I Oslo med utstillingen «Autism=Human»

OSLO (NRK): Remzi Yilmaz (18) har vakt internasjonal oppsikt med kunsten sin. Nå stiller han ut i Norge.

Remzi Yilmaz

VISUALISERER TANKER: Remzi snakker lite, og tegner desto mer. Det kan fort bli 50 tegninger om dagen.

Foto: Javier Chavez / NRK

– Han er veldig stolt!

Vi er på Galleri Autonom i Oslo. Remzi Yilmaz, mamma Meltem og storebror Tayfun er med på å gjøre klar utstillingen. Rommet er hvitt og nakent, men blir sakte, men sikkert fylt av tegninger, trykk og skulpturer.

Remzi liker seg. Han er med.

Kunsten har blitt språket. Han kommuniserer tydelig med folk rundt seg. Sjenertheten har blitt erstattet av selvtillit, forteller mor og storebror.

Remzi Yilmaz

ANDRE SEPARATUTSTILLING: Remzi har vist arbeider på flere utstillinger de siste par årene, i Tyrkia, Kina og nå Norge.

Foto: Javier Chavez / NRK

Den unge kunstneren snakker gjennom broren. Og Tayfun Yilmaz er ikke bare storebror. Han er også agent for sin bror med autisme.

Det er Tayfun som har tatt initiativ til utstillingen «Autism=Human» i Oslo denne helgen, i tett samarbeid med Eirik Lillebror Mikkelborg, som blant annet driver en kunstnerisk SFO for barn med autisme i Oslo.

Remzi Yilmaz, Tayfun Yilmaz

BRØDRE PÅ JOBB: Remzi tegner og modellerer, Tayfun designer.

Foto: Javier Chavez / NRK

Omtalt

Remzi Yilmaz hadde sin første separatutstilling, «An autist's diary», i Ankara for halvannet år siden. I kjølvannet av den har det skjedd mye. Han har blitt intervjuet av Al Jazeera, CNN og utallige andre medier.

Kermaikkbolle av Remzi Yilmaz

KERAMIKK. De siste fem årene har Remzi gått i lære hos keramikeren Caner Yedikardeş, som også skriver sin PhD om Remzi på universitetet i Ankara.

Foto: Javier Chavez / NRK

– Da jeg oppsøkte gallerier i Oslo for å få stilt ut Remzis arbeider, var responsen mest negativ. Å ha autisme er jo for de fleste ensbetydende med «stakkars».

Diagnosen går foran navnet, er storebror Tayfuns erfaring. Det var derfor han ble brorens agent. Troen på Remzis kunst er sterk.

Han ser for seg den legendariske biennalen i Venezia (en av verdens mest kjente kunstfestivaler) innen fem år.

Fant ro

Remzi Yilmaz

«SPØKELSET»: Ikke alle skulpturene og tegningene har titler, men Remzi vet alltid hva han har tenkt når han laget dem.

Foto: Javier Chavez / NRK

– Kunsten har gitt ham mer ro og tilstedeværelse, forteller moren, arkitekten Meltem Yilmaz.

– Han var veldig urolig tidligere. Nå stoler han mer på seg selv.

Moren forteller at Remzi har sluttet med medisiner etter at han begynte å tegne.

Portretter av Remzi Yilmaz

TEGNER KONTINUERLIG: Remzi lager gjerne 50 tegninger om dagen. Ofte tegner først, så modellerer han tredimensjonalt.

Foto: Javier Chavez / NRK

Remzi Yilmaz har kanadisk-kypriotisk mor og tyrkisk far, og har vokst opp i Ankara. Han har gått på offentlig skole hele sitt liv. Han har blitt utfordret, og familien har blitt utfordret av ham. Hyling på vernissasjer og kino.

– Mennesker med autisme er ofte triste og sjenerte. De er mye hjemme og kan ikke alltid gjøre som de vil. Vi ville at Remzi skulle få spille en rolle i samfunnet, sier moren.

Gjennombrudd

Kunst av Remzi Yilmaz

TEGNER TANKER: Moren oppdaget at Remzi som 10-åring tegnet det han tenkte. Da geleidet hun ham inn i kunstens verden.

Foto: Javier Chavez / NRK

Remzi fikk ikke søke på kunstfaglig skole hjemme i Tyrkia.

– Han fikk nei fordi han hadde autisme, sier mor.

Mamma Meltem nektet å godta avslaget. To år senere var regelverket endret. Nå kan unge med funksjonshemning gå kunstfag på videregående skoler i hele Tyrkia.

Candan Terwiel, Remzi Yilmaz, Meltem Yilmaz

TEAM REMZI: Candan Terwiel (t.v.), professor i keramikk ved Universitetet i Ankara, mener at det engasjerte nettverket rundt Remzi er avgjørende for at han utvikler seg som kunstner. Her er far på Skype for å bli vist rundt på utstillingen av kona og sønnen.

Foto: Javier Chavez / NRK

– Det har vært en kamp. De ville ikke ha oss, men vi tvang dem. Venner og familie har akseptert ham, da skal samfunnet gjøre det også.

Neste mål for kunstneren med signaturen Remo er keramikk-studier på universitetet i Ankara.

Neste mål for kunsten er flere «Autism=Human»-utstillinger i Stockholm og København.

Senere venter London, Berlin og Paris. Og kanskje: Biennalen i Venezia.

Anbefalt videre lesning:

I lydenes rike
Foto: Karen Brodshaug Sveen / NRK

I Lydenes rike. Er det mulig å se med ørene? Lukk øynene, og prøv selv. Les saken

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB