Hopp til innhold

Ikke bekymret

Billettsalget før Steinkjerfestivalen er labert, men ledelsen er ikke redd for å gå dukken.

We på Steinkjerfestivalen 2008

We spilte på Steinkjerfestivalen i 2008.

Foto: Hans H. Bjørstad

Stig Ørnvall er styreleder for Steinkjerfestivalen

Stig Ørnvall er styreleder for Steinkjerfestivalen. Han er ikke nervøs for billettsalget.

Foto: Trøndelag Forskning og Utvikling
Leder for Steinkjerfestivalen, Svein Bjørge.

Leder for Steinkjerfestivalen, Svein Bjørge tror mange festivaler vil slite økonomisk i 2009.

Foto: Eivind Aabakken / NRK
Deep Purple på Steinkjerfestivalen 2008

Publikum, her under Deep Purple-konserten på fjorårets festival, får et rikholdig program også utenom det musikalske.

Steinkjerfestivalen har kun solgt noen få hundre billetter dagen før det hele starter torsdag. Men til tross for Svein Bjørges dystre spådommer for festivalsommeren 2009, er det ikke frykt å spore hos festivalens styreleder.

- Hadde ikke hjulpet så mye

- Det hadde ikke hjulpet så mye å være nervøs, men du kan spørre hvem som helst – og alle vet at det ikke blir utsolgt når vi har plass til 15.000 på Guldbergaunet, sier styrelder Stig Ørnvall.

Dette tror han er hovedgrunnen til at festivalen ikke har solgt mange billetter før starten.

- Jeg tror dessverre at mange festivaler vil slite. Og jeg tror vi kommer til å miste flere festivaler, sa Svein Bjørge til NRK da han var initiativtaker til Trøndersk festivalkonferanse i april.

Men Ørnvall er ikke bekymret for at dette kommer til å gjelde Steinkjerfestivalen. Han tror mange kommer til å kjøpe billetter den dagen de skal på konsert.

- Begynner å få fot

- Det er i disse dager billettene selges og folk bestemmer seg. Og nå begynner folk å få fot, mener Ørnvall som også tror det svært gode værvarselet kommer til å spille positivt inn.

- Det vil bli mange flere som bruker festivalen mye mer med dette været. Og det vil slå godt ut på mange av de mindre arrangementene.

For i tillegg til et musikalsk program, med artister og band som MadCon, Paal Flaata, Chris Lee, CC Cowboys, The Australian Pink Floyd Show, Black Debbath, Satyricon og Kaizers Orchestra, er festivalen opptatt av å være så mye mer.

Totalfestival

- Vi bygger totalfestival, og har mange sideprogram. Blant annet med seminarer og konferanser, barne- og kunstprogram og for første gang filmprogram og teateroppsetning. Dette ønsker vi å utvikle for å gi mange andre inntrykk enn kun det musikalske.

- Men det er i musikkprogrammet vi kan utvikle en god økonomi, og der trenger vi å vokse i omsetning for å bli en enda bedre arrangør og ha ressurser.

Steinkjerfestivalen vokste fra 2007 til 2008 med 70 prosent i omsetning. Dette er trolig ikke tall festivalen kan håpe på i år, men Ørnvall håper på en postiv utvikling.

- Hvis vi selger like mange billetter som i fjor går det bra, sier Stig Ørnvall.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober