NRK Meny
Normal

På Ikea jobber en person på fulltid med å navngi nye produkter - nå får de språkpris

Stolen «Frode», gardinen «Dagny» eller juletreet «Fejka». Ikea er godt kjent for å navngi sine produkter. Nå får de Nordens språkpris for arbeidet sitt.

SWEDEN-PEOPLE-IKEA-BUSINESS-FURNITURE

Ikea har over 400 varehus i hele verden, og vinner pris blant annet fordi de bringer nordiske navn og uttrykk utenlands.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Nordens språkpris deles ut av foreningen Norden hvert år. Prisen gis til en person eller organisasjon som på en god måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelsen.

I år går prisen til Ikea, for deres arbeid med å gjøre nordiske ord og nordisk kultur kjent over hele verden, ifølge foreningen.

– Ikea handler ikke bare om språk, men også om nordisk design, kulturuttrykk og møbeldesign. Prisen kombinerer både språk, og en anerkjennelse av nordisk kultur og design, sier Leif Holst Jensen, nestleder i foreningen Norden.

Ikke tilfeldige navn

«På samtlige Ikea-varehus serveres i dag skandinaviske spesialiteter i restauranten, skilt med «tack» og «hej då» møter kundene og møbelnavnene oversettes ikke. Dermed lærer også vi i Norden at det heter lingon, godis og glass, sovdags, tupplur og gäspa på svensk», står det i juryens begrunnelse.

Kristian Willanger

Kristian Willanger, fungerende kommunikasjonssjef i Ikea Norge, sier det er flest positive reaksjoner når folk får navnet sitt på et produkt.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Fungerende kommunikasjonssjef i Ikea Norge, Kristian Willanger, sier det er system i hva slags navn de forskjellige produktene får. Alle kunstige planter heter for eksempel noe med «Fejka», og alle barneprodukter heter noe med «Duktig».

– Det er for at barn skal bli «duktige», og oppleve mestringsfølelse når de leker med lekene, sier Willanger.

Alle stoler får nordiske guttenavn, tekstiler får jentenavn, og alle senger får stedsnavn fra Norge.

– Det er jo alltid morsomt å kunne si at amerikanere og kinesere blir unnfanget i for eksempel «Trysil» eller «Vågå», sier Willanger.

Han sier de unngår etternavn, eller navn som betyr noe annet på andre språk. For tiden er det en person som jobber på fulltid med å gi navn til nye produkter.

Ikke alle er like fornøyde om de får navnet sitt på en dørmatte, men Willanger sier det er mest positive reaksjoner.

Legger vekt på enkelt språk

Nordens språkpris er delt ut de siste syv årene. I fjor vant TV-serien SKAM, mens Fredrik Skavlan fikk den første prisen i 2010.

I år er første gang prisen gis til en bedrift.

Leif Holst Jensen

Leif Holst Jensen i Foreningen Norden.

Foto: Kristine Sterud / NRK

– Vi søker etter kandidater som favner hele norden, og som favner det nordiske språket, sier Holst Jensen.

Willanger sier det er Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprads vanskeligheter med store tallrekker og artikkelnumre, som er grunnen til at de i sin tid startet med navn på produktene.

Kamprad selv sier han er takknemlig for prisen.

– På Ikea legger vi stor vekt på å markedsføre det unike ved skandinavisk kultur og våre skandinaviske verdier. Og siden jeg har slitt med dysleksi hele livet, forstår jeg godt hvor viktig språk er, kanskje bedre enn de fleste, sier Kamprad.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3