Hopp til innhold

Ikke fly med disse

Forbys å fly i Europa. Se listen over verdens farligste flyselskaper!

Fly

Skal du fly med ett av disse selskapene i nærmeste framtid, bør du muligens ha reiseforsikringen i orden.

Foto: Andy King / AP

Den oppdaterte listen over flyselskap som forbys å fly innen EU domineres av flyselskap fra Den demokratiske republikken Kongo.

Ikke mindre enn 53 flyselskap i landet forbys å fly innen EU.

Oppfordrer Ukraina

Europakommisjonen oppdaterer stadig listen. Blant de siste oppføringene er det ukrainske flyselskapet Ukraine Cargo Airways og kongolesiske Hewa Bora Airways.

Se den fullstendige listen her

Dette er det tredje ukrainske flyselskapet som får den tvilsomme æren av å oppføres på listen. Oppfordringen til myndighetene i landet om å se nærmere på sikkerheten i luften er sterk.

Ønsker bedring

Jacques Barrot.

Jacques Barrot, visepresident i EU-kommisjonen og kommisær for transport, ønsker å bedre flysikkerheten i utsatte land.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

- Målet vårt er ikke å bare identifisere problemer med sikkerheten, men å løse dem. Kommisjonen vil fortsette dialogen med myndighetene og flyselskapene i de aktuelle stater for å trygge et akseptabelt nivå på flysikkerheten, sier visepresident Jacques Barrot i Europakommisjonen.

Indonesia, Kirgisistan, Sierra Leone og Swaziland er andre land med så mange oppføringer på flysikkerhetslisten at myndighetene kanskje burde vurdere en opprydning.

Utdrag fra Europakommisjonens rikholdige liste:

  • Air Koryo (Nord-Korea)
  • Ariana Afghan Airlines (Afghanistan)
  • Airfast Indonesia (Indonesia)
  • Air Sentral Asia (Kirgisistan)
  • Air Rum, LTD (Sierra Leone)
  • Swaziland Airlink (Swaziland)

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober