ID-tyveri på topp

Norge er et mekka for ID-tyver. Er du godt sikret? Ta ID-tyveri-testen her!

Illustrasjonsfoto
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- I Norge har vi tradisjon for å stole på hverandre. Den høye tilliten er et godt samfunnstrekk, men baksiden er at mange av oss har litt for lett for å gi fra oss personopplysninger, sier Trude Talberg Furulund som jobber i Datatilsynet.

Test deg selv

Hun er opptatt av at folk skal bli mer bevisste hva de kan gjøre for å unngå ID-tyveri. Derfor har hun vært med på å jobbe frem denne testen, der du kan sjekke hvor godt du sikrer deg selv mot dette:

Ta Datatilsynets ID-test her.

Pass i posten

Mange er kanskje flinke til å skjule PIN-koden til å ta ut penger. Men Talberg Furulund minner om at det finnes kilder til ID-tyveri som kanskje kan være litt overraskende.

- I Norge sender vi for eksempel pass, bankkort og PIN-koder i posten. Da er det ikke vanskelig for andre å stjele disse, i hvert fall ikke hvis du ikke har lås på postkassen, sier hun.

Mobilen - en gullgruve for ID-tyver

Også mobiltelefonen bør du passe godt på.

- I dag er mobiltelefonen som en liten datamaskin, der mange har personlige opplysninger som e-post, kontonummer og bilder. Mobilen er også lett å miste. Det er viktig å huske på at informasjonen som ligger der, kan misbrukes, sier Talberg Furulund.

Kulturstrøm

 • – Hemmelig storfilm er ikke Bond

  Lørdag ble det meldt at det er gjort klart til opptak til den nye James Bond filmen på Sæbø den kommende uka. Nå avkreftes ryktene. – Jeg kan avkrefte at det er «James Bond»-produksjonen som er på plass i Sæbø, sier linjeprodusent i True North, Per Henry Borch, til Dagbladet. Han ønsker ikke å si noe mer til avisa om hvilken spillefilm som skal lages Ørsta og Rauma de kommende dagene, men bekrefter at den er av et internasjonalt kaliber. Etter det NRK erfarer dreier det seg om en Marvel-film med Scarlett Johansson.

  Film Box Office, Scarlett Johansson
  Foto: AP
 • Topshop legger ned USA-butikker

  Den britiske kleskjeden Topshop legger ned alle elleve butikker i USA, skriver CNN. Dette kommer etter at eierselskapet Arcadia Group forrige uke søkte om konkursbeskyttelse. Selskapet oppgir økt konkurranse fra nettbutikkene som en av grunnene til at de trekker seg ut av USA.

  BRITAIN-ECONOMY-INFLATION-RETAIL
  Foto: NIKLAS HALLE'N / Afp
 • Andre kjønnsroller i vikingtiden

  Marianne Moen ved Universitetet i Oslo har gått gjennom 218 vikinggraver i Vestfold og funnet ut at minst like mange menn som kvinner er begravd med blant annet nøkler og kjøkkenutstyr, skriver forskning.no. Dette betyr at kjønnsrollene i vikingtiden ikke var like ulikt fordelt som man tidligere har antatt.

  Vikinggrav
  Foto: Illustrasjon: Arkikon