på gårdene, og når maten står ute en stund, så kommer jo rotter og mus, forklarer juletrepynt-ekspert Beate Lindseth. 

Juletrepynt
Foto: Birte Njøsen Horne / NRK

Flette-hjertene

På gamle juletrær fant man faktisk etterhvert også musetrapper i papir, i tillegg til engletrappene til himmelen som også hang på trærne.

Lindseth forteller også at det var lang tradisjon i å flette glanspapirhjerter som var mye mer kompliserte på tidlig 1800-tallet enn de som er mest kjent i dag.

– Glanspapiret kommer fra Tyskland opprinnelig, men det glanspapiret vi har i dag er helt annerledes enn det første. Det ble glanset i to omganger og hadde mange flere farger i tillegg til mye mer glans, forklarer Lindseth.

Papirpynt med verdi

Selv om juletremoten har forandret seg er det viktig å ta vare på tradisjonene.

– Det har alltid vært tradisjon for å leke når man pynter juletreet, så de moderne trærne behøver ikke ha mindre verdi enn pynten fra gamle dager. Det viktigste er at man liker treet selv, sier Beate Lindseth. 

Kulturstrøm

  • Pressestøtten økes

    Høyre, Frp, Venstre og KrF legger fem millioner kroner ekstra i potten for produksjonstilskudd til mediene. Samiske aviser får også fem millioner kroner. I det opprinnelige budsjettforslaget for 2019 fra Høyre, Frp og Venstre sto blant annet pressestøtten på stedet hvil, med en pott på 313 millioner kroner, skriver Medier24.

  • Får en million for sitt talent

    Sangeren Caroline Wettergreen (32) får Equinors talentstipend for klassiske musikere i 2018. Stipendet, som er på en million kroner, skal være en døråpner for unge norske musikere som ønsker en internasjonal karriere.