Hopp til innhold

Ibsen i høyt tempo

«Samfunnets støtter» er Ibsen midt mellom komedie og realisme. Dette bærer Riksteatrets oppsetning preg av.

Samfunnets støtter

GODT SPILT: «Samfunnets støtter» kombinerer humor og realisme i et høyt og fremstår som folkelig, muntert og overraskende.

Foto: L-P Lorentz

Riksteatersjef Tom Remlov har hentet inn danske Peter Langdal, tidligere sjef for Betty Nansen-teatret i København, for å iscenesette Ibsens første nutidsdrama. Langdal selv har sagt at han skal lære nordmenn hvordan Ibsen skal spilles.

Aktuelle tema

Samfunnets støtter

IKKE FORVIRRENDE: Gode skuespillerprestasjoner av Kim haugen og Iren Reppen bidrar til å gjøre et komplisert stykke forståelig.

Foto: L-P Lorentz

«Samfunnets støtter» regnes ikke som Ibsens sterkeste nutidsdrama, men stykket viser tydelig hvilken retning Ibsen skulle gå i.

Tematisk treffer stykket bredt, her er ledere som utviser klokt og uklokt lederskap, moral og dobbeltmoral, bønn om tilgivelse i kombinasjon med slu baktanker og et kvinnesyn som ikke høster applaus i dagens samfunn. Alt dette er pakket inn i fart og humør i Riksteatrets versjon.

Kostymer

Samtidig er det et tydelig stykke. I starten nærmest undervises stykkets kvinnelige karakterer i god moral. De sitter med manus i hånden og den moralske adjunkt Rørlund prediker den rette lære.

I denne scenen er kvinnene relativt moderne kledd. Men når de går inn i stykket og settes på plass av sine ektemenn, ifører de seg plagg og frisyrer som plasserer dem på 1800-tallet og blir et visuelt bilde på ufriheten de lever under.

De kvinnene som frigjør seg, frir seg også fra påkledning og oppsatt hår. Det er et interessant trekk av kostymedesigner Karin Betz.

Sårt komisk

Man kan lure på hva slags Ibsen det kommer ut av en forestilling som starter med at en av rollene fortviler over at det ligger en hund ihjelklemt under scenegulvet. En detalj, en unødvendig en sådan, men den gir en pekepinn på det som skal komme.

Samfunnets støtter

ALVORLIG HUMOR: Ida C. Klem i rollen som Marta Bernick klarer å uttrykke humor med alvorlige undertoner.

Foto: L-P Lorentz

Komediespillet og realismen går hånd i hånd, gir temposkifter og åpner opp for en slags alminneliggjøring og en munterhet som samtidig bygger opp under det snevre kvinnesynet mennene i stykket har.

Eksemplifisert ved Ida C. Klem, som spiller Frøken Marta Bernick. Hennes komediespill får dyp klangbunn fordi det forsterker hennes undertrykte situasjon.

Mange lag

”Samfunnets støtter” er et stykke som gir mye å tenke på, et stykke som har mange lag. Når teatersjefen vil vise ”Ibsen for alle”, gjør han kanskje klokt i å velge et stykke av denne typen. Her er munterhet i mengde og tema som er dagsaktuelle.

Gode skuespillprestasjoner av Henrik Mestad, Iren Reppen, Anne Ryg og flere gjør at både forviklinger og alvor legges vekt på. I et omfattende skuespill der det springes inn og ut av dører må Langdal ha gjort noen gode valg, for det oppleves ikke forvirrende.

Konsul Bernicks oppgjør med seg selv der han på politikervis legger seg flat, er et interessant trekk. «Samfunnets støtter» ender på sett og vis godt. Men med en bismak.

Kanskje skulle de aller siste forsonende setningene vært utelatt i denne oppsetningen? Da hadde slutten vært spissere, den ville kanskje også truffet den enkelte publikummer bedre.

Oppsummert: ”Samfunnets støtter” er folkelig, muntert og godt spilt, overraskende og i høyt tempo. Aktuelt vil det nok ikke slutte å være på en stund.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.