Hopp til innhold

Ikke god nok i hjemlandet

Oscar-nominerte Susanne Bier er ikke funnet god nok til til danskenes Robert-pris. – Ikke overraskende, mener norsk kulturjournalist.

Golden Globe

Ulrich Thomsen spiller en far som ikke har helt kontroll over sønnen sin i Susanne Biers film.

Foto: VALERIE MACON / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Golden Globe Awards - Show

Susanne Bier under takketalen på Golden Globe Awards.

Foto: Paul Drinkwater / Ap
US-ENTERTAINMENT-OSCARS-NOMINATIONS

Filmen er også nominert til beste utenlandske film til årets Oscar-utdeling.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Hun har vunnet Golden Globe og er nominert til Oscar for beste utenlandske film. Susanne Bier er i vinden for tiden, i alle fall i utlandet.

I hjemlandet Danmark går det noe mer trått. Juryen bak Robert-prisen, som blir utgitt av Danmarks Film Akademi, mener den prisbelønte filmen «I en bedre verden» ikke er god nok til engang å bli nominert i klassen «årets film».

Ingen respekt

Det får filmens produsent, Peter Aalbæk Jensen, til å tenne på alle plugger.

– Jeg har ingen respekt for dem. Det er en gjeng med latterlige, undervuderende mennesker, som beviser egen ufullkommenhet med en nedverdigelse av de virkelige talentenes arbeid, sier Jensen til danske B.T.

Produsenten er ikke bare sint på juryen, han vil gjerne kvitte seg med de statuettene han og firmaet allerede har fått.

– Det finnes vel en kasse med Robert-statuetter som ingen gidder å hente. Så lite har vi til overs for dem. De har jo ikke sett filmene før de bestemmer seg for hvem som skal nomineres. Det vet jeg, sier produsenten til avisen.

Avviser anklagene

– Vås, lyder kommentaren fra skuespiller og produsent Peter Reichhardt.

Han sitter i juryen til Robert-prisen, som har nøyd seg med å nominere filmen i kategorien «beste regi» og «beste manus».

– Så når Aalbæk Jensen går ut og sier at vi ikke har sett filmene, så er det tull, sier Reichhardt.

– Vi har valgt ut filmer som er revolusjonerende og annerledes i sitt uttrykk. I en bedre verden er en god film, men vi har sett den type filmer før, forklarer dansken.

Forstår avgjørelsen

De som faktisk er nominert i kategorien årets film er følgende: «Alting bliver godt igjen» av Christoffer Boe, «Broderskab» av Nicolo Donato, «R» av Tobias Lindholm og Michael Noer, «Sandheden om mænd» av Nikolaj Arcel og Thomas Vinterbergs «Submarino».

– «Broderskap» er en ganske utradisjonell kjærlighetshistorie, om homofil kjærlighet i nazimiljøet. «R» er en intens fengselsfilm, som er rå og dyster. «Submarino» har allerede vunnet Nordisk Råds filmpris. Jeg er i grunnen ikke så overrasket over at «I en bedre verden» ikke er nominert her, sier Klassekampens Guri Kulås til NRK.no.

Hun støtter Peter Reichhardt, som mener «I en bedre verden» blir for tradisjonell.

– Det er ulike filmsyn i Danmark også. Bier er nok bittelitt svulstig, men det er sånn amerikanerne liker det, sier Kulås.

– Ville de andre filmene gjort det bra i USA?

– Det er veldig vanskelig å svare på. «Broderskap» er helt opplagt en kontroversiell film i USA. «R» har nok et potensial blant amerikanerne, men den er nok dystrere enn de liker det. Og det er nettopp derfor Susanne Bier har gjort suksess, for amerikanerne liker det, avslutter journalisten.

Kulturstrøm

 • A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum

  A-ha avlyser kveldens konsert i Oslo Spektrum, opplyser konsertarrangøren på sin hjemmeside. Morten Harket har fått diagnostisert akutt laryngitt og må hvile stemmen. Dette er en betennelse i stemmebåndene.

  «Vi beklager å måtte meddele at kveldens konsert med a-ha i Oslo Spektrum er kansellert. Morten Harket har blitt diagnostisert med akutt laryngitt og er nødt til å hvile stemmen. Behold dine billetter for nå, vi kommer tilbake med mer informasjon så fort som mulig", står det på Oslo Spektrums hjemmeside.

  A-ha opptrådte i Oslo fredag, men lørdagens konsert må de altså avlyse. Dette er ikke første gang at A-ha må avlyse. Konsertene ble i utgangspunktet utsatt på grunn av pandemien.

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.