Hopp til innhold

I polarheltenes kjølvann

Jarle Andhøy, kjent fra sine mange Berserk-ekspedisjoner, samler en gjeng "bulkete" sønner av Norge, for å hedre sine polarhelter. Følg den utrolige seilasen gjennom seks episoder, fra 6. november.

Berserk-skuta
Foto: Wildvikings.com

Som første norske seilbåt siden Roald Amundsens Gjøa-ekspedisjon skal kaptein Jarle Andhøy seile gjennom den beryktede Nordvestpassasjen. 101 år etter at Amundsen oppdaget passasjen er disse farvannene fortsatt en villmark hvor plutselige stormer, kulde og drivende is setter de mest erfarne seilere på prøve. Men Jarle mangler mannskapet han har hatt på tidligere ekspedisjoner. TV-kjendis Alex Rosén har blitt far, og amerikaneren David Mercy, bedre kjent som dyrenes konge, har ikke gitt lyd fra seg på to år.

Jarle Andhøy

Gjennom NRKs program Nitimen kaller Jarle inn til mannskapsaudition på dekket til polarskuta Fram, og der blir det nye berserkmannskapet valgt ut:

Rune Olsgaard

Rune Olsgaard Bedre kjent som ”Supern”, fordi han har flydd så mye gjennom luften i diverse motorsykkelulykker. Som medlem av motorsykkelklubben Hells Angels er han opptatt av brorskap og samhold, viktige egenskaper når man er på ekspedisjon over lengre tid. Dessuten kan han alt om motorer. Rune mønstrer på som maskinist.

Fredrik Juell

Fredrik Juell Vokalist i rockebandet Burning Rubber. Fredrik er tippoldebarn av Adolf Juell som var med Fridtjof Nansen som kokk på den første Fram-ferden. Fredrik ønsker å hedre sin familie ved selv å dra på ekspedisjon i isen. Dessuten er han god på å lage mat. Fredrik mønstrer på som kokk.

Knut Rasmussen

Knut Rasmussen
Er født i akebakken, og oppveksten i Nord-Troms har gjort han vant med kaldt klima. Knut er en tusenkunstner og handyman, og mønstrer på som matros.

Den beste livsforsikring i Nordvestpassasjen er å ha en båt som kan motstå press fra skruisen. Å seile inn med den gamle berserkbåten laget av glassfiber ville vært selvmord. Jarle trenger et nytt ekspedisjonsfartøy, og med en slunken skipskasse reiser kaptein og mannskap dit hvor seilbåter selges til spottpris.

På en skipskirkegård i Puerto Rico finner de en 45 fots stålbåt som skal bli den nye berserkbåten. Etter en måned med oppussing heiser de seil og setter kursen nordover. Men det nye berserkmannskapet har aldri vært på en båt før, og den første tiden går med på å lære landkrabbene å bli sjømenn.

Første stopp på reisen blir Haiti. På øya Tortola, blir Berserk møtt av noen voodoo-prestinner. Når de hører om Berserks reise mot det høye nord utfører de skipsdåp og ritualer som skal beskytte skuta på den lange reisen.

Jarle oppdager at hans nye mannskap er preget av dårlig helse og dårlig lagånd. Det topper seg når det en kveld oppstår håndgemeng mellom Jarle og Fredrik Juell. Når Jarle truer med å kaste Fredrik av ekspedisjonen svarer skipskokken med mytteri.

Kart over Nordvestpassasjen

Nordvestpassasjen: Vest for Grønland, nordover og vestover i retning Alaska.

Foto: WildVikings.com

UTDRAG FRA BOKA OM EKSPEDISJONEN:

("Berserk gjennom Nordvestpassasjen", Flyt forlag 2008)

Det var særlig tre menn som satte det gjenoppståtte kongerikets navn på kartet. De hadde plantet det norske flagget på noen av jordklodens mest utilgjengelige og ugjestmilde steder ved hjelp av enkle midler. Fridtjof Nansen krysset Grønland og driftet over Polhavet ombord i Fram. Otto Sverdrup var en viktig støttespiller i begge Nansens ekspedisjoner, og overtok ledelsen ombord på skuta da Nansen forsøkte og nå Nordpolen på ski. Senere ledet Sverdrup Frams andre ferd til ukjent farvann nord for Canada og annekterte nytt land. Dernest kom Roald Amundsen og satte Norge på verdenskartet med erobringen av Nordvestpassasjen og Sydpolen.

«Hvorfor drar du?» spurte hun med gråtkvalt stemme. Tankene hans formet ikke noe svar, men var et eneste kaos, tynget av gjeld og problemer. Han stod på konkursens rand, og dagen i forveien hadde de første kreditorene oppsøkt Amundsen ombord i Gjøa for å kreve inn fordringene sine. Tiden var knapp for å unngå ekspedisjonshavari før den i det hele tatt hadde begynt. Amundsens sinn var splittet mellom to verdener; Tryggheten hjemme og eventyret ute. Men han var ikke den første. Forbildet hans, John Franklin, måtte spise støvellærsuppe for å overleve sin første ekspedisjon i jakten på Nordvestpassasjen.

I mer enn 400 år søkte ærgjerrige, håpefulle menn etter en nordlig sjøvei til Orienten. Drevet av begjæret om og finne nytt land og en mer handelsøkonomisk rute til Østens krydder, silke og eksotiske varer, var gevinsten stor om man fant sjøveien fra Europa til Asia uten og måtte seile verdenshavene rundt de beryktede Kapp Horn og Kapp det gode håp. Men bare de færreste kom tilbake etter å ha blitt stoppet av isveggen. Skjørbruk, underernæring, frost og forlis sendte flere menn i døden enn hjem igjen.

Men det var langt fra virkeligheten jeg hadde seilt Berserk inn i. «I natt tar jeg livet av Kapteinen!!!» freste Fred som en slange. Blodet rant av foten hans og hatet lyste av øynene etter å ha fått et kutt i foten etter sin dans på glasskår og en arbeidsmåned i skipskirkegården på Puerto Rico. Han hadde nådd bristepunktet gjennom en økt med hardt arbeid og ny livsstil ombord i Berserk. Knut lo og Supern kaklet som en papegøye, om hvordan vi best kunne tape Freds fot med Aluminiumstape. Stemningen ombord var sklidd ut i kaos og nærmest anarki. Mannskapet bestod av en gjeng løse kanoner på dekk som skjøt i ulik takt og i hver sin retning, men min tålmodighet var slutt. Det svartnet for meg, og tidlig neste morgen ble samtlige ombord dratt ut av køya til Berserks første skipsmøte. Min visjon om en flytende republikk hadde raknet. Jeg valgte å innføre skipsorganisasjonen som felte Franklin og den engelske marinen i isødet.

Mer om Berserk finner du her, på ekspedisjonens hjemmeside: WildVikings.com .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.