Hopp til innhold

I morgen åpnes kinoene igjen – dette gjøres for å hindre smitte

Fra og med torsdag kan kinoer, teatre og andre arrangører åpne dørene igjen for inntil 50 personer. Avstand, håndsprit og jevnlig vask skal hindre at smitte sprer seg.

«Fremad».

Fra torsdag kan kinoer og andre kulturtilbud åpne igjen, for inntil 50 personer. Første film ut for på Ringen Kino er Disneys «Fremad» på fredag. ​​​​​​​

Foto: Pixar / PIXAR

– Vi vil helt klart være med å bidra til å åpne samfunnet igjen, og da vil selvsagt helse og sikkerhet være i første rekke, sier programdirektør ved Nordisk Film Kino, Christin Berg.

På fredag åpner Ringen Kino i Oslo for første gang på flere måneder, etter at det forrige uke ble åpnet for arragenter med inntil 50 personer.

– Vi vil være veldig sikre på at vi gjør dette riktig og derfor åpner vi opp veldig forsiktig med ett kinosenter, så vi kan lære av de rutinene vi gjør der, forklarer Berg.

Avstand, håndhygiene og ingen kontanter

Gode smittevernrutiner må på plass når det åpnes igjen etter nesten to måneder.

Christin Berg

Christin Berg, programdirektør i Nordisk Film Kino.

Foto: JOHN BERGE

– Vi vil sørge for at gjestene får den informasjonen de trenger når de kjøper billetten. Da vil du få en gul varselboks med informasjon, forklarer Berg.

Hos Nordisk Film Kino vil det ikke være mulig å bruke kontanter, og kjøp av billett skjer kun på nettet. I tillegg er det kun en begrenset del av salen som brukes, og det vil være god tid mellom hver filmvisning.

– Vi har forskjellig oppstart på de forskjellige filmene og sørger for at det ikke vil være flere gjester enn toppen 50 på hele kinosenteret på Ringen, sier Berg, som opplyser at de har vært i kontakt med lokale helsemyndigheter for å sørge for at de overholder smittevernet.

"Jakob og Neikob" på Det Norske Teateret og filmen "Fremad"

Fra torsdag kan kinoer og teatre åpne igjen, for inntil 50 personer.

Foto: Dag Jenssen / Disney

– For å være helt sikre på at vi overholder regelen om minimum én meters avstand, så har vi lagt ut 38 billetter på forestillingen, og ikke 50 som vi i utgangspunktet kan ha mulighet til.

Kommunikasjons- og markedssjef ved Det Norske Teatret, Thine Sletbakk, er trygg på smitteverntiltakene de har satt inn, når de torsdag setter opp barneforestillingen «Jakob og Neikob og Alle Andre».

– Vi har alt på plass. Vi har gått gjennom det meste i dag, så håper vi bare at publikum kommer og er fornøyde. Og at de gleder seg til forestilling.

Sletbakk forteller at de følger Folkehelseinstituttets regler og veiledning, og kommer til å ha god avstand, bruke lengre tid på inn- og utslipp av publikum og gi gode muligheter for å vaske eller sprite hendene.

– Jeg tror vi skal klare det godt ved at folk er vant til dette, og at de forholder seg til slike regler ellers. Og ved god dialog med publikum mens de er der.

Sjekker temperaturen på publikum

Kulturhuset Sentralen i Oslo åpner dørene for konsert på torsdag med Jarle Bernhoft på plakaten, og det første som møter publikum er sjekk av temperaturen.

– Man kan slappe av, det blir bare sånn at vi måler på pannen i døren. Hvis man har mer enn 40 i temperatur, så er det feber, og da får man dessverre ikke slippe inn, forteller kommunikasjonsansvarlig Per Mejlænder Brynning.

NRK presiserer at feber vil vanligvis regnes ved 38 grader, da målt i endetarm.

Test av temperatur før konsert på Sentralen, eksempel

Kommunikasjonsansvarlig ved kulturhuset Sentralen i Oslo, Per Mejlænder Brynning, demonstrerer hvordan de skal sjekke temperaturen på publikum.

Foto: Emily Louisa Millan Eide / NRK

Siden de stengte 12. mars, har kulturhuset strømmet over 100 konserter og forestillinger på nettet, og Brynning er sikker på at smitteverntiltakene er gode.

– Vi har opparbeidet oss gode rutiner på hvordan vi skal gjennomføre den type prosjekter med forsvarlig smittevern. Ellers så har vi desinfeksjonsmidler tilgjengelig, og vi har selvfølgelig desinfisert alt utstyr, alle møbler, alle flater i lokalet mellom hver gang publikum skal inn her.

Er det trygt å gå på konsert?

– Vi gjør alt vi kan for å unngå smitte, og jeg er helt sikker på at det er trygt å gå på konsert i morgen, svarer Brynning.

– Bransjene er selv ansvarlige

De siste dagene har det blitt jobbet med å finne gode løsninger, slik at det skal være trygt å gå på teater og kino igjen, og bransjeorganisasjonen Film & Kino, har laget et forslag på smitteverntiltak for kinobransjen:

  • Informasjon fra kinoen om tiltak for å begrense smitte
  • Kun billettsalg via nettbetaling og kun betaling med kort
  • Avstandsmarkeringer på gulvet
  • Avstand mellom publikum både i salen og i foajeen
  • Gode muligheter for håndhygiene, enten med vask eller alkoholbasert desinfeksjon
  • Grundig og jevnlig vask av både saler, toaletter og foajeen
  • Lengre tid mellom filmvisningene

Forslaget er basert på innspill fra Virke, den Europeiske kinoorganisasjonen UNIC, flere kinoer i Norge, samt reglene for frisører, trimsentre og museer.

I en e-post til NRK skriver Kulturdepartementet at bransjen selv er ansvarlig for at bransjestandarden er i tråd med smittevernråd, og at de har mottatt forslaget fra Film & Kino:

– Departementet kan veilede og svare på spørsmål, men kan ikke formelt godkjenne smittevernsveiledere, og legger til at de har tatt forslaget til etterretning.

ENDRING 07/05/20, klokka 10:07!: NRK har kommet med en rettelse under sitatet til Brynning om temperaturmåling. Feber vil vanligvis regnes ved 38 grader, da målt i endetarm.

Kulturstrøm