Ikea får strykkarakter

Ikea får sterk kritikk i en ny rapport om miljø og etikk i kles- og tekstilbransjen.

IKEA
Foto: UWE MEINHOLD / AFP

Overdreven bruk av miljøgifter, uakseptable arbeidsforhold og barnearbeid er fortsatt utbredt i tekstilproduksjonen, men den er ikke lenger så synlig.

Det er hovedkonklusjonen i en rapport utarbeidet av "Forum for utvikling og miljø", skriver Vårt Land.

Dårlig respons

Organisasjonen har sendt ut et spørreskjema til 18 forretningskjeder, og 17 merker der de må gjøre rede for hvordan de sikrer kundene klær og tekstiler som er produsert på en miljømessig og etisk forsvarlig måte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Handlevogner på Ikea

Ikea får kritikk for å ikke kjøpe inn miljømerkede produkter. Møbelgiganten sørger heller ikke for at dyr har det bra, viser en ny rapport.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Responsen på undersøkelsen har ikke vært all verden. Bare seks forhandlere har svart, mens hele tolv (blant annet KappAhl, Match, Teppeland, G-Sport og Benetton) ikke har svart.

Hennes & Mauritz får skryt

Ikea får bunnplassering av de seks forhandlerne som faktisk har svart. Møbelgiganten får mest kritikk for bevisst ikke kjøpe inn miljømerkede produkter, samt at de stiller uklare miljøkrav til leverandørene og ikke tar hensyn til at dyr har det bra.

Hennes & Mauritz får skryt fordi de er flinkest til å stille krav til dyrevern, og for at de har satt seg et mål om å øke andelen økologisk bomull i produksjonen.

Hennes & Mauritz

Hennes & Mauritz er flinke til å stille krav til dyrevern.

Foto: Knut Falch, Falch, Knut / Scanpix

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP