Hopp til innhold

I pluss med innvandrere

Mange småkommuner kan takke innvandrere for fjorårets befolkningsvekst.

17. mai-toget på Frøya
Foto: Jan Otto Fredagsvik

Hør: Innvandring redder småkommuner

For mange mindre kommuner truer fraflytting og lav fødselsrate med å erstatte folkelarmen med tom stillhet. For disse kommunene er innvandring avgjørende for at folketallet holdes oppe.

Sårt tiltrengt arbeidskraft

For i følge Statistisk Sentralbyrå (SSB) gikk 168 norske kommuner ned i befolkningsvekst i fjor. Uten innvandring ville tallet vært på hele 254. Anita Ihle Steen (Ap) er ordfører i Ringsaker, og er glad for arbeidskraften innvandrere gir.

- Som så mange andre kommuner sliter vi med å få nok arbeidskraft. Innvandrerne gir oss hender som vi trenger, sier hun.

Utkantskommunene sliter

Helge Brunborg er forsker i SSB, og han forteller at spesielt utkantskommunene, ville slitt kraftig uten innvandring.

- Av de 200 som er definert som utkantkommuner, opplevde 128 nedgang i folketall. Uten innvandrerne ville tallet vært 166. Og blant de som har nedgang, opplever nesten alle en mindre nedgang enn de ville gjort uten innvandrere.

Unge innvandrere

Brunborg sier at alderen til innvandrerne er en positiv faktor.

- Mange av de mindre kommunene sliter med en aldrende og ressurskrevende befolkning. Innvandrere gir sårt tiltrengt arbeidskraft til blant annet eldreomsorg, forteller SSB-forskeren.

Skaper seg nettverk

Flere forskere har advart mot at den store arbeidsinnvandringen vil føre til økt press på velferdsgoder og økonomiske støtteordninger. Men Anita Ihle Steen opplever lite problemer med innvandrerne i Ringsaker.

- De fleste får seg jobb og bolig og skaper seg et nettverk, sier Steen.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober