Idol-Milde skal dømme Stjernekamp-deltakerne

De fire gjenværende Stjernekamp-deltakerne skal prøve seg på country og soul denne uken, og de har ikke gjort det lett for seg selv. Foran dem står en av Norges mest kritiske musikkeksperter.

Tor Milde

Tor Milde er ukens sjangerekspert i country.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Forrige uke fikk deltakerne prøve seg på to sjangre for første gang, og Jenny Jenssen måtte takke for seg etter sine opptredener i reggae og norsk folkemusikk.

Nå står to nye sjangre på tapetet, deltakerne skal beherske både country og soul, og samtidig overbevise publikum.

– Det er noe med det trøkket I bluegrass og countryen som bare tiltaler meg, sier Tor Endresen på den første øvelsen sammen med coach Paal Flaata.

Han skal synge Lonesome Road av Bill Monroe, en låt han sier det er «veldig gøy å jamme til».

– Du har ikke gjort det lett for det selv

Endresen har gått glatt videre hver eneste gang, selv forrige uke da han slet med influensa under oppkjøringen til sendingen. Han sa da at han tror folket har sine favoritter, men at det hjelper med gode tilbakemeldinger fra dommerne.

Nå skal han prøve seg også i soul, og har valgt megahiten «It´s a Man´s Man Man´s World» av James Brown.

– Du har ikke akkurat gjort det lett for deg selv, sier Marianne Antonsen, som sammen med Grethe Svendsen er coach i soul.

Å få prøve seg på så mange ulike sjangre som de har gjort hittil setter Endresen pris på, og han har allerede fått bruk for de nye teknikkene han har lært.

– Jeg har vært på TV så lenge jeg har drevet med musikk, men her har jeg lært så utrolig mye om musikksjangrene. Jeg sang inn «O helga natt» for Strømmestiftelsen, og fikk brukt det jeg hadde lært mandagen før. Da føles det som å være tilbake på skolebenken, og når man får det til får man en sånn mestringsfølelse, sier han.

På lørdag skal deltakerne i «Stjernekamp» vise fram sine kunster i sjangrene country og soul. Slik så det ut da Tor Endresen øvde denne uken.

Tor Endresen trener på country og soul

Sier det han mener

Coach Marianne Antonsen er også sjangerekspert i soul, mens Tor Milde tar seg av den jobben i country.

Han har jobbet som musikkjournalist i en årrekke, og har vært interessert i og fulgt med på country i 50 år. Han var dommer i Idol i 2005 og 2006, og ble raskt kjent for å være særdeles streng. Han tror ikke det blir nødvendig på lørdag.

– Det er forskjell på å bedømme reinspikka amatører som ikke har sunget for andre enn speilet og hårbørsten, og å dømme profesjonelle sangere, sier han til NRK.no.

Selv om han tviler på at det blir nødvendig å blir veldig streng, er han klar på at han kommer til å si akkurat det han mener.

– Først og fremst vil jeg at artistene skal mene noe med den låta de har valgt, og få fram poenget i den, sier Milde.

Fremføres med hjertet

Han sier det har vært stor utvikling i country-sjangeren de siste årene, og at mye av det amerikanerne kaller country i dag, tidligere ble kalt pop.

– Jeg liker best country & western, og det kjennetegnes av at det er litt mer følelser, og at de fremfører like mye med hjertet som med hodet.

Ingen av artistene har valgt de største og mest kjente countrylåtene, men Milde sier han har kjennskap til de fire låtene. Selv om han ikke regner med å være like streng som han tidligere har vært, har han en formening om hvordan han synes de bør synges.

– Men det blir neppe noe «du burde aldri vært her, du må slutte å synge», sier han.

 • Se Stjernekamp på NRK1 lørdag 19.55.

Kulturstrøm

 • Metallica støtter brannofrene i USA

  Heavyrock-bandet Metallica donerer 100.000 dollar (840.000 kroner) til hjelpearbeidet etter dødsbrannene i California, USA. De gjør også en nyinnspilt akustisk støttekonsert tilgjengelig for nedlastning. Alle pengene som kommer inn skal gå til ofre og hjelpearbeidere via organisasjonen «All Within My Hands foundation». Det melder Rolling Stone.

  James Hetfield, Lars Ulrich
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • Japaner giftet seg med hologram

  En japansk mann har giftet seg med en dataanimert figur i form av et hologram. Under vielsen var bruden til stede i form av en dukke. Ifølge Reuters har 4000 japanere inngått slike uoffisielle giftermål med datafigurer.

  Laster Twitter-innhold
 • Ni timers orgelmaraton i Stavanger

  Nils Henrik Asheim ble utnevnt til ridder av 1. klasse i høst, og fikk nettopp Nordisk råds musikkpris. I morgen topper han suksess-året med orgelmaraton i Stavanger konserthus.

  Åtte organister skal framføre Olivier Messians samlede verker. Minutt for minutt.